Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος (Κασσελάκης) και τα δανεικά - Ρεύμα: Τιμολόγια, ουσία και… χάντρες - ΟΤΕ: Η αποζημίωση Τσαμάζ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος (Κασσελάκης) και τα δανεικά - Ρεύμα: Τιμολόγια, ουσία και… χάντρες - ΟΤΕ: Η αποζημίωση Τσαμάζ

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχω δουλέψει πολύ σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες, έχω κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε οι εργαζόμενοι του σταθμού να μπορούν να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης προ δύο εβδομάδων, όταν ρωτήθηκε δημοσίως για τα προβλήματα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», τα οποία όμως, όπως γνωρίζουν όλοι ως κοινό μυστικό, αφορούν επίσης την «Αυγή» και το προσωπικό στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Η απώλεια μεγάλου μέρους της κρατικής επιχορήγησης (σ.σ. κατά τρία εκατομμύρια ευρώ) ως αποτέλεσμα του χαμηλού εκλογικού ποσοστού που έλαβε το κόμμα τον Ιούνιο, έβγαλε στην επιφάνεια οικονομικά προβλήματα. Αλλά και τον τρόπο διαχείρισής τους από την «παλιά» Κουμουνδούρου, με ευθύνη, όπως λέγεται, των προηγούμενων γραμματέων.

Το «νοικοκύρεμα» από τη νέα ηγεσία έχει αρχίσει από την επομένη, σχεδόν, της εκλογής του κ. Κασσελάκη στην προεδρία, αφού στις πρώτες εντολές ήταν να μη δίνεται «ούτε ευρώ πέραν των επίσημων οικονομικών δυνατοτήτων».

Ένα από τα προβλήματα που αποτελούν κοινό τόπο των συζητήσεων είναι ο μεγάλος αριθμός εργαζόμενων στα γραφεία του κόμματος, αλλά και -επιπλέον- το γεγονός ότι ένα τμήμα τους αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση, χωρίς να υποβάλει εργασιακή παραίτηση. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικοί υπεύθυνοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα βουνό αποζημιώσεων που θα έπρεπε να καταβάλουν, εάν προχωρούσαν σε απολύσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν επέλεγαν την οδό των εξωδίκων για άρνηση παροχής εργασίας.

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει αναφερθεί στην «άδεια Κουμουνδούρου» που αντίκρισε όταν διέβη το κατώφλι των γραφείων ως νέος πρόεδρος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πλέον ένα μικρό μέρος των εκκρεμοτήτων έχει διευθετηθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης αρνήθηκε τραπεζικό δανεισμό, εκτιμώντας ότι το «νοικοκύρεμα» μπορεί και πρέπει να γίνει εκ των έσω. Δηλαδή, από δικούς του πόρους, μέχρι να εκταμιευθεί τον Ιανουάριο η πρώτη δόση της νέας, μειωμένης κρατικής επιχορήγησης.

Δεδομένου, όμως, ότι ο νόμος απαγορεύει δωρεές στο κόμμα άνω των 20.000 ευρώ, επέλεξε, τελικά, την οδό του δανεισμού του κόμματος με δικά του ποσά. Κοινώς, έβαλε το χέρι στην τσέπη και -όπως ακούμε- όχι μόνο για τα δώρα Χριστουγέννων, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε δάνειο «μικρού εξαψήφιου αριθμού».

Το στοιχείο που έχει (και) πολιτικό-κομματικό ενδιαφέρον αφορά το ξεψάχνισμα των οικονομικών καταστάσεων που υπέγραφαν οι προηγούμενοι γραμματείς, αλλά και των εισηγήσεων «που δεν υπέγραφαν» για συγκράτηση των δαπανών.

Με την ηχηρή επισήμανση ότι η νυν γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο επίσης νυν αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης (σ.σ. εξελέγησαν την άνοιξη του 2022) έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες «να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα», με ικανοποιητικά αλλά όχι σωτήρια, ακόμα, αποτελέσματα.

Οι προηγούμενοι γραμματείς ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Πάνος Σκουρλέτης, οι οποίοι πλέον έχουν αποχωρήσει από το κόμμα.

 

ΔEΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ: Με δύο «δυνατές» κινήσεις κλείνει τη χρονιά η θυγατρική του ομίλου ΔEΗ στις ΑΠΕ. Μετά το ντιλ με την Intrakat για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ, χθες ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά θυγατρικής του ομίλου Κοπελούζου, που κατέχει άδεια για Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης από το 2012. 

Με την κίνηση αυτή η θυγατρική της ΔEΗ μπαίνει σε θέση οδηγού στα υπεράκτια αιολικά. Θυμίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα ακόμα πιλοτικό έργο στον χώρο, το οποίο θα αναπτύξει αυτόνομα η Τέρνα Ενεργειακή

Το Euro2day.gr είχε έγκαιρα ενημερώσει ότι ο όμιλος Κοπελούζου αναζητούσε εταίρο, μεταξύ άλλων, εικάζουμε, γιατί το βάρος πέφτει στο φυσικό αέριο, αλλά και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Οσο για τον όμιλο της ΔEΗ, θα θυμίσουμε ότι έχει ήδη μια στρατηγική συνεργασία με την RWE, οπότε το να βρει την απαραίτητη τεχνογνωσία μάλλον δεν θα είναι και τόσο δύσκολο.

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η μετοχή ήταν «μπετόν» από τον Ιούλιο έως και τις αρχές Δεκεμβρίου. Παρά τη βουτιά και την εν συνεχεία ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη, η διακύμανση του τίτλου ήταν ελάχιστη, μεταξύ των 8,88 ευρώ και των 9,18 ευρώ.

