Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενικευμένη οπισθοδρόμηση στο Χρηματιστήριο

Ανατράπηκε η πρωινή ανοδική κίνηση, ενώ Coca Cola και Helleniq Energy «κάλυψαν» το εύρος της διορθωτικής κίνησης σε βαριά χαρτιά και τράπεζες. Στα 86,8 εκατ. περιορίστηκαν οι συναλλαγές.

Γενικευμένη οπισθοδρόμηση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές προσήμων, στο πρώτο μισό και τις περισσότερες πρωτοβουλίες των “profit takers” στη συνέχεια, αλλά και από την ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων), η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και η οποία ήλθε να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις κόπωσης για τις περισσότερες, από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές και την σαφώς πιο επιφυλακτική στάση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μένοντας στη “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα μέχρι τέλους, ενώ αν συνεχιστεί η επιφυλακτικότητα, θα απαιτηθούν σαφώς πιο προσεκτικές κινήσεις από τους ενεργούς traders.

Κατά τα άλλα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που ανέφερε η στήλη και σύμφωνα με τις οποίες “η, πειστική, ανοδική διαφυγή του Δείκτη υψηλότερα των 1410 μονάδων, θα απαιτήσει νέα αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητα και κυρίως, νέο μίγμα ειδήσεων, σε συνδυασμό με το θετικό διεθνές κλίμα”.

Σε αντίθετη περίπτωση, το όποιο ενδιαφέρον θα διατηρηθεί από τις κινήσεις επιμέρους τίτλων εικόνα που, προς το παρόν, δεν λείπει από το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, παρά την σταδιακή μείωση των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, η εικόνα για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τιμολογούν τα νέα ρεκόρ της Wall Street και ταυτόχρονα να περιμένουν τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ συμπλήρωσαν πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί τους από τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η Microsoft έγινε η Εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στην ιστορία των ΗΠΑ, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Apple. Από την άλλη, τα κέρδη στον Τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά 45%, σε ετήσια βάση, το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η πτώση, στα $38 δισ., ήταν η μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευτούν αύριο Τρίτη, είναι η πιο σημαντική οικονομική δημοσίευση Παγκοσμίως και θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής των Αγορών, ακολουθούμενα από την αντίστοιχη έκθεση για το Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη”, τονίζουν οι αναλυτές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., από σήμερα, οι μετοχές του Δ.Α.Α. ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%, ενώ μετέχουν στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη με βαρύτητα 1,93%. Από το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης θα συμπεριληφθούν στους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging.

Να σημειωθεί ότι στις πρώτες τέσσερις μέρες που συμπλήρωσε παρουσία στο ταμπλώ του Χ.Α. ο τίτλος του Δ.Α.Α. (-3,38%), τις πρώτες τρεις ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετική μεταβολή, αλλά στο χαμηλό ημέρας, ενώ σήμερα γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Στον MSCI Standard Greece μετέχουν δέκα μετοχές: Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, Μυτιληναίος με 14,08%, Alpha Bank με 12,67%, Εθνική Τράπεζα με 11,92%, Jumbo με 10,89%, ΟΠΑΠ με 10,09%, ΟΤΕ με 9,72%, ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, Motor Oil με 5,31% και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 3,16%.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Coca Cola HBC, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023.

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Τεχνικά, παραμένει ανοιχτό το “gap” μεταξύ 1382 και 1376 μονάδων.

Με διαθέσεις οριακής αποκλιμάκωσης, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Έτσι, στο 4,46% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,16% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,353% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1407,25 (+0,45%) και 1390,45 μονάδων (-0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1392,52 (-0,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1394,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,49%.

Ο τζίρος στα 86,1 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΟΤΕ, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΔΑΑ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 86,1 εκατ., τα 54,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων εστιάζεται το ενδιαφέρον αυτήν την εβδομάδα, με την Τράπεζα Πειραιώς να δημοσιεύει την Τετάρτη μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, αναφέρει η Euroxx Sec.

Ξεκινά ο ‘έλεγχος πραγματικότητας’. Η Πειραιώς και η Coca Cola θα ανακοινώσουν την Τετάρτη τα ετήσια αποτελέσματα για το 2023, μαζί με τις προτάσεις τους για το μέρισμα. Ως εκ τούτου θα περιμένουμε από τους επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής και να είναι πιο επιλεκτικοί ενεργώντας ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνονται και τις επικαιροποιημένες προοπτικές”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη στήριξη, παραμένει εκείνη των 1351 - 1340 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η τρέχουσα εβδομάδα περιέχει ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το Χ.Α. και συγκεκριμένα της ΕΕΕ και της Πειραιώς την Τετάρτη, πριν την συνεδρίαση. Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων βαρύτητα θα δοθεί στα μεγέθη του πληθωρισμού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, με την εκτίμηση (ετήσια βάση) να συγκλίνει στο 2,9%. Αν η εκτίμηση επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός στην Περιοχή κινείται κάτω από το 3%, από τον Μάρτιο του 2021 που είχε καταγραφεί στο 2,6%. Γενικότερα το επενδυτικό κλίμα διεθνώς παραμένει ακόμα υποστηρικτικό για τις μετοχές. Στο εσωτερικό, αναβαθμίζουμε ελαφρώς το κάτω εύρος των εκτιμώμενων τιμών στις 1280 μονάδες, αν και θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση των θέσεων μόνο σε περίπτωση αδυναμίας του Χ.Α. Αντιθέτως, σε περίπτωση που η ανοδική ορμή συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, η μερική κατοχύρωση κερδών εκτιμούμε ότι ενδείκνυται στην παρούσα φάση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Μία Αγορά από τα παλιά θυμίζει το Χ.Α., με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και εναλλαγές ενδιαφέροντος στους τίτλους. Ούτε η ΔΕΗ και το πιθανό μελλοντικό πρόσημο δεν κατάφεραν να προβληματίσουν την Αγορά με τους αγοραστές να απορροφούν την προσφορά στην συνεδρίαση της Τετάρτης” σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Μπροστά μας έχουμε το placement της Πειραιώς σαν πιο σημαντικό χρηματιστηριακό γεγονός. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η υπέρ κάλυψη δεδομένη, τονίζοντας ότι οι Ξένοι συνεχίζουν να απορροφούν “πακέτα” σε συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, μιας και δεν βρίσκουν εύκολα μεγάλη προσφορά στην Αγορά.

