XA: Υποχωρεί στις 725 μονάδες ο ΓΔ

Απώλειες στο Χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές περνούν από το... ταμείο. Πτώση άνω του 2% για Σαράντη, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Alpha Bank. Στο κόκκινο Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Κέρδη καταγράφουν Motor Oil, Grivalia. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: Υποχωρεί στις 725 μονάδες ο ΓΔ

Τελικά τα...θαύματα δεν κρατάνε ούτε για τρεις μέρες. Με ένα χαμηλού τζίρου πέρασμα από το ταμείο φροντίζουν να κλείσουν την εβδομάδα ορισμένοι traders με συνέπεια οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες να διευρύνονται μετά τις 13.15' -13.30' .

Δεδομένης της αβεβαιότητας και της ρευστότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης δικαιολογείται- εν μέρει- με την προυπόθεση πως για τον Γενικό Δείκτη δεν θα σημειωθεί "κλείσιμο" χαμηλότερα των 729-726 μονάδων.

Στις 724 νωρίτερα με την διόρθωση να διευρύνεται σε 0,94%, καθώς υποχωρούν κατά 1,40% ο τραπεζικός κλάδος και με 0,95% ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 9,2 εκατ. ο τζίρος ενδεικτικός της περιορισμένης προσφοράς από την πλευρά όσων "κλειδώνουν" ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων τους, που με τους δείκτες στα τρέχοντα χαμηλότερα επίπεδα αντιστοιχούν σε 1,97% για τον ΓΔ, σε 3,40% για τον ΔΤΡ και σε 2,05% για τον FTSE25.

Η αξία των συναλλαγών, που είχε πραγματοποιηθεί έως τις 13.55΄ ήταν πολύ χαμηλότερη αυτής των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων και ελαφρώς λιγότερος του μέσου όρου των τελευταίων 2-3 εβδομάδων. Με ένα τζίρο της τάξεως των 20plus εκατ. (κατ΄αναλογία) η μέχρι τώρα υποχώρηση της αγοράς, που σταδιακά μετά τις 13.00΄προσέλαβε ευρύτερη διάσταση, καθώς μόλις 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη αντιδρούσαν κόντρα στην πτωτική τάση.

Σε στάση αναμονής τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια (κυρίως λόγω Jerome Powell/Fed ) με ενδεικτικό το 0,25% του DAX στις 12.395 μονάδες. Ωστόσο κρίνοντας από την εικόνα της ιταλικής αγοράς (μετοχές, ομόλογα) δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οξυνθεί η κρίση με αφορμή την γείτονα. Η νέα επιβάρυνση του 10ετούς κατά 1,05% στα 3,132% είναι η μεγαλύτερη (σε ποσοστό ) αυτή την εβδομάδα και προφανώς ως μία από τις σηματωρούς στέλνει τα μηνύματα της. Αναπόφευκτα το ελληνικό δεν μπορεί να συνεχίσει την σταδιακή μικρή αποκλιμάκωση του με συνέπεια νωρίτερα να διαμορφώνεται στα 4,181%.

Με αυτό στα υπόψη, εξηγείται και η σπουδή των traders να πάρουν τα όποια εβδομαδιαία κέρδη τους από τον τραπεζικό κλάδο, συνεκτιμώντας πως με την Alpha Bank στα 1,68 ευρώ η απόδοση είναι στο 7,55% ενώ με την Εθνική στα 0,2382 στο 3,75% και την Πειραιώς στα 2,34 ευρώ διαμορφώνεται στο 2,18% πάντα στο ίδιο διάστημα. Στα 0,738 η Eurobank με οριακά αρνητικό πρόσημο.

Θυμίζουμε, πως η προσεχής εβδομάδα είναι σημαντική για τον κλάδο και λόγω r/s της ΕΤΕ και λόγω της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου.

Για τον ΔΤΡ αντίσταση και σημείο αναστροφής ήταν (εν τέλει ) η ευρύτερη περιοχή από τις 760 μονάδες και στήριξη πέριξ των 730-740 μονάδων.

Στις τράπεζες έχει πραγματοποιηθεί 32% του τζίρου, ενώ συγκριτικά μεγάλος είναι στις μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Autohellas (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση), Intralot, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ κ.α.

Στο...πράσινο- από τον FTSE25- οι Grivalia, Motor Oil, Εθνική και ΟΛΠ. Μεγαλύτερες οι απώλειες για Sarantis με 3,51% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 2,28%.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 32/48 θυμίζοντας πως στο προηγούμενο σχόλιο σημειώναμε "...στις 23/40 η σχέση αν/πτ. η εικόνα της πρώτης ώρας παραπέμπει ξεκάθαρα σε φυσιολογικό κλείδωμα βραχυπρόθεσμων θέσεων, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στη συνέχεια η αγορά να δοκιμασθεί χαμηλότερα".

Αλλωστε με γνώμονα τη "μέτρηση" έμπειρου αναλυτή- που είχαμε μεταφέρει στα σχόλια μας- "...μέχρι και τις 729 μον. το έργο των αγοραστών δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ομως από το σημείο αυτό και μέχρι τις 746 καραδοκούν στρατιές πωλητών. Η υπέρβαση των 746 δύσκολα θα γίνει χωρίς την παρουσία ισχυρού θετικού καταλύτη".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v