Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κίνηση υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη

Προς τις 860 μονάδες κινείται η αγορά, εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος. Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 2,5% η ΔΕΗ. Πιέσεις για Coca Cola. Τα πονταρίσματα στα blue chips και τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Κίνηση υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη

Θετικό κλίμα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, την ώρα που στη Νέα Υόρκη ο VIX/CBOE υποχωρεί και άλλο προς τις 14,06 μονάδες, θυμίζοντας πως μία εβδομάδα πριν ήταν πάνω από το όριο συναγερμού των 20 μονάδων. Ένδειξη πως οι insiders προσβλέπουν σε εξελίξεις που θα διευκολύνουν τους long να ξαναπροσεγγίσουν τα υψηλά της Wall Street. Σε ξεκίνημα από υψηλότερα επίπεδα «δείχνουν» τα futures, με ενδεικτικό το συν 0,43% και από τις 2.976 μονάδες για τον S&P500.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, φαίνεται πως το... παιχνίδι «γυρίζει» υπέρ των long παικτών. Αυτό φάνηκε από την αρχή της συνεδρίασης αλλά και την κίνηση του Γενικού Δείκτη, από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Οπως σημειώναμε νωρίτερα για τον ΓΔ (στον Εκηβόλο), οι πράξεις ξεκίνησαν από τις 855,72 για να υπερβούν νωρίτερα και τις 860, στις 862 μονάδες. Για ακόμη μία συνεδρίαση ο κλάδος που κάνει τη διαφορά διαμορφώνοντας τάση για τους traders είναι ο τραπεζικός, καθώς ενισχύεται 1,04% στις 830 μονάδες έναντι 0,51% του FTSE25. Τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις φάνηκε πως ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι επενδυτές στα blue chips, ωστόσο σήμερα επιστρέφει στο επίκεντρο ο κλάδος-κλειδί. Με το 51% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 7,8 εκατ. (στις 11:35), με το μεγαλύτερο μερίδιο σε Εθνική και Alpha Bank.

Το ενδιαφέρον, πως ακολουθεί -στην τρίτη θέση- ο ΟΤΕ, που δείχνει να δένει τα 13 ευρώ ως σημείο αναφοράς και υπό προϋποθέσεις για στήριξη στην προσπάθεια υπέρβασης του υψηλού, στα 13,10 ευρώ. Νωρίτερα η μετοχή στα 13-13,11, που αποτελούν νέο υψηλό για τη μετοχή του Οργανισμού, η αποτίμηση του οποίου ανέρχεται -πλέον- στα 6,29 δισ.

Από τις μετοχές του δείκτη, ξεχωρίζουν της ΔΕΗ, από τις λιγοστές με μεσοπρόθεσμη long τάση, και με απόδοση 140,35%μ τη μεγαλύτερη για τίτλο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, από την αρχή του έτους.

Στο σχετικό διάγραμμα φαίνεται η κίνηση της μετοχής πάνω από τα 3 ευρώ σχεδόν με το που ανακοινώθηκε η είσοδος στην αγορά φυσικού αερίου, με την ανάλογη υποστήριξη spots που «τρέχουν» ήδη στα Μέσα. Στα 722 εκατ. η αποτίμηση και όπως συχνάκις έχω αναφέρει, στο 1 δισ. σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγου, που θα ενισχύσει με 400-500 εκατ. τον Ομιλο.

Δεύτερη μετοχή/εισηγμένη του δείκτη η Jumbo, καθώς ανακοινώνει αποτελέσματα, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στα 17,23 η μετοχή και το εύλογο ερώτημα για traders, αναλυτές και βεβαίως τους επενδυτές/μετόχους, εάν η διοίκηση θα διανείμει μέρισμα μεγαλύτερο από αυτό που έχει γίνει γνωστό. Με ταμείο που... σφύζει από μετρητά, η Jumbo θα μπορούσε να είναι μία από τις εισηγμένες που θα είναι γενναιόδωρες προς τους επενδυτές/μετόχους.

Στο διάγραμμα φαίνεται πως στα 17,50 είναι το πολύ σημαντικό make or break σημείο... διασταύρωσης της μετοχής.

Από τις μετοχές της μεγάλης-μεσαίας κατηγορίας ξεχωρίζουν επίσης Mytilineos στα 9,75 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή στα 7,33 ευρώ, καθώς αύριο ξεκινούν οι εγγραφές για το «πράσινο ομόλογο», με σκοπό την άντληση κεφαλαίων, ύψους έως 150 εκατ. Διαδικασία που ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Στα 7,86 ευρώ η μετοχή της Sarantis, με τη δεύτερη μεγαλύτερη -μετά τη ΔΕΗ- απόδοση από τις μετοχές του δείκτη.

Στις 65 έναντι 16 με 106 αμετάβλητες η εικόνα στο ταμπλό, με μεγαλύτερη απόδοση (και ανάλογες συναλλαγές) για ΚΕΚΡΟΨ στα 2,80 ευρώ, ΑΒΑΞ στο 0,66 , ΚΡΙ ΚΡΙ στα 4,94 , Lykos στο 1,54, Alumilστο 1,11 και Byte στο 0,985 ευρώ.

Λίγο πριν τις 12:00 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 18,105 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v