Χρηματιστήριο: Αψηφά τα ρεκόρ στις αγορές, η προσοχή στα «μεσαία»

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ, με τους επενδυτές να «αρκούνται» στο όριο των 1.300, παρά τα απανωτά ρεκόρ σε Ευρώπη-ΗΠΑ. Κινήσεις «καλλωπισμού» και stock picking στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Αψηφά τα ρεκόρ στις αγορές, η προσοχή στα «μεσαία»

Με νέα ρεκόρ αποχαιρετούν το 2023 στη Wall Street. Κέρδη στα ευρωπαϊκά, φλερτάρει με ρεκόρ ο Stoxx 600, αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι εναπομείναντες επενδυτές αρκούνται με τις 1.300 μονάδες.

Περιορισμένο και εχθές το ενδιαφέρον στο ΧΑ, σε στενό εύρος μόλις 8 μονάδων οι εντολές και όχι πάνω από το όριο που πιθανότατα μέλλει να αποτελέσει σημείο αναφοράς-εκκίνησης για το 2024.

Από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου μέχρι και τη χθεσινή, οι κινήσεις των επενδυτών περιορίζονται μεταξύ 1.275-1.305 μονάδων, ζώνη τιμών όπου άλλοι κλείνουν θέσεις έτους και άλλοι τις αναδιατάσσουν, ενώ διακριτή είναι και η προσπάθεια μεγέθυνσης της αποτίμησης συγκεκριμένων εταιρειών.

Στις 1.293,19 (0,18%) ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE25 στις 3.120,70 (0,21%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.068,97 (1,06%) και τον FTSEMidCap στις 2.243,86 (0,15%). Αξία συναλλαγών στα 65,350 εκατ., με 3,273 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και 43,077 εκατ. να πραγματοποιούνται σε τίτλους με άνοδο έναντι 15,142 εκατ. σε διόρθωση. Θετικό το ισοζύγιο για τους αγοραστές, καθώς κυρίως σε Εθνική (6,422 ευρώ) αλλά και σε Πειραιώς (3,236), Alpha Bank (1,51) είχαν πλεονέκτημα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Στη δε περίπτωση της Πειραιώς, με στοχευμένες εντολές προς το τέλος, η τιμή διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας.

Σύμφωνα με χρηματιστές, Πειραιώς και Εθνική πιθανόν να είναι τα δύο χαρτιά του κλάδου που από νωρίς το 2024 θα βρεθούν στο επίκεντρο διαχειριστών ξένων funds. Από Τρίτη θα αρχίσουμε να τα παρακολουθούμε αυτά, με τους επαγγελματίες της αγοράς να καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους: Θεόδωρος Κρίντας, Δημήτρης Τζάνας προσεγγίζουν την αγορά ως προς την ανάγκη συνθέσεων αλλά και των κορυφαίων 10 επιλογών για τη χρονιά που έρχεται.

Λιγοστοί όσοι μένουν ενεργοί αυτές τις ημέρες, στην πλειονότητά τους οι διαχειριστές ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων έχουν κλείσει τα βιβλία τους, οι μεν πρώτοι μέχρι τέλη Νοεμβρίου, σταδιακά από τα μέσα Δεκεμβρίου οι δεύτεροι, με αποτέλεσμα οι τελευταίες συνεδριάσεις να έχουν περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα, με εμφανή τον καλλωπισμό σε επιμέρους/συγκεκριμένες εισηγμένες.

Κυρίως μετοχές των mid&small caps πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διαδικασία, ενδεικτικό το ότι στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν νέα ιστορικά και πολυετή υψηλά για: Intrakat (4,50), Intracom Holdings (3,38), ΚΛΜ/Intracom Properties (1,74), Πετρόπουλος (9,92), Ευρωσύμβουλοι (1,21), Μπλε Κέδρος (3,15), Moda Bagno (1,97).

Κατά τ' άλλα, τράπεζες και ενέργεια είναι οι δύο κλάδοι που προεξοφλείται ότι θα είναι στο κυρίως monitoring των διαχειριστών, από την αρχή κιόλας του νέου έτους, με Mytilineos και ΔΕΗ να έχουν μεγεθυνθεί (και σε όρους αποτίμησης) στα 5,238 δισ. και 4,263 δισ. αντίστοιχα.

Ειδικότερα για την Επιχείρηση, ο ΧΑΜαιλέων, και σήμερα παρών, έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Οπως και για την Πετρόπουλος, από τα mid caps με υπεραπόδοση για φέτος, που ευτυχώς για τους long ήταν μία καλή χρονιά. Σημαντικό το ότι σε αυτές τις -μεσαίες/χαμηλότερες- κατηγορίες δραστηριοποιούνται κυρίως εγχώρια επενδυτικά σχήματα, επαγγελματίες της αγοράς.

Με επίσης σημαντικό το ότι ξεχωρίζουν -ήδη- συγκεκριμένα που θα διεκδικήσουν την περαιτέρω αναβάθμισή τους στη συνέχεια, και μάλιστα με αξιώσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v