Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις στη ζώνη των 755 μονάδων

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο με το τζίρο ενισχυμένο λόγω των πακέτων στον ΟΤΕ. Βαρίδι η Coca Cola με απώλειες της τάξεως του 1,1%. Πτώση για ΔΕΗ, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Eurobank. Kέρδη καταγράφουν Σαράντης, Alpha Bank, ΕΧΑΕ.

ΧΑ: Κινήσεις στη ζώνη των 755 μονάδων

Ενας ΟΤΕ μπορεί να μην αρκεί για να φέρει την...άνοιξη στο χρηματιστήριο, ωστόσο κάνει την διαφορά για ένα σημαντικό μέρος του δίνοντας ώθηση σε αρκετούς τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χάρη στο "γύρισμα" της μετοχής του Οργανισμού, λίγο μετά τις 12.55΄ βγήκαν μπροστά οι long με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αντιδράσει έως τις 759,51 με χαμηλό ημέρας τις 753,89 μονάδες. Συνακόλουθη η κίνηση του FTSE25 στις 2011 από τις 1.993 μονάδες.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, και σήμερα, πως ένας ΟΤΕ είναι (σχεδόν) ένα ΧΑ από μόνος του, δεδομένου ότι από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί (στις 14.15΄-14.20΄) τα 42 έχουν γίνει στη μετοχή του και μάλιστα πριν λίγο πέρασαν και νέα πακέτα ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 40 εκατ. ευρώ.

Και μόνο η απλή παράθεση αυτών των μεγεθών καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο, που διαδραματίζει ο Οργανισμός στα της αγοράς, όπως πάλαι ποτέ ήταν οι τράπεζες και πιο πρόσφατα άλλα ισχυρά blue chips και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές τα πακέτα που αλλάζουν χέρια τις τελευταίες μέρες αφορούν και σε ενίσχυση θέσεων ενεργών μετόχων αλλά και σε είσοδο νέων. Είναι ενδεικτικό, πως στο μ.κ πέραν του βασικού μετόχου Deutsche Telekom, ποσοστό μεγαλύτερο του 5% εμφανίζεται να έχει η Schroders με 5% plus, ισχυρές θέσεις έχουν το Amber Capital (με περίπου 2,5%), το Franklin Templeton (με περίπου 2%) ενώ ανάλογο ποσοστό έχει και το αμερικανικό MFS (Μασαχουσέτης). 

Με τα νεότερα του ΟΤΕ να μονοπωλούν και σήμερα το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον οι κινήσεις των λιγοστών επενδυτών και traders εστιάζονται σε μία ολιγομελή ομάδα μετοχών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίο, Jumbo, Viohalco κ.α. ) αλλά και από τη μεσαία κατηγορία (Intralot, MIG, Ελβάλ Χαλκόρ, Ικτίνος).

Στα μόλις 1,3 εκατ. η συνολική αξία των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο ή 3% σε ποσοστό επί του συνόλου του τζίρου.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη η βραχυπρόθεσμη τάση συντηρείται βραχυπρόθεσμα (εβδομαδιαία) long όσο είναι πάνω από τις 747 μονάδες, με πρώτη/κοντινότερη αντίσταση τις 763 μονάδες. Οπως φαίνεται στο διάγραμμα μόνο με πειστική υπέρβαση της αντίστασης θα ενεργοποιούνταν το αισιόδοξο σενάριο της επαναπροσέγγισης των 784 μονάδων.

Ισοψηφία μεταξύ ανοδικών/πτωτικών με 40/40 και άνοδο για μετοχές των Profile, MERKO, Πλαστικά Θράκης, ΙντραΚατ, Ικτίνου.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v