Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανευρες κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Στο συνηθισμένο μοτίβο των τελευταίων συνεδριάσεων συνεχίζει το ΧΑ, παρά την αντίδραση στις διεθνείς αγορές. Ελάχιστες οι συναλλαγές, με τη ΔΕΗ, τη Μυτιληναίος και τον ΟΠΑΠ να συγκεντρώνουν το (περιορισμένο) ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ανευρες κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με καλύτερους οιωνούς η σημερινή, που ξεκινά με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από απόσταση, αλλά με οριακές μετατοπίσεις, ακολουθεί το ΧΑ, με ενθαρρυντική ένδειξη τη μέτρια ενίσχυση της συναλλακτικότητας/τζίρου.

Εως τις 12.445 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη παρά την υποβάθμιση από το ΔΝΤ της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο 2,2% και μία μέρα πριν την πολύ πιθανή ανακοίνωση νέων δασμολογικών μέτρων των ΗΠΑ κατά της Κίνας. Το θετικό κλίμα στο γερμανικό χρηματιστήριο αποδίδεται και στις επαφές που είχαν οι BMW, VW και Daimler στις ΗΠΑ, σχετικά με τον κίνδυνο επιβολής δασμών στην εισαγωγή ευρωπαϊκών (γερμανικών) αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά.

Με τον DAX έως 1,25% υψηλότερα και τα futures του S&P στη Wall Street να παραπέμπουν σε θετικό «άνοιγμα», το κλίμα διευκολύνει κάπως τις προσπάθειες των long στο χρηματιστήριο. Σε πρώτη φάση, να αποφευχθεί η περαιτέρω υποχώρηση και ο κίνδυνος δοκιμασίας προς τα χαμηλότερα επίπεδα των 735 μονάδων. Σε εύρος 405 μονάδων η διακύμανση του ΓΔ με βάση τις 744,55 μονάδες, με περιορισμένες αγορές στον τραπεζικό κλάδο και κινητικότητα σε επιμέρους blue chips και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το 20% του χαμηλού τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω ενός πακέτου 69.800 μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που άλλαξε χέρια στα 5,05 ευρώ, συνολικής αξίας 352.490 ευρώ, επίσης το 20% του τζίρου έχει γίνει στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ακολουθούν ταξίδια-αναψυχή (ΟΠΑΠ), κοινή ωφέλεια (ΔΕΗ) κ.ά.

Σε θετικό πρόσημο ο ΓΔ μέχρι τις 11:28, «γύρισε» σε οριακά αρνητικό λίγο πριν τις 11:30 καθώς με μόλις 3 μετοχές της Coca Cola στο μείον 0,87% και τα 28,50 ευρώ επηρεάστηκε η τάση του δείκτη. Αξία συναλλαγών, σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης, στα μόλις 85 ευρώ. Ρύθμιση (κατ' άλλους... χειραγώγηση του ΓΔ με κόστος μόλις 85 ευρώ...).

Μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών για τις μετοχές του δείκτη, με τη μετοχή να παρουσιάζει την ισχυρότερη τάση και εάν περάσει το 1,85 ευρώ ενισχύεται η long τάση (σε ημερήσιο). Εκτός από τη ΔEH, που σήμερα παρουσιάζει αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και αγορές από ισχυρούς traders, ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια αντίδρασης του Μυτιληναίου από τα 8,32 ευρώ, της Αεροπορίας Αιγαίου από τα 7,99 ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 5,01 ευρώ.

Στις 1.225 μονάδες ο δείκτης FTMid Cap, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές των ΕΥΑΘ, Νηρέα ενώ περιορισμένες ήταν μέχρι πριν λίγο σε ΕΛΛΑΚΤΩΡα, MIG και ΥΓΕΙΑ.

Στις 11:35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών ισοπαλία στις 29/29, στα 2,2 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v