Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χοντρό παιχνίδι στην Εθνική, σωτήρας η Coca Cola

Εκτινάχθηκε στα 287 εκατ. ο τζίρος της ΕΤΕ -λόγω rebalancing FTSE και MSCI- γύρισμα σε θετικό έδαφος στις δημοπρασίες. Το ράλι της Coca Cola απέτρεψε βαθύτερη διόρθωση ΓΔ. Πωλητές στα περισσότερα blue chips.

Χρηματιστήριο: Χοντρό παιχνίδι στην Εθνική, σωτήρας η Coca Cola

Άλλη μία συνεδρίαση γεμάτη Εθνική, καθώς ο τίτλος της ΕΤΕ απασχόλησε το 75,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη, “η είσοδος των νέων μετοχών της Εθνικής είναι αύριο και όχι σήμερα. Σήμερα είναι η πίστωση”, αναφέρει στο πρωινό της report η Fast Finance ΑΕΠΕΥ, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στο Χ.Π.Α. σημειώθηκε δανεισμός 972469 μετοχών της ΕΤΕ, πιθανότατα από χαρτοφυλάκια που περίμεναν σήμερα την είσοδο των νέων μετοχών.

Αύριο λοιπόν θα φανεί πως θα αντιδράσει η μετοχή και αν οι “γρήγοροι” θα σπεύσουν να πάρουν τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, αλλά από χρηματιστηριακά γραφεία συνεχίζουν να τονίζουν πως “η μεγάλη υπερκάλυψη άφησε πολλούς εκτός, ή με λιγότερες θέσεις από αυτές που είχαν εγγραφεί και οι οποίοι, στις τελευταίες συνεδριάσεις αγοράζουν από το ταμπλώ, μην περιμένοντας την είσοδο των νέων ‘χαρτιών’ και τις πιθανές βραχύβιες ‘αναταράξεις”.

Υπενθυμίζεται ότι διατήρησε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη FTSE All World, ο Οίκος FTSE Russell, αλλά λόγω του placement του ΤΧΣ αύξησε από 22 Νοεμβρίου τη βαρύτητα στη μετοχή από 59,61%, στο 81,61%. Rebalancing έγινε και στον δείκτη MSCI.

Άρα στις τελικές δημοπρασίες της σημερινής συνεδρίασης, έλαβαν χώρα και τα rebalancing. Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρέθηκε στα 160,3 εκατ., από τα οποία τα 29,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” και ο τίτλος της Εθνικής στα 6,20 ευρώ (-0,64%) με όγκο 14655569 τεμ. και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 6,29 ευρώ (+0,80%), με συνολικό όγκο 45946734 τεμ.

Από εκεί και πέρα, μετά την χθεσινή ήπια διόρθωση, σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκε με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, καθώς συνέχισε να δείχνει δύσκολη η υπέρβαση των 1260 μονάδων και άλλαξε πρόσημο μετά τις 16.00 και όταν οι “sellers” πήραν σχετικά περισσότερες πρωτοβουλίες, κλείνοντας τον Δείκτη στα χαμηλά ημέρας.

Τα παραπάνω είναι ένδειξη ότι σημαντικό κομμάτι από τους ενεργούς traders παραμένουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και την είσοδο των “χαρτιών” της ΕΤΕ, με ότι μεταβλητότητα θα φέρουν, προκειμένου να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Εν τω μεταξύ, στις Αγορές βγήκε η Eurobank, με έκδοση senior ομολόγου και στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε, με υπερτριπλάσια κάλυψη, καθώς οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές άνω των 1,6 δισ. ευρώ για τον τίτλο. Τo κουπόνι του τίτλου διαμορφώθηκε στο 5,875%, έχοντας υποχωρήσει από τις αρχικές σκέψεις για τιμολόγηση 6,25%. Πρόκειται για εξαετή τίτλο senior preferred, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5).

