Αδυναμία αντίδρασης στο ΧΑ

Κάτω από τις 750 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τον χαμηλό τζίρο -και λόγω της αργίας στη Wall. Σταθεροποιητικά οι τράπεζες, πιέσεις για ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ. Στο limit up ξανά η Σελόντα.

Αδυναμία αντίδρασης στο ΧΑ

Υποτονικό, πιο υποτονικό από χθες, το κλίμα στο ΧΑ, σε μία συνεδρίαση που η αργία στη Wall Street έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τζίροι και στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Μόλις στις 14:30 ο τζίρος ξεπερνούσε τον πήχη των 9 εκατ. ευρώ -κατά περίπου 1,5 εκατ. λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης και ενώ η Morgan Stanley έρχεται να προστεθεί στους ξένους οίκους που λειτουργούν υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Αθήνας για έξοδο στις αγορές και νωρίτερα ο ΟΔΔΗΧ ολοκλήρωσε τη δημοπρασία για το έντοκο 6μηνης διάρκειας.

Παρ' όλα αυτά η αγορά, μετά την ενθαρρυντική αναλαμπή στο διάστημα 11:00-11:40, έχει επιστρέψει στα... αβαθή των 745 μονάδων, με τον ρυθμό των συναλλαγών να επιβραδύνεται και πάλι και τον τζίρο να μειώνεται σταδιακά μέχρι πριν λίγο.

Επιτυχημένη η έξοδος της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley που αφήνει ανοιχτό ένα... παράθυρο στο QE, κάτι στο οποίο πρώτος αναφέρθηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τη Δευτέρα.

Ενδιαφέρον ότι ο αμερικανικός οίκος δείχνει να συμμερίζεται τη λογική του Γιάννη Στουρνάρα, ωστόσο ούτε αυτή η ενθαρρυντική εξέλιξη δείχνει ικανή να συγκινήσει traders και αγοραστές.

Στην περιοχή των 1.955 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πέριξ των 848 ο τραπεζικός, με το 22% να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές του κλάδου και αυτόν των πετρελαιοειδών να ακολουθεί.

Αυτό γιατί νωρίτερα πέρασαν, από την αγορά, δύο πακέτα, ένα για 40.000 μετοχές της Motor Oil στα 17,50 ευρώ (συνολική αξία 700.000 ευρώ) και ένα για 45.900 μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων στα 6,685 ευρώ (αξία 306.842 ευρώ).

Εάν εξαιρεθούν τα δύο πακέτα σε αυτές τις εισηγμένες, το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον των traders επικεντρώνεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, όπως αυτές διαμορφώνονται με αφορμή επιχειρηματικές εξελίξεις.

Αυτό γιατί από τα ελάχιστα θέματα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι τα νεότερα από το μέτωπο MIG-ΥΓΕΙΑ και η πλήρης αναστροφή της τάσης για τις μετοχές των Σελόντα - Νηρέα.
Ενόψει αποφάσεων του δ.σ. της MIG σχετικά με την πρόταση Αποστολόπουλου για το ΥΓΕΙΑ, η μετοχή της MIG ενισχύεται στο 0,1052, του δε ΥΓΕΙΑ στο 0,87 ευρώ.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο limit up η μετοχή της Σελόντα, στο 0,1065 ευρώ, με νέα αντίδραση στο 0,18 ευρώ ο τίτλος του Νηρέα. Πιθανότατα αυτές τις ημέρες εξελίσσεται μία κόντρα μεταξύ αυτών που θα διευκολύνονταν από μία δημόσια πρόταση σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές και εκείνων που επιδιώκουν να διαμορφώσουν υψηλότερη μέση τιμή.

Στις 14:50 ο τζίρος έφθανε τα 9,5 εκατ. (χθες στο αντίστοιχο διάστημα πλησίαζε τα 11 εκατ.) ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 38/58 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v