Ακολούθησε μια πρόσκαιρη διόρθωση στα 8,54 ευρώ στις 12 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια… το ξέσπασμα. Ο τίτλος αναρριχήθηκε χθες έως τα 9,92 ευρώ (+6,21%) σε συνεδρίαση με σασπένς: Ανοιγμα οριακά ανοδικά, αλλά και υψηλό ημέρας στα 10,6 ευρώ (+13,49%).

Η εταιρεία πέτυχε αύξηση 37% στα καθαρά κέρδη 9μήνου, ενώ, όπως σημείωσε το Euro2day.gr παλαιότερα διαθέτει ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 7,45% του μετοχικού κεφαλαίου.

Και μάλιστα με χαμηλό μέσο κόστος κτήσης.

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: Γιορτές έχουμε, οπότε η στήλη θα αφήσει τους αναγνώστες να κρίνουν αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Καθώς ο μήνας οδεύει στο κλείσιμο, η μέση τιμή στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει στα 102 ευρώ η μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από εκεί που βρισκόταν τον περυσινό Δεκέμβριο, αλλά και κάτω από τον μέσο όρο του 2023 (119,2 ευρώ).

Τα καλά νέα, όμως, σταματούν εδώ. Και αυτό γιατί η τιμή αυτή καθιστά τη χώρα μας δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ιταλία (115,5 ευρώ μέσος όρος Δεκεμβρίου).

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με ακριβότερο ρεύμα από χθες (98,23 ευρώ, +8,3%) και κατατάσσεται εκ νέου ως η δεύτερη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης.

Αντίθετα, η μεγαβατώρα κοστίζει μόλις 16,67 ευρώ στη Γερμανία και 21,95 ευρώ στη Γαλλία. Ακόμα και στα Βαλκάνια συναντούμε τιμές κάτω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Κατά τα λοιπά, μπορούμε να «ψειρίζουμε» τα πράσινα, μπλε και κίτρινα τιμολόγια…

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Και αφού είναι έτσι η κατάσταση, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης και ο καθηγητής Ευάγγελος Μάγειρος θυμήθηκαν τις «Χάντρες», το παλιό τραγούδι του Χορν (τα κόκκινα, τα πράσινα, τα μπλε σου τα βραχιόλια, έλεγαν οι στίχοι), γράφοντας ένα άρθρο στο Βήμα για το θέμα των τιμολογίων.

Η διάθεση για χιούμορ, όμως, εξαντλείται στην εισαγωγή. Οι δυο καθηγητές εξηγούν γιατί η επιλογή παρόχου για το «πράσινο» αναγκάζει τον καταναλωτή να μπει σε παρτίδα… πόκερ και ζητούν ενιαία μορφή με ένα μόνο αριθμό, που ενσωματώνει όλες τις επιβαρύνσεις για τον καταναλωτή.

Καταγράφουν τα δεδομένα με το σταθερό (μπλε) τιμολόγιο, το οποίο αποδεικνύεται επωφελές μόνο όταν ανέβουν οι τιμές και επισημαίνουν ότι ακόμα και σήμερα, ελάχιστες εταιρείες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά το «κίτρινο» (κυμαινόμενο) επιτόκιο.

Σκληρή, όμως, είναι η κριτική που ασκούν στον τρόπο που λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά και στην ίδια τη διάρθρωση της αγοράς.

Αλλωστε, αμφότερα επηρεάζουν το κόστος.

 

ΟΤΕ: Στις 30/6/2024 λήγει, χωρίς να ανανεωθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η σύμβαση του Μιχάλη Τσαμάζ με τον ΟΤΕ, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού. Λόγω της μη ανανέωσης, οι δύο πλευρές καλούνται να υπογράψουν συμφωνητικό διακανονισμού, οι όροι του οποίου γνωστοποιήθηκαν, καθώς αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η σχετική έκθεση αξιολόγησης της επικείμενης συναλλαγής από την Grant Thornton.

Το συμφωνητικό διακανονισμού προβλέπει για τον κ. Τσαμάζ αποζημίωση που ισοδυναμεί με τις συνολικές μικτές αποδοχές του CEO για ένα έτος (σ.σ. περίπου 450 χιλ. ευρώ), λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης μετά την ημερομηνία λήξης της. Η αποζημίωση «αβγατίζει» με την προσθήκη μικτών μηνιαίων αποδοχών ενός έτους (σ.σ. άλλες 450 χιλ. ευρώ), λόγω μετασυμβατικής απαγόρευσης ανταγωνισμού για ένα έτος.

Τέλος, ο ΟΤΕ μπορεί, κατά την κρίση του, να αυξήσει την αποζημίωση του απερχόμενου CEO, με πρόσθετο ποσό, ως αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους από την έναρξη εργασίας του στον όμιλο ΟΤΕ (28/9/2001) ως τη λήξη της σύμβασης υπηρεσιών CEO (30/6/2024). Το ανώτατο ποσό του εν λόγω τμήματος αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις συνολικές μικτές ετήσιες αποδοχές του (σ.σ. 450 χιλ. ευρώ).

Επίσης, ο κ. Τσαμάζ θα λάβει όλες τις μεταβλητές αποδοχές (bonuses) που αναλογούν στη θητεία του ως την 30ή Ιουνίου, ενώ ο ΟΤΕ θα αναλάβει το κόστος συνέχισης κάλυψής του από το ομαδικό ασφαλιστήριο για 3 χρόνια, καθώς και την ασφάλεια της κατοικίας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v