Η προσοχή των ενεργών επενδυτών και στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες. Σήμερα πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης δημοσίευσε η Epsilon Net και μετά το κλείσιμο οι ΟΠΑΠ, Motor Oil και η Fourlis. Αύριο δημοσιεύουν Quest και Lamda Development.

Επιφυλακτικής εικόνας και μικτών προσήμων συνέχεια, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην δημοσίευση των πρακτικών της Fed και με τους περισσότερους αναλυτές να σημειώνουν πως “τα ‘στοιχήματα’ των μετοχικών Αγορών, υποδηλώνουν σχεδόν 100% πιθανότητα η FOMC θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο” (στη συνέχεια του σχολίου, σχετικό άρθρο επί του θέματος από τον Σίμο Μαυρουδή).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά θα μπορούσε να καταχωρηθεί η συνεχιζόμενη ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με αρκετούς επιμέρους τίτλους να υποχωρούν από τα αρχικά υψηλά, αποτέλεσμα των κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί, ότι η σημερινή προσπάθεια της Αγοράς να κρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα, “πάτησε” σε δύο πυλώνες και πιο συγκεκριμένα σε ΕΕΕ (+3,71%) και ΟΤΕ (+0,78%).

Δείχνουν να επιστρέφουν, με ηπιότερους ρυθμούς, οι διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,90% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,41% υποχωρεί αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,749% κατηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1259,12 (+0,84%) και 1243,02 μονάδων (-0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1244,62 (-0,32%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1242,02 (-0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1242,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Ο τζίρος στα 379,6 εκατ., από τα οποία τα 31,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΠΣΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 379,6 εκατ., τα 370,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι 2 ‘σωματοφύλακες’ ΕΕΕ και ΟΤΕ κράτησαν την Αγορά, με τον Τραπεζικό να διορθώνει και να περιμένει την αυριανή εισαγωγή των νέων μετοχών της Εθνικής. Ο ΓΔ σταμάτησε στο 61% της κίνησης. Το 1247 είναι κοντινή στήριξη, με το 1232 κύρια. Η ζώνη του 1265 στην παρούσα είναι αντίσταση, ενώ ο ταλαντωτής μας διορθώνει σε χρόνο και όχι σε τιμές όπως εικάσαμε χτες. Η ΜΙΓ να θυμίσουμε ότι είχε δημόσια πρόταση από την Πειραιώς στο 6,51. Δεν σημαίνει ότι η τιμή κτήσης της είναι εκεί, παρόλα αυτά κάνει προσπάθεια να κλείσει τουλάχιστον κοντά, στο τέλος του έτους, για να μην γράψει απώλειες, ή να γράψει ακόμα και κέρδη η Τράπεζα. Η μετοχή της ΔΕΗ συσσωρεύει στην ζώνη του 10,20 – 10,50 εδώ και αρκετές μέρες και έρχεται η ώρα να αποφασίσει αν θέλει να δοκιμάσει κίνηση στο 11,20. Σε εβδομαδιαίο έχει άριστο γράφημα για άνοδο”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Οι επενδυτές ενδέχεται να εστιάσουν στα αποτελέσματα και ως εκ τούτου να έχουν επιλεκτική στάση”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

“Οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν στην άνοδο των δεικτών στη Wall Street, διαμορφώντας ανάλογες προϋποθέσεις και για τις άλλες Αγορές του Πλανήτη, άρα και για το Χ.Α.”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί Αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες, μετά από μία πετυχημένη δημοπρασία 20ετων Κρατικών ομολόγων. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει ομιλία της κ. Λαγκάρντ, τα πρακτικά της FED από την συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου (βράδυ), αλλά και τα αποτελέσματα της Nvidia, τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και η συγκεκριμένη Εταιρεία κρατά τα σκήπτρα του AI. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ ήταν ικανοποιητικά με τα EBITDA εννεάμηνου να διαμορφώνονται στα 14,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 9,6 εκατ. ευρώ (+41% σε ετήσια βάση). Για τον ΓΔΧΑ βλέπουμε υψηλότερα επίπεδα, έστω και αν μεσολαβήσουν σημαντικές διακυμάνσεις τιμών. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Κίνα σχεδιάζεται χρηματοδοτική στήριξη 50 Εταιρειών στον τομέα της Κατασκευής και Ανάπτυξης”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Στη δημοπρασία Κρατικού ομολόγου 20ετιας των ΗΠΑ που έλαβε χώρα χθες, παρατηρήθηκε μια αυξημένη ζήτηση από το Επενδυτικό Κοινό. Ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πρωτογενή τοποθέτηση, ήταν ότι οι Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς (primary dealers) απορρόφησαν μόλις το 9,5% των $18 δισ., ότι δηλαδή άφησαν οι αρχικοί πλειοδότες (bidders), όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Να τονιστεί ότι δευτερογενώς, η απόδοση βρέθηκε στα ίδια επίπεδα με εκείνη της πρωτογενούς Αγοράς. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές τοποθετήθηκαν στην εν λόγω έκδοση, παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να τοποθετηθούν δευτερογενώς. Κάτι που δεν συνέβαινε αρκετούς μήνες, καθώς η δημοπρασία είχε χαμηλότερη απόδοση από το ταμπλώ.

Τα παραπάνω έρχονται σε άμεση συσχέτιση με μια σειρά άλλων γεγονότων, ελάσσονος σημασίας ιδωμένα κατά μόνας, σημαντικά όμως όταν συνδεθούν μεταξύ τους και στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Αρχικά, και αναγνωρίζοντας τον στενό δεσμό επιτοκίων Fed - αποδόσεων Κρατικών ομολόγων, η Fed έχει ήδη αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις. Και μάλιστα, η επερχόμενη της 13ης Δεκεμβρίου βλέπει σχεδόν μοναδιαία την αντίστοιχη πιθανότητα να μείνουν αμετάβλητα για τρίτη φορά.

Έτι περαιτέρω παρουσιάστηκε στο Σικάγο, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, η (μηδαμινή) πιθανότητα να μειωθούν τα επιτόκια στη συνεδρίαση. Προφανώς, αφορά σε συμβολικού/τεχνικού χαρακτήρα παρατήρηση, ωστόσο αποτυπώνεται η σοβαρή μεταστροφή του κλίματος.

Επιπλέον, ο ΔΤΚ των ΗΠΑ βρέθηκε και πάλι μειωμένος για τον Οκτώβριο, ώστε και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση να έχει υποχωρήσει αισθητά και πολύ κοντά πλέον στα όρια που ανέχεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ένα ακόμα σημείο είναι η κατάσταση στην Αγορά Εμπορευμάτων, ως κυρίαρχο ποσοστό του ΔΤΚ και κυρίως των Ενεργειακών.

Τέλος, η γενικότερη εικόνα των μετοχικών Αγορών και δη των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, επιβεβαιώνει την αισιοδοξία πως φθάσαμε σε μια μεγάλη κορυφή, στον μακρύ δρόμο της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Επισημαίνεται δε ότι οι μετοχικές Αγορές επέδειξαν σημαντική ανθεκτικότητα όλο αυτό το διάστημα και επέστρεψαν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Ενδεικτικά, ο S&P 500 βρίσκεται μόλις 2% χαμηλότερα από τις “κορυφές” του Καλοκαιριού.

Και όλα αυτά, με μια εν εξελίξει γεωστρατηγική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας να μην κλιμακώνεται και τις Αγορές να αφήνουν πίσω τους οποιαδήποτε πιθανότητα να ‘μολυνθεί’ από αυτήν το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα”, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ.)

