Σταθεροποιητική εικόνα στο Χρηματιστήριο

Καλύτερη από τις διεθνείς αγορές η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, που καταγράφει οριακά κέρδη. Σε θετικό έδαφος οι μετοχές των τραπεζών, ξεχωρίζει η Εθνική. Βάζουν πλάτη ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis.

Σταθεροποιητική εικόνα στο Χρηματιστήριο

Με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες απώλειες κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι κραδασμοί του εμπορικού πολέμου δείχνουν να επεκτείνονται από την Ασία και στην Ευρώπη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 1,69% (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), κινούμενος προς την αποφασιστική στήριξη των 12.610 μονάδων. Καθοδική διαφυγή από το εν λόγω επίπεδο, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, επιβάλλει δραστική μείωση θέσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να έχει κινηθεί στο περισσότερο μέρος της, μέχρι στιγμής, συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, όμως η εικόνα στον βασικό Δείκτη, που έχει ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, είναι σαφώς καλύτερη από αυτή των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ ο Δείκτης ξεκίνησε με κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 763,6 μονάδες (-0,95%), ακολούθησε σταδιακή αντίδραση που τον έφερε μέχρι τις 771,26 μονάδες (+0,05%) και συνεχίζει στις παρυφές των 770 μονάδων με οριακές απώλειες, ενώ ο τζίρος, παραμένοντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα αλλά αυξημένος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, φθάνει στα 4,9 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το πρώτο ημίωρο συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 1,9 εκατ., ενώ σήμερα και στο ίδιο διάστημα ο τζίρος έφθασε τα 2,9 εκατ.

Από εκεί και πέρα, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. έχασε πολλά χρόνια διεθνούς ανόδου και αν τώρα οι Διεθνείς Αγορές μπουν σε μία πιο αποφασιστική διόρθωση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο απλά θα υποστεί τις συνέπειες της πολύχρονης «ολιγωρίας» του.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και αν συνεχίσουν να σημειώνονται πονταρίσματα ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δίνουν βοήθειες στους βασικούς δείκτες, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,02%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,03%), Fourlis (+1,18%) και ΔΕΗ (+2,48%), ενώ με μικρότερα κέρδη το «παλεύουν» οι Alpha Bank, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia και Jumbo.

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΛΠ (-2,25%, αλλά μόνο με όγκο 376 τεμ.), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι ΟΠΑΠ και Viohalco.

Με το υφιστάμενο διεθνές κλίμα τουλάχιστον επιφυλακτικό, όλα τα σενάρια για το τελικό πρόσημο στο Χ.Α. παραμένουν ανοιχτά, όμως θα είναι θετική ένδειξη το Ελληνικό Χρηματιστήριο να μπορεί να κινηθεί contrarian των Διεθνών Αγορών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v