Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε ο τζίρος και η ανοδική προσπάθεια

Στα blue chips μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον. Ισχυρά κέρδη για Elvalhalcor, Σαράντη, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ρευστοποιήσεις στην Εθνική που έκλεισε πάνω από τα 6 ευρώ. Στα 121 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε ο τζίρος και η ανοδική προσπάθεια

Συνεδρίαση που επεφύλαξε εκπλήξεις στους πρωινούς αγοραστές, αλλά και όσους θεώρησαν δεδομένη την ανοδική διαφυγή του Δείκτη υψηλότερα των 1260 μονάδων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους “buyers” να έχουν τον πρώτο λόγο μέχρι τις 13.00 και τον ΓΔΧΑ να δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 1267 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα ο Δείκτης ακολούθησε σταθερή πλαγιολισθητική κίνηση, με αποτέλεσμα την απώλεια όλων των αρχικών κερδών και το γύρισμα σε αρνητικό πρόσημο.

Όμως οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν εδώ, καθώς οι αγοραστές έκαναν “come back”, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ξαναγύρισαν τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο και τον έκλεισαν κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και 8 τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. δεν πήρε βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι τελευταίες επέλεξαν να κινηθούν επιφυλακτικότερα και με ελεγχόμενες απώλειες, με τους ενεργούς traders να περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του ΓΔΧΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η προσοχή της Εγχώριας Αγοράς είναι στραμμένη στα νέα από το Road Show στο Λονδίνο (που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χ.Α.), το οποίο ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο και διεξάγεται σε θετική συγκυρία, για την Ελληνική Οικονομία και το Χ.Α. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στις Εταιρείες και οι Τράπεζες παίρνουν σειρά αύριο. Οι πληροφορίες λένε ότι οι Διοικήσεις των Τραπεζών θα δώσουν μία “πρόγευση” για τις αναθεωρήσεις στόχων κερδοφορίας και απόδοσης επί ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 2024 - 2025, στις οποίες θα προχωρήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν πως οι εντολές αγορών που μπήκαν στο τέλος και τίναξαν ψηλότερα τον Γενικό Δείκτη, ήταν “εισαγόμενες”.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “τα δυνατά αποτελέσματα 9μηνου και οι εκτιμήσεις για κέρδη υψηλότερα του αναμενομένου φέτος και το 2024 δικαιολογούν την προσδοκία υψηλότερων αποτιμήσεων σε θετικό διεθνές περιβάλλον”.

Μένοντας στις Τράπεζες, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επ. Κεφαλαιαγοράς, το “QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED”, μηδένισε την αρνητική καθαρή θέση του στην Εθνική, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. χαρακτηρίστηκε από τον σχετικά υψηλότερο τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε αρκετά μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, συμπεριλαμβανομένων και τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “την Πέμπτη θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την ‘ετυμηγορία’ της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με το ενδιαφέρον να μην εστιάζεται τόσο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγησή της”.

Με διαθέσεις υποχώρησης, για τους περισσότερους Εκδότες, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,94% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,46% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,772% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1267,31 (+0,68%) και 1255,65 μονάδων (-0,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1256,86 (-0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1265,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,53%.

Ο τζίρος στα 121,4 εκατ., από τα οποία τα 14,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121,4 εκατ., τα 106,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον ίσως διατηρήσει τον ΓΔ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ή οριακά ψηλότερα, καθώς οι επενδυτές ρίχνουν μία δεύτερη ματιά στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου”, αναφέρει η Beta Sec.

Με τη συμμετοχή 37 Εισηγμένων Εταιρειών διενεργείται σήμερα και αύριο Road Show στο Λονδίνο με διοργανωτή τους ΕΧΑΕ και Morgan Stanley και παρόντα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ η ΤτΕ ανακοινώνει καταθέσεις και δάνεια Οκτωβρίου. Την Πέμπτη θα γίνει το rebalancing των δεικτών του MSCI, ενώ την Παρασκευή η Fitch θα είναι πιθανότατα ο 4ος Οίκος που θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία”, κατά την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με μικρά κέρδη τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα για τον ΓΔΧΑ, ενώ υποτονικός ήταν και ο τζίρος την Παρασκευή. Από την άλλη, οι βασικοί μετοχικοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατέγραψαν την 4η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, υποστηριζόμενοι και από την υποχώρηση στις Κρατικές ομολογιακές αποδόσεις τον τελευταίο καιρό. Βέβαια, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια ανακοπή της πτωτικής τάσης των αποδόσεων. Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει μεγέθη πληθωρισμού για Ευρωζώνη και ΗΠΑ (Πέμπτη), αλλά και την πορεία του ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου για την τελευταία (Τετάρτη). Στο εσωτερικό, ο στόχος είναι για υψηλότερα επίπεδα με το βλέμμα στραμμένο, ωστόσο, στο εξωτερικό. Το εκτιμώμενο εύρος διακύμανσης για τον ΓΔΧΑ το επόμενο διάστημα τοποθετείται μεταξύ των 1320 και 1180 μονάδων. Την Παρασκευή αναμένουμε και την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Fitch”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

Η κατοχύρωση των 1260 - 1262 μονάδων, μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ηλία Ζαχαράκη.