“Η μεταβίβαση του 22% των μετοχών της Εθνικής που κατείχε το ΤΧΣ στέφθηκε, κατά γενική ομολογία, από επιτυχία, με δύο σημεία να χρήζουν ειδικής αναφοράς: πρώτον, της συμμετοχής των κορυφαίων ονομάτων της Διεθνούς Επενδυτικής Κοινότητας στο βιβλίο των Διεθνών Επενδυτών (Fidelity, Blackrock, Norges, Capital, Lazard, Allianz, Robecco κ.α.) σηματοδοτώντας το ξεκίνημα των τοποθετήσεων κεφαλαίων μακράς πνοής σε Ελληνικούς τίτλους που θα ξεδιπλωθεί την επόμενη διετία, ιδιαίτερα μετά τη μετάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Ανεπτυγμένες Αγορές. Για την ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ευεργετείται, καθώς αναβαθμίζεται ο συντελεστής στάθμισης στους βασικούς δείκτες (Γ.Δ., FTSE 25 κ.α.) προκαλώντας το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Δεύτερον, ικανοποιητικός αριθμός Ελλήνων επενδυτών που ανήλθαν σε 7.427, κατά την ανακοίνωση του ΤΧΣ, συμμετείχαν στη διαδικασία και έλαβαν το 60% περίπου των τίτλων που ζήτησαν σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι ο πολύπαθος Τραπεζικός κλάδος εξυγιάνθηκε και οι προοπτικές του είναι πλέον ελπιδοφόρες, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Μια διαδικασία που προσδοκάται να επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους και στη συνέχεια σε τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον να δρομολογηθεί και η διάθεση ποσοστού της Hellenic Energy με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση του free float, ώστε να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής και να αναβαθμιστεί η κεφαλαιοποίησή της.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank σπεύδει να αυξήσει τις τιμές - στόχους για τις συστημικές Τράπεζες, ενώ ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2024 διατηρεί το στόχο της ανάπτυξης στο 2,9% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ, καθώς διαγράφονται προσδοκίες για πιθανή εξομάλυνση στο διεθνές περιβάλλον το επόμενο διάστημα.

Την συγκρατημένα αισιόδοξη αυτή εκτίμηση έχει υιοθετήσει η Goldman Sachs, καθώς εκτιμά ότι ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή δεν θα επεκταθεί πέραν της Γάζας, η συνάντηση Μπάιντεν-Σι θα δρομολογήσει διαδικασίες συνεννόησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τέλος οι Κεντρικές Τράπεζες ολοκλήρωσαν το κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων. Σαν αποτέλεσμα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα καταγράψει ρυθμό αύξησης ύψους 2,6% το 2024.

Ενόψει των παραπάνω, ο τζίρος των 1,1 δισ. ευρώ της Παρασκευής, οπότε μεταβιβάστηκαν 201,2 εκατ. μετοχές της Εθνικής, συνέβαλε στην υπέρβαση του “οχυρού” των 1240 μονάδων του ΓΔ, με την πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται πλέον στις 1264 -1270 μονάδες. Στο βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν παρουσιάσει σημαντικές διαταραχές, η ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μπορεί να επιταχυνθεί, καθώς μάλιστα τα μεγέθη του 9μηνου που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί, επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της βελτίωσης των βασικών μεγεθών των Εταιρειών κατά το 2ο εξάμηνο.

Με τη Scope Ratings να επισημαίνει ότι ακόμη και στο αρνητικό σενάριο που αφορά συνθήκες στασιμοπληθωρισμού για την Ελληνική Οικονομία, δεν θα απειληθεί η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας που έχει ήδη δοθεί από 3 Οίκους αξιολόγησης (DBRS, S&P, Scope Ratings) και αναμένεται να δοθεί την 1η Δεκεμβρίου και από τη Fitch”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,9), ακολουθούμενη από Eurobank (6,1), Εθνική (5,8), ΟΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,4), Μυτιληναίο (5), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,8), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3,5), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των Alpha Bank (-0,96%), Εθνικής (+0,80%) και Πειραιώς (-0,53%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ο τίτλος της Eurobank (-1,21%).

