Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι θετικές εκπλήξεις και η γραμμή κατενάτσιο

Κινήσεις με ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο, με τα μάτια στραμμένα στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Πτώση 25% στη μετοχή μετά τα δυο limit down. Τα στοιχήματα των «ισχυρών χεριών» κάθε λογής funds και οι εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις σε blue chips.

Χρηματιστήριο: Οι θετικές εκπλήξεις και η γραμμή κατενάτσιο

Επέμειναν οι πωλητές στη Wall Street, από χαμηλότερα επίπεδα τα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές ήταν αυτοί που είχαν τον τελευταίο λόγο.

Με θετικό πρόσημο, στις 876,76 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, σε μία συνεδρίαση όπου έγιναν συναλλαγές 41,075 εκατ. μετοχών, αξίας 93,793 εκατ. ευρώ.

Με τη θετική έκπληξη για τους long να έρχεται από τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, με οδηγό τη Eurobank και δευτερευόντως την Alpha Bank.

Στις 574,96 ο ΔΤΡ, στο 0,7716 (5,70%) η Eurobank και στο 1,1025 (3,23%) η Alpha Bank, ενώ με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και για τη μετοχή της Εθνικής, η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 2,569 (0,16%).
Εάν προκύπτει κάτι από τη χθεσινή συνεδρίαση, αυτό αφορά στον τραπεζικό κλάδο και στη διάθεση προεξόφλησης των «ισχυρών χεριών» για την ημέρα μετά την αμκ της Πειραιώς. Προεξόφληση πως, με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ο κλάδος περνά σε μία επόμενη φάση, καλύτερων προοπτικών για τη δύσκολη συνέχεια.

Στις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank, που μεθοδικά «στεγανοποιήθηκαν» από την περίπτωση της Πειραιώς, πραγματοποιήθηκαν χθες 12,65 εκατ. τμχ. (Eurobank), 9,63 εκατ. τμχ. (Alpha Bank) και 8,05 εκατ. τμχ. (Εθνική), συνολικά 30,33 εκατ. σε σύνολο 41,075 εκατ. τμχ.

Εμφανές πού παίζεται το στοίχημα των «ισχυρών χεριών» των κάθε λογής funds, που άλλα θα συμμετάσχουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στην αμκ της Πειραιώς και άλλα έχουν λάβει θέσεις για υψηλότερα. Οι αποτιμήσεις των 3 είναι -συγκριτικά- φθηνές, από τη στιγμή που η αγορά θα απεμπλακεί από την περίπτωση της Πειραιώς και θα επιδιώξει να δει μπροστά.

Σε αυτό το στοίχημα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η προοπτική επανένταξης -τουλάχιστον- της Eurobank στον δείκτη MSCI Greece, εξέλιξη που εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν θα ενεργοποιήσει εισροές μόνο στη συγκεκριμένη τράπεζα αλλά ευρύτερα σε Εθνική και Alpha Bank.

Προσώρας, η αγορά έχει την αμκ της Πειραιώς, την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, την ενημέρωση επενδυτών-αναλυτών, τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Στα 14,47 (0,49%) η Mytilineos, στα 9,155 (-1,24%) η ΔΕΗ, στα 13,31 (-0,38%) η Motor Oil, είναι -ενδεικτικά- μετοχές επικαιρότητας. Η μεν πρώτη, καθώς η εισηγμένη αποτιμάται στα 2,07 δισ., οι άλλες 2 για την πρώτη αποτίμηση της αγοράς στα οικονομικά αποτελέσματα 2020 και τους αστερίσκους που προκύπτουν.

Για τη μεν ΔΕΗ, το τι σημαίνει η επίσπευση μετατροπής της Πτολεμαΐδας 5, για τη δε ΜΟΗ, η πρόταση για μη διανομή μερίσματος.

Στα mid caps δεν πέρασε απαρατήρητη η αντίδραση μετοχών των Cenergy, Attica Bank, Intracom, Intrakat, Autohellas, Τεχνική Ολυμπιακή, Quest, αλλά και τα «υψηλά 52 εβδομάδων» των Κλωστηρίων Ναυπάκτου, Ελαστρον, Alumil. Οπως και τα «υψηλά» των 2 «νερών» ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και βεβαίως της Coca Cola/hbc με αιχμή το καλύτερο των προβλέψεων πρώτο 3μηνο. Το συν 1,27% σε διάστημα εβδομάδας -και 9,25% σε μήνα- της «βαριάς» Coca Cola/hbc διευκολύνει τη διαχείριση της κατάστασης (στον FTSE25) από τους long.
Που κέρδισαν ακόμη μία «μάχη» στην πρώτη γραμμή άμυνας/στήριξης, με πιθανό το ενδεχόμενο να αποφύγουν τη δοκιμασία στην αμέσως χαμηλότερη, πέριξ των 850 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v