Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές «έχουν ενδιαφέρον» στο stock picking

Οι απογοητευτικοί όγκοι συναλλαγών δεν αφήνουν περιθώρια ευελιξίας για τους επενδυτές. Προσδοκίες για «κάτι καλύτερο» σήμερα, λόγω λειτουργίας των αμερικανικών αγορών, αλλά και φόβοι για τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου.

ΧΑ: Ποιες μετοχές «έχουν ενδιαφέρον» στο stock picking

Υποτονική η χθεσινή συνεδρίαση, λόγω αργίας στη Wall Street, με χαμηλούς τζίρους από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Συνεδρίαση στο ΧΑ, με αξία συναλλαγών μόλις 20 εκατ. ευρώ, με περίπου 3 από αυτά να αφορούν σε πακέτα στις μετοχές των Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων, ΤΙΤΑΝ και Eurobank. Συνεδρίαση, που για αρκετούς θεωρήθηκε ως μη γενόμενη, που παρ΄ όλα αυτά δεν εμπόδισε τους short να κερδίσουν και αυτόν τον γύρο, πιέζοντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 744,41 μονάδες. 

Εμφανής η αδυναμία αντίδρασης παρά την ομοβροντία θετικών ειδήσεων, αναλύσεων, αναβαθμίσεων από τους ξένους οίκους, αλλά με τους traders να... κωφεύουν χαρακτηριστικά, με συνέπεια η διαφαινόμενη από την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρηση και δοκιμασία της αγοράς προς τις 735 μονάδες να εξελίσσεται σαν... αυτοτροφοδοτούμενη τάση. 

Μάλιστα το τελευταίο διήμερο (και) το ΧΑ έγινε θεατής της... σκιαμαχίας πλευρών των δανειστών για ζητήματα που αφορούν στο ελληνικό πρόβλημα και συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο μείωσης (ή όχι) των συντάξεων από την αρχή του 2019. Την Τρίτη ο Μοσκοβισί, χθες ο Σεντένο και ο Ρέγκλινγκ, σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ αντικρουόμενων δηλώσεων, θέσεων και ενδεχομένως εξυπηρέτησης προσωπικών πολιτικών, με όλα αυτά να περιπλέκουν την ούτως ή άλλως θολή εικόνα, να δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση, να κρατούν σε απόσταση τους δυνητικούς επενδυτές, ακόμη και τους traders οι οποίοι έχουν περιορίσει -επικεντρώνοντας- τις κινήσεις τους. 

Σημειώναμε στο χθεσινό πρώτο συνεδριακό σχόλιό μας, πως έπρεπε να περάσει μισή ώρα για να υπερβεί ο τζίρος το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο χειρότερο... ρεκόρ από την αρχή του χρόνου. 

Σήμερα-αύριο οι συνεδριάσεις εκτιμάται πως θα είναι κάπως πιο ενδιαφέρουσες καθώς λειτουργεί η Wall Street και με τους short να εστιάζουν στην αυριανή, λόγω της πιθανής ανακοίνωσης νέων δασμολογικών μέτρων των ΗΠΑ κατά της Κίνας. 

Ωστόσο στα καθ' ημάς η στασιμότητα, η απογοητευτική εικόνα αποδίδεται στην επιφυλακτική στάση των ξένων, που δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία των επενδυτικών οίκων. 

Στις 1.956,96 μονάδες ο FTSE25, στις 843,08 ο ΔΤΡ, έχοντας χάσει (όπως και ο ΓΔ) σημαντικές στηρίξεις, περιοχές που εκ των πραγμάτων έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις. 

Ενδεικτικά για τον ΓΔ, οι 752 και 755 μονάδες θεωρούνται τα πρώτα σημεία αναφοράς για τους long, η υπέρβαση των οποίων αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση, προκειμένου σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση (εβδομαδιαία) να αλλάξει η τάση. 

Δεδομένης της αδυναμίας της αγοράς και της αδιαφορίας της πλειονότητας των επενδυτών και traders, οι λιγοστές κινήσεις περιορίζονται και πάλι σε stock picking. 

Μotor Oil, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, MIG, Νηρέας/Σελόντα, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη μεσαία και μετρημένες περιπτώσεις μετοχών από το υπόλοιπο της αγοράς. Μόνο που η εικόνα των τελευταίων ημερών δεν παραπέμπει σε αγορά, δυστυχώς...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v