Μεταξύ 1060,62 (+0,47%) και 1039,39 μονάδων (-1,54%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1042,91 (-1,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1050,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 941 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 920 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω από το 3% έως το 2026, αποτελεί τον επόμενο στόχο επί του αντικειμένου για τις Ελληνικές Τράπεζες. Με δεδομένη την οδηγία του SSM, οι Ελληνικές Τράπεζες ξεκινούν την πώληση νέων (σ.σ. των τελευταίων) πακέτων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν στο ‘Euro2day.gr’ ότι οι νέες πωλήσεις από τους Μεγάλους του κλάδου, από το 2024 και μετά, εκτιμάται, εφόσον τα δανειακά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να βρίσκονται σε σταθερή θετική κατάσταση, ότι θα κινηθούν στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε πρώιμες συζητήσεις με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) βρίσκεται η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με αντικείμενο το ενδεχόμενο να επιτραπεί, κατά το προηγούμενο της Eurobank, πρόγραμμα επαναγοράς, το οποίο θα αφορά μόνο σε μετοχές κυριότητας ΤΧΣ”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ξεχώρισαν οι ΟΤΕ (+0,78%), ΕΕΕ (+3,71%) και ΜΥΤΙΛ (+0,51%).

Από εκεί και πέρα, με πλειοψηφία, 99,9% εγκρίθηκε από τους μετόχους της Currys η πώληση της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ (-0,88%). Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε σήμερα, με συμμετοχή του 79,77% των μετόχων του Βρετανικού Ομίλου.

Από την άλλη, ο ΟΤΕ (+0,78%), σε απάντηση σχετικού αιτήματος από την Επ. Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε, όσον αφορά την πιθανή πώληση της Telekom Romania Mobile (TRM) στον Όμιλο Quantum Projects ότι, “τα δύο Μέρη έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας προς διευκόλυνση της διαδικασίας και έχουν υποβάλει αίτηση προς έγκριση από τις Αρμόδιες Αρχές της Ρουμανίας”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “η περαιτέρω μετοχοποίηση της Helleniq Energy δεν αποκλείεται να γίνει και μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ενώ άλλες πληροφορίες τοποθετούν την έκδοση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αρχικά θα διατεθεί ποσοστό 10 - 12% και από την επιτυχία της μετοχοποίησης αυτής θα κριθεί και το ποσοστό που θα ακολουθήσει μέσα στο 2024. Οι δύο βασικοί Μέτοχοι δεν θα διαθέσουν, όπως προανήγγειλε το ‘Euro2day.gr’, ισόποσα μερίδια, αλλά σε αναλογία 60% η Paneuropean Oil & Industrial Holdings και 40% το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα η Πλευρά Λάτση ελέγχει το 47,12% της Εταιρείας και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% Θεσμικοί, Ξένοι επενδυτές κατέχουν το 3,39%, Έλληνες Θεσμικοί το 5,46% και το υπόλοιπο 8,56% Ιδιώτες επενδυτές”.

Πρόσφατα βρέθηκε σε υψηλά διμήνου ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,52%), όμως από εκεί και πέρα δείχνει διστακτικότητα υπέρβασης των 8,00 ευρώ, πιθανότατα περιμένοντας τις μετοχικές εξελίξεις και την τιμή διάθεσης.

Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι στηρίξεις στα 7,68 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,50 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,36 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η επόμενη αντίσταση, αν υπερκεραστεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 8,00 ευρώ, στα 8,33 – 8,40 ευρώ.

