Συντήρηση δυνάμεων αλλά και «παιχνίδι» στο Χρηματιστήριο

Οριακή μεταβολή για τον Γενικό Δείκτη, ρευστότητα σε ΔΕΗ και Πειραιώς, με κινήσεις trading σε mid και small caps. Σε νέα υψηλά ElvalHalcor, Ideal και τα mezzanines.

Συντήρηση δυνάμεων αλλά και «παιχνίδι» στο Χρηματιστήριο

Σε υποτονικό κλίμα συνεχίζεται η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, προσφορά-μαμούθ για το 10ετές που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ επιβεβαιώνει την αυξημένη ζήτηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από τους διαχειριστές πανίσχυρων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Σε αναμονή ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού Ιανουαρίου και αποφάσεων της Fed αύριο, αλλά και στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ την Παρασκευή, οι επενδυτές ενεργούν προσεκτικά. Από Φρανκφούρτη και Λονδίνο μέχρι Νέα Υόρκη, συνεκτιμώντας το «κλείσιμο» Ιανουαρίου, αύριο Τετάρτη.

Προτελευταία συνεδρίαση ενός μήνα που αποφέρει στους long, θετικό «ταμείο» 1,29% από τον DAX, επίσης θετικό 3,31% από τον S&P500 και σε ό,τι αφορά στο Χρηματιστήριο, overweight μεταβολή.

Στο 4,48% το μηνιαίο «ταμείο» για τον ΓΔ στις 1.350,81 (-0,01%), στο 5,09% για τον FTSE25 στις 3.281,86 (-0,03%) και στο 7,43% για τον ΔΤΡ στις 1.140,51 (0,12%).

Συνεχίζεται η υπεραπόδοση των τραπεζικών έναντι των blue chips και της υπόλοιπης αγοράς, σταθερά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών -ενδεικτικό το συν 1,88% του EuroStoxx Banks-, premium που διατηρείται για τον ΔΤΡ από το 2023.

Αναμφίβολα το γεγονός της ημέρας είναι η θεαματική προσφορά στην έκδοση του 10ετούς που «άνοιξε» σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Τα μεγέθη ομολογουμένως εντυπωσιακά, κατά πολύ πάνω από την αντίστοιχη έκδοση του Ιανουαρίου 2023 (επίσης με 10ετές) για ουσιαστικούς λόγους που αναφέρονται σχετικά.

Θα περιοριστώ μόνο σε ετούτο: η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αξιοσημείωτης μακροοικονομικής προσαρμογής και της στρατηγικής διαχείρισης του χρέους, με αποτέλεσμα νέοι επενδυτές οι οποίοι επενδύουν μόνο σε υψηλής ποιότητας ομόλογα να προσελκυστούν από τις εγχώριες εκδόσεις.

Το όφελος πολλαπλό τόσο για το κρατικό χρέος όσο το ιδιωτικό αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Πρακτικά την Πέμπτη -1η Φεβρουαρίου-, κάνοντας το τελικό «ταμείο» ποιες εκδόσεις έγιναν αυτό τον μήνα, σε ποια μεγέθη έφτασε η προσφορά και τι ποσά αντλήθηκαν (και με πόσο κόστος), το συμπέρασμα θα είναι καταλυτικό.

Συνδυαστικά με αυτά τα στοιχεία και όσα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος ως προς την πιστωτική επέκταση (επιτέλους θετική), τον ρόλο ομίλων όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η δυναμική μόχλευσης-παραγωγής προστιθέμενης υπεραξίας. Σχεδόν βέβαιο πως -υπό Κ.Σ- θα αποτυπώνονται επιχειρηματικά/επενδυτικά συνακόλουθα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σχετική ηρεμία στην υποκείμενη αγορά (μετοχών) λίγο ως πολύ, με τζίρο (*) προς τα 80 εκατ. -κοντά σε αυτόν της χθεσινής συνεδρίασης-, με εστίαση σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Με rotation η υπάρχουσα ρευστότητα, σήμερα κυρίως σε Πειραιώς (3,588) και ΔΕΗ (12,15), αλλά και σε ElvalHalcor (2,385), Viohalco (6,37), όπως σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (13,26), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,84), Autohellas (13,72), Jumbo (26,28).

Τεχνικά η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 1.350 μονάδων -εάν και εφόσον επιτευχθεί σε «κλείσιμο» Παρασκευής- θα προϊδεάζει για ενδιαφέρουσες πρώτες συνεδριάσεις Φεβρουαρίου.

Μέχρι τώρα, αυτή η συντήρηση δυνάμεων που επιχειρείται (και βγαίνει) στα large caps, έχει ενεργοποιήσει εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις που ενεργούν από τα mid caps και χαμηλότερα στα small caps.

Πέραν των mezzanine -που εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν/μάλιστα για το PhoenixGalaxy η μηνιαία μεταβολή φθάνει το 101% (!)-, διψήφια ποσοστά καταγράφονται για μετοχές των Frigoglass (60,90%), Moda Bagno (41,36%) Sato (38,98%), Παΐρης (34,38%) κ.α.

Ενδεικτικές περιπτώσεις από τις 57 μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι 51 με αρνητικό.

Και σε «νέα τοπικά υψηλά» για Πειραιώς (3,588), ElvalHalcor (2,385), Ideal Holdings (6,52).

Σε ιστορικά υψηλά τα 4 mezzanines: PhoenixVega (0,0947), Cairo (0,33), Sunrise (0,362), GalaxyCosmos (0,81).

(*) στα 42,21 εκατ. ευρώ στις 14:50, με 2,79 εκατ. με προσυμφωνημένες εντολές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v