Οι τζίροι σε χαμηλές πτήσεις και πάλι, μιας και τα όρια διακύμανσης είναι αισθητά μικρά, ενώ πλησιάζουμε στο κλείσιμο βιβλίων των Ξένων Θεσμικών.

Σήμερα και αύριο έχουμε το roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο με 37 Εισηγμένες να δηλώνουν παρόν. Μετά και το πετυχημένο placement της Εθνικής όλο και περισσότεροι στρέφουν τα μάτια τους στην Ελληνική Αγορά, από την στιγμή που πλέον έχει και επενδυτική βαθμίδα.

Την Πέμπτη έχουμε και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, με την Εθνική να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στο κλείσιμο της εβδομάδας η Fitch θα μας πει με την σειρά της την άποψή της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Τα αποτελέσματα 9μηνου συνεχίζονται και με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όλα βαίνουν καλώς.

Όπως ήταν λογικό, με το που προχώρησαν τα Τραπεζικά “πακέτα” η Αγορά “ξύπνησε” και πλέον κάνει προσπάθεια για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Όσο και να προσπαθήσει κάποιος να είναι απαισιόδοξος για το 2024, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δύσκολα τον αφήνουν. Για ακόμα μία φορά ο πόλεμος έφερε αντίθετα αποτελέσματα στην Αγορά, μιας και όποιοι έσπευσαν να πουλήσουν, ή έχουν μείνει με μετρητά, αναγκαστικά θα μπουν, ή μπήκαν σε αισθητά υψηλότερες τιμές.

Η συσσώρευση της εβδομάδας που πέρασε, έδωσε την αφορμή σε αρκετούς τίτλους και για διαφορετικούς λόγους να δώσουν σημαντικές αποδόσεις.

Στο κλείσιμο της εβδομάδας, ο δείκτης Πληροφορικής έδειξε ότι μπορεί να υπέρ αποδώσει την επόμενη περίοδο, με τον Κατασκευαστικό να ακολουθεί.

Πλέον πάμε για τον τελευταίο μήνα του έτους και μένει να δούμε το τι ρεκόρ απόδοσης θα καταγράψει η Αγορά.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και η επόμενη χρονιά θα είναι μία χρονιά με κέρδη, με την Αγορά να περιμένει νέους Ξένους και Έλληνες επενδυτές, αλλά και νέες εισαγωγές που θα τονώσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.

Μένει να δούμε τι θα γίνει και με τις μετοχές της Πειραιώς, που κατέχει το ΤΧΣ, αλλά και πότε θα αποφασιστεί να δοθεί το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής.

Το θέμα είναι ότι πλέον ο Τραπεζικός έχει περάσει σε Ξένους Θεσμικούς, που θα κοιτάξουν να αξιοποιήσουν τον χαμηλό Ιδιωτικό δανεισμό στην Χώρα, μετά από την πολυετή κρίση.

Αυτό από την μία θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους και από την άλλη θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ.

Η OPTIMA, με το που πέρασε την τιμή εισαγωγής και αφού μάζεψε την όποια προσφορά, έβγαλε και κίνηση. Το 7,44 κοντινή και το 7,20 κύρια στήριξη. Το γράφημα ακόμα θέλει χρόνο για να φτιαχτεί παρόλα αυτά εγκλωβισμένους δεν έχει”, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,4), ακολουθούμενη από Eurobank (6,2), Εθνική (5,6), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), Μυτιληναίο (5,2), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,9), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (-1,68%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,85%), Eurobank (-0,27%) και Πειραιώς (+0,32%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε ανοδικό “καρέ” και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά τριμήνου, είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,366 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 1,382 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,354 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,319 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 6,056 ευρώ, με επόμενη στήριξη στη ζώνη 5,538 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 5,387 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,30 ευρώ.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο χαμηλότερα των 1,47 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στην ζώνη 1,469 – 1,441 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 ευρώ.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3,00 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,746 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,701 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.

Στην έκδοση ομολόγου κατηγορίας senior, ύψους 500 εκατ. ευρώ, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για εξαετή τίτλο senior preferred, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5). Σχετικό mandate δόθηκε σε BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, ενώ σήμερα διενεργούνται οι παρουσιάσεις.

Μεταξύ 1066,9 (+0,47%) και 1052,25 μονάδων (-0,91%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1052,63 (-0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1057,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 946 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 925 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΑΡΑΙΓ (-0,52%), ΕΛΠΕ (-1,16%), ΚΟΥΕΣ (-1,45%), ΜΠΕΛΑ (-2,42%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Με αυξημένες συναλλαγές, επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της Viohalco (+0,55%), που θέλει κλείσιμο πάνω από τα 5,74 ευρώ, για να διεκδικήσει την παραδοσιακή ανοδική κίνηση στο “φίνις” της χρηματιστηριακής χρονιάς. Οι στηρίξεις στα 5,36 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,28 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 4,88 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+5,56%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,718 ευρώ και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,852 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,817 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,23 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+329,63%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+197,73%), ΚΛΜ (+148,05%), ΜΟΝΤΑ (+145,4%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+142,28%), ΙΝΚΑΤ (+137,33%), CENER (+130,79%), ΕΚΤΕΡ (+130,52%), ΓΚΜΕΖΖ (+126,55%), ΠΕΙΡ (+118,78%) και ΑΡΑΙΓ (+118,15%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν τελείωσαν οι εκποιήσεις μετοχών στην MIG (-0,63%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Ευρωσύμβουλοι (+2,76%).