Την έναρξη προγράμματος επαναγοράς μετοχών από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 ανακοίνωσε η Coca Cola, με πρόθεση να επιστραφούν έως και 400 εκατ. ευρώ στους μετόχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “το πλαίσιο κατανομής κεφαλαίων του Ομίλου ακολουθεί τις εξής σαφείς προτεραιότητες: Οργανικές επενδύσεις στην Επιχείρηση για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων οικονομικών στόχων - κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις στην περιοχή 6,5% - 7,5% ετησίως, καταβολή προοδευτικού μερίσματος, στοχεύοντας σε πληρωμή 40 - 50% των κερδών ανά μετοχή, στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές, πρόσθετες επιστροφές κεφαλαίου”

Έχοντας υπόψη αυτές τις προτεραιότητες, το ΔΣ πιστεύει ότι “η τρέχουσα τιμή της μετοχής υποτιμά τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της Εταιρείας. Ως εκ τούτου, η παρούσα στιγμή αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική ευκαιρία για μείωση του αριθμού των μετοχών σε κυκλοφορία, συνεχίζοντας παράλληλα τις επενδύσεις στην Επιχείρηση”.

Να σημειωθεί ότι η ενδοσυνεδριακή ανακοίνωση της Εισηγμένης (+3,71%) έφερε αναπήδηση της μετοχής, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά ενάμιση μήνα. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 24,00 ευρώ και με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 25,46 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 26,02 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+312,35%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+211,91%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+153,31%), ΜΟΝΤΑ (+139,26%), ΓΚΜΕΖΖ (+139,14%), ΙΝΚΑΤ (+136,3%), ΚΛΜ (+128,52%), CENER (+124,83%), ΕΚΤΕΡ (+118,83%), ΑΡΑΙΓ (+116,26%) και ΠΕΙΡ (+110,71%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΔΡΟΜΕ (+5,45%), ΜΟΝΤΑ (+0,65%), ΞΥΛΠ (+3,57%), ΒΟΣΥΣ (+2,59%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+0,79%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,05%), ΦΙΕΡ (+2,70%), ΠΡΔ (+2,54%), ΕΛΓΕΚ (+1,45%), ΛΑΜΨΑ (+1,39%), ΠΑΠ (+1,32%) και ΔΟΜΙΚ (+0,60%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+0,86%), τέσσερις για Τεχν. Ολυμπιακή (+1,95%) και Τρ. Αττικής (+3,86%, με ελάχιστες συναλλαγές) και επτά για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,29%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΑΛΜΥ (-2,71%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 8/11 για Epsilon Net (+1,05%) και στις 10/11 για Foodlink (+0,50%).

Αύξησαν συναλλαγές Έλαστρον (+2,77%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,77%).

Επιστροφή αγοραστών με αυξημένες συναλλαγές για ΕΚΤΕΡ (+2,74%) και ΚΛΜ (+1,74%).

Σημαντική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 5,29 ευρώ (+9,07%) για MIG (+2,06%). Μένει να φανεί αν η ενδοσυνεδριακή διόρθωση έδιωξε τους γρήγορους και θα δώσει “καύσιμα” για ψηλότερα. Ολοκληρώθηκαν οι εκποιήσεις μετοχών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια πρόταση για την Prodea (0%) στα 7,50 ευρώ ανά μετοχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου, με τον βασικό μέτοχο (ΙNVEL) να μην έχει σκοπό να αφαιρέσει τη μετοχή από το Χ.Α. Αναφέρει μάλιστα πρόθεση να διευρύνει τη διασπορά.

Η δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση 33205755 μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 13% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρεία. Στα 7,30 ευρώ ο τίτλος.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1193 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1173 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2899 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2852 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3100 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ελεγχόμενη διόρθωση στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, προς το 1,0924 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί προς τα $2005 ο Χρυσός, προς τα $23,9 αναρριχάται το Ασήμι.

Προς τα $36950 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $1990 ανηφορίζει το Ethereum.

Το Bloomberg μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος ότι “οι Κινεζικές Ρυθμιστικές Αρχές συντάσσουν μια λίστα με 50 Εταιρείες Ανάπτυξης Ακινήτων, που είναι επιλέξιμες για μια σειρά χρηματοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των China Vanke και Longfor Group”.

