Χρηματιστήριο: Πονταρίσματα σε υψηλότερες τιμές στις τράπεζες

Το σήμα που στέλνουν οι συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές. Καύσιμα στην ανοδική κίνηση από τα αποτελέσματα εννεαμήνου μετοχών-σηματωρών στο ταμπλό. Αργία σήμερα στη Wall.

Χρηματιστήριο: Πονταρίσματα σε υψηλότερες τιμές στις τράπεζες

Αργία σήμερα στη Wall Street, για συνεδρίαση ηπιότερων τόνων ετοιμάζονται σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο.

Προς την τελική ευθεία για το «κλείσιμο βιβλίων» για το 2023 οι επενδυτές έχουν περιθώριο μερικές συνεδριάσεις για να «κλειδώσουν» το θετικό αποτέλεσμα αυτής της χρονιάς.

Ενδεικτικά, για τον S&P500 στις 4.556,62 μονάδες το «ταμείο» είναι στο συν 18,69% και 14,61% για τον DAX στις 15.957,82 μονάδες.

Σε μία τέτοια χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεχωρίζει με πολλαπλάσιες αποδόσεις, φθάνοντας το 35,38% για τον Γενικό Δείκτη, το 36,43% για τον FTSE25 και το 65,40% για τον Δείκτη Τραπεζών.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός συγκεντρώνει επενδυτικό αλλά και «γρήγορο χρήμα», εκ προοιμίου ψηλά στην προτίμηση των διαχειριστών, πλέον μετά την Εθνική ακόμη υψηλότερα. Χρηματιστές προεξοφλούν πως η παρουσίαση των 4 συστημικών στο Λονδίνο θα είναι η καλύτερη εδώ και χρόνια, πιθανότατα θα αποφέρει αποτέλεσμα, δηλαδή και νέες εισροές κεφαλαίων.

Ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής, δευτερευόντως της Eurobank, με τα στοιχεία του ΧΑΜαιλέοντα για το ύψος και τη σύνθεση των συναλλαγών στον τίτλο της ΕΤΕ στη χθεσινή συνεδρίαση να προϊδεάζει για ακόμη υψηλότερες τιμές.

Ηδη από τα στοιχήματα των επαγγελματιών της αγοράς είναι το ενδεχόμενο επίτευξης νέου υψηλού για τον κλαδικό δείκτη στο διάστημα «κλεισίματος βιβλίων» από τους διαχειριστές των funds. Στις 1.059,49 ο ΔΤΡ -στις 1.117,78 μονάδες το υψηλό, αρκετά χρόνια πίσω-, με εφικτή την υπέρβασή του μέσα στο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Επαναφορά των τραπεζών με το placement για το 22% της Εθνικής να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι «λεφτά υπάρχουν», ξεπέρασαν το 1,6 δισ. στην προσφορά για το senior preferred της Eurobank, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη θεαματική υπερκάλυψη για την ΕΤΕ.

Ενδεικτικό της δυναμικής που μπορεί να απελευθερωθεί το γεγονός πως σε Εθνική και Eurobank προσφέρθηκαν σχεδόν 10 δισ., όση ήταν η αποτίμηση και των 4 συστημικών πριν την επαναγορά του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ. Πλέον η χρηματιστηριακή αξία έχει μεγεθυνθεί σημαντικά στα 6,171 δισ. για τη Eurobank, στα 5,671 δισ. για Εθνική, στα 3,938 δισ. η Πειραιώς και στα 3,560 δισ. η Alpha Bank. Μεγέθη που εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2023 και προχωρήσει η διαδικασία για διανομή μερίσματος, το πιθανότερο, σε εύλογο επενδυτικό χρόνο, να είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Αυτή η προσέγγιση εξηγεί το γιατί οι συναλλαγές στη μετοχή της ΕΤΕ ήταν εχθές 12,10 εκατ. έναντι 46 εκατ. την Τρίτη. Διακριτή η πρόθεση διακράτησης, βοηθά προς αυτό και το ότι τα hedge funds περιορίστηκαν σε μόλις 4% στη σχετική διαδικασία.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μήνου/9μήνου, τα «καύσιμα» των αγοραστών σε μετοχές εταιρειών-σηματωρών, ενδεικτικές οι τελευταίες περιπτώσεις των ΟΠΑΠ, Motor Oil, σε συνέχεια των Mytilineos, TITAN, Coca Cola HBC κ.α., τάση που εάν επιβεβαιωθεί και για το τέταρτο 3μηνο, θα δικαιολογεί τις σταθερές εισροές από την πλευρά των funds.

Σε τέσσερις λόγους αισιοδοξίας για το τελευταίο 3μηνο του έτους αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, μπορεί όντως να συμπληρώσει μία κατά γενική εκτίμηση καλή χρονιά για τα ελληνικά assets.

Με το road show της Morgan Stanley/EXAE τη Δευτέρα-Τρίτη, μία καλή αφορμή για να επιβεβαιωθεί και έμπρακτα η προτίμηση των ξένων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v