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (-6,47%), ΦΒΜΕΖΖ (-7,61%) και ΓΚΜΕΖΖ (-6,53%).

“Καρέ” ισχυρών πιέσεων σε ΦΡΙΓΟ (-9,72%), με υψηλό ανεκτέλεστο και σήμερα.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Premia (+2,59%) και Ιντεάλ (+1,49%).

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν Optima (+6,65%) και Κρι Κρι (+4,23%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΒΑ (+2,65%), ΧΑΙΔΕ (+2,96%), ΔΡΟΜΕ (+0,93%), ΜΟΝΤΑ (+1,91%) και ΠΛΑΚΡ (+5,26%).

Σε νέα υψηλά 270 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+3,50%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η Βιοκαρπέτ (+3,94%).

Σε υψηλά δυόμιση μηνών η Profile (+4,29%).

Εν μέσω σχεδίων για επέκταση της Κατασκευαστικής δραστηριότητας, η σημερινή κίνηση της Δομικής Κρήτης (+4,50%).

Βγήκε μικρό “bid” σε ΟΛΘ (+3,57%), Space (+2,44%) και Έλτον (+1,90%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΟΛΠ (+1,34%), με κλείσιμο σε υψηλά τριμήνου. Αν ο τίτλος δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 23,35 ευρώ, οι τωρινοί πωλητές δεν αποκλείεται να γίνουν οι επόμενοι αγοραστές.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1197 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1176 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1260 - 1270, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2909 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2860 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3100 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street (ημιαργία).

Ήπιες πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0933 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Η αναβολή για τις 30 Νοεμβρίου της, προγραμματισμένης το περασμένο Σαββατοκύριακο, Συνόδου των Χωρών του ΟΠΕΚ και των Συμμάχων του ( ΟΠΕΚ+), λόγω διαφωνιών που φέρεται να υπήρξαν από ορισμένα Μέλη του στον καθορισμό νέων μειωμένων επιπέδων παραγωγής, ανέδειξε τα όρια του Οργανισμού στον καθορισμό των τιμών του Πετρελαίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2010 ο Χρυσός (σε υψηλά έξι μηνών), προς τα $24,65 ανηφορίζει το Ασήμι.

Προς τα $37000 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2015 το Ethereum.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε την Ιταλική UniCredit από τη λίστα των Παγκόσμιων συστημικά σημαντικών Τραπεζών και πρόσθεσε την Κινεζική Bank of Communications. Το ΔΣ αφαίρεσε επίσης την Credit Suisse, μετά την εξαγορά της από τη UBS.

“Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη μειώνονται, αλλά δεν είναι η ώρα να κηρύξουμε τη νίκη”, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνάντηση με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κατά 5,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 679000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 723000.

H Deutsche Bank προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500, στο τέλος του 2024 θα φτάσει τις 5100 μονάδες, στο συντηρητικό σενάριο και στις 5500 μονάδες, στο πιο αισιόδοξο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 86,7 δισ. ευρώ.

Η HSBC προτείνει στα χαρτοφυλάκια των Αναδυόμενων Αγορών τη μετοχή της Alpha Bank, μαζί με άλλες 23 μετοχές, συμβουλεύοντας με αξιολόγηση "buy" και τιμή - στόχο τα 2,20 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ και ΕΛΠΕ και με το αρνητικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Autohellas, TITC, ΟΠΑΠ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Εθνική και Quest.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.547 συμβόλαια).

Στα 3.230 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.299 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.699 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.699 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 777, 753 για τον Δεκέμβριο και 24 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.077), κινήθηκε μεταξύ 3.056,75 και 3.091 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.076,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.106,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (477), Πειραιώς (3.102), Εθνική (2.722), ΔΕΗ (1.214), Alpha Bank (8.491), Ιντρακάτ (304), Ιντρακόμ (397), Αεροπορία Αιγαίου (219), ΑΔΜΗΕ (2.594), ΕΛΧΑ (207), ΕΧΑΕ (337), Jumbo (109), Lamda Development (108), Motor Oil (167), Optima Bank (111), Viohalco (143), Μυτιληναίο (192), ΟΤΕ (100), Τέρνα Ενεργειακή (237).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 195.804, Πειραιώς 73.156, Eurobank 31.852, Εθνική 31.285, ΔΕΗ 25.664, ΑΔΜΗΕ 25.302, Τέρνα Ενεργειακή 15.318.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.033), ΟΠΑΠ 1.578.581 τεμ. (1.578.581), Εθνική 22.594.105 τεμ. (25.339.482), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.074.804 τεμ. (1.099.996).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v