“Οι Εταιρείες Ακινήτων στην Ευρωζώνη καταγράφουν αυξανόμενες ζημίες και κάποιες θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, το οποίο έχει αυξηθεί σε προ του 2008 επίπεδα, με επιπτώσεις για τα βιβλία δανείων των Τραπεζών”, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών σημείωσαν νέα πτώση τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 4,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 3,79 εκατ. μονάδων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,9 εκατ. μονάδες. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις βούτηξαν 14,6%.

“Ο S&P 500 οδεύει σε νέο υψηλό το 2024 και στις 5000 μονάδες, καθώς οι Αμερικανικές Εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στα υψηλότερα επιτόκια και έχουν ξεπεράσει τα μακροοικονομικά σοκ”, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση μείωσε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 0,2 δισ., στα 85,3 δισ. ευρώ.

Ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της ΔΕΗ η JP Morgan, σε έκθεσή της, στην οποία θέτει νέα τιμή - στόχο στα 15, από 13,5 ευρώ.

Στα 8 ευρώ εκτιμά την αξία της μετοχής της Austriacard η Eurobank Equities. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το εύρος της δίκαιης τιμής για τη μετοχή διαμορφώνεται μεταξύ των 7 και των 9,3 ευρώ. Παράλληλα, αναμένει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο των εσόδων κατά 9% και των EBITDA κατά 11% στην περίοδο έως το 2027.

Αν και υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, όπως η αδύναμη ποιότητα κεφαλαίου και οι κίνδυνοι υποεκτέλεσης, οι βελτιώσεις στη διαχείριση του κόστους και η πώληση μη βασικών Στοιχείων Ενεργητικού, βοηθούν στην ενίσχυση των κερδών των Τραπεζών. Οι προβλέψεις τους υποδεικνύουν πως οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την πώληση προβληματικών δανείων, επιδιώκοντας παράλληλα τη βελτίωση της ποιότητας του κεφαλαίου τους. Αυτές οι εξελίξεις φαίνεται ότι διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τον Τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα για το επόμενο έτος”, εκτιμά η S&P.

Το “πράσινο φως” της Κομισιόν πήρε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ελλάδα, καθώς είναι μεταξύ αυτών που θεωρείται ότι συνάδουν με τις συστάσεις των Βρυξελλών.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα τη θετική της αξιολόγηση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, δίνοντας ‘πράσινο φως’ για την τελική έγκριση του από το ECOFIN, το επόμενο διάστημα”, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΚΟΥΕΣ και ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Lamda Development, Autohellas, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 45 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.753 συμβόλαια).

Στα 3.353 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.498 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.864 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.916 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 153, 150 για τον Δεκέμβριο και 3 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.025), κινήθηκε μεταξύ 3.020,5 και 3.062 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 16, 16 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.046), κινήθηκε μεταξύ 1.044,75 και 1.052,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.075).

Αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (55.000 Eurobank, 502.698 Εθνική, 13.000 Alpha Bank, 82.163 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.950), Πειραιώς (4.587), Εθνική (8.195), ΔΕΗ (922), Alpha Bank (7.565), Αεροπορία Αιγαίου (194), Ιντρακόμ (263), Ιντρακάτ (541), Viohalco (833), Lamda Development (131), ΑΔΜΗΕ (518), ΕΧΑΕ (158), Ελ. Πετρέλαια (182), MIG (147), ΟΤΕ (800), TITC (168).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 194.543, Πειραιώς 70.570, Eurobank 31.129, Εθνική 37.121, ΔΕΗ 25.108, ΑΔΜΗΕ 24.785, Τέρνα Ενεργειακή 15.298.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.033), ΟΠΑΠ 1.578.581 τεμ. (1.577.740), Εθνική 18.713.971 τεμ. (18.456.322), ΟΤΕ 1.496.182 τεμ. (1.496.182), Πειραιώς 1.201.303 τεμ. (1.221.893).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v