Από την άλλη, η Πειραιώς σπεύδει να ανακοινώσει αποτελέσματα πριν το placement την ημέρα των ερωτευμένων.

Το προηγούμενο διάστημα είδαμε και στα επίσημα στατιστικά να αυξάνονται οι τοποθετήσεις από τους Ξένους, αλλά παράλληλα να αυξάνονται και οι νέοι κωδικοί που ενεργοποιούνται στην Αγορά.

Η επιτυχία του “Ελ. Βενιζέλος” βοήθησε σημαντικά στην προσέλκυση νέων επενδυτών, ενώ μέρος των κεφαλαίων που δεν μπόρεσαν να αγοράσουν στο IPO τοποθετούνται στην Αγορά.

Από την άλλη ο “κοιμισμένος” ΟΤΕ “ξύπνησε”, για να βοηθήσει στις πιέσεις των πωλητών σε άλλους τίτλους, δοκιμάζοντας για τέταρτη φορά το τελευταίο τρίμηνο την εβδομαδιαία αντίσταση των 13,50 ευρώ, που κατοχύρωση σε εβδομάδα θα ανοίξει τον δρόμο για το 14,60 επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι στα επίπεδα των 1400, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δούμε διακυμάνσεις. Παρόλα αυτά να σημειωθεί πως η Αγορά κάνει προσπάθεια να ανακαταλάβει το “οχυρό” που έχασε το 2010.

Να πούμε πως ουσιαστικά οι περισσότεροι τίτλοι το έχουν ήδη καταφέρει εδώ και μεγάλο διάστημα και πλέον ο Τραπεζικός είναι αυτός που θα πάρει το τεχνικό βάρος στις πλάτες του, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές.

Σήμερα το βράδυ έχουμε την τριμηνιαία αναδιάρθρωση του MSCI, ενώ την Τετάρτη το Ελ. Βενιζέλος μπαίνει και στον Ftse Russel.

Ο ΓΔ δείχνει ότι τουλάχιστον προβληματίζεται στην ζώνη του 1410+ και μένει να δούμε αν δοκιμαστεί κατοχύρωση άμεσα, ή μπούμε σε μία πλάγια κίνηση, ή διόρθωση. Είμαστε σε φάση που το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ είναι με αγοραστικό σήμα. Παράλληλα το εβδομαδιαίο του ΓΔ βρίσκεται σε επιθετική τάση.

Είναι λογικό οι περισσότεροι να περιμένουν διόρθωση, παρόλα αυτά οι μαζικές κινήσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι ότι χειρότερο για μείωση αποδόσεων.

Το 2024, μέσα στον πρώτο 1½ μήνα, έχει δείξει τις προθέσεις του, με τα κέρδη του ΓΔ να ξεπερνούν σε απόδοση και φέτος της υπόλοιπες Αγορές.

Οι συζητήσεις για νέα deals πρέπει να είναι στο ζενίθ της τελευταίας 20ετιας, ενώ δεν θα λείψουν οι νέες αναβαθμίσεις και τιμές - στόχοι όλη την διάρκεια του χρόνου.

Οι Ξένοι Θεσμικοί έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο την Ελληνική Αγορά, ενώ φαίνεται ότι οι άμεσες Ξένες επενδύσεις θα μεγεθυνθούν το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση, εκτός του ότι πρέπει να συντηρήσει το καλό κλίμα, πρέπει να ασχοληθεί και με τα πολλά κακώς κείμενα του παρελθόντος, αν θέλει να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμη διάρκεια στην άνοδο.

Το πάνω μέρος του καναλιού, για τον ΓΔ, είναι δύσκολο να διασπαστεί άμεσα. Το σενάριο για μια πλάγια κίνηση είναι πιο πιθανό. Πλέον το ‘stop’ μας στο intraday είναι στο 1382 σε κλείσιμο ώρας, με το επίπεδο να είναι και το προηγούμενο υψηλό 10ετιας (1379).

Προς το παρόν, ο τίτλος της ΕΧΑΕ κινείται ήπια ανοδικά. Το πιο πιθανό είναι ‘να κάνει θόρυβο’ με στόχο το 6,48. Το ‘stop’ μας και κύρια στήριξη, σε Intraday, το 5,61 σε κλείσιμο ώρας. Το 6,13 προηγούμενο υψηλό, που μπορεί να βγάλει πωλητές σαν επίπεδο.

Ο Τραπεζικός ήρθε αντιμέτωπος με το “Make or break” του ημερησίου στο 1209. Πλέον οι πάντες είναι αισιόδοξοι και καλό θα ήταν οι κινήσεις, ειδικά σε αγορές, να γίνονται προσεκτικά και με “stop” παρά πόδας.

Να πούμε για ακόμα μια φορά, ότι η ακολουθία και σταθερότητα της όποιας στρατηγικής μας στην Αγορά, είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την μεγέθυνση των αποδόσεών μας”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αυτοί άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,02%, Εθνική -0,28%, Eurobank -0,34%, Πειραιώς -1,04%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,571 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,528, 1,4855 και στη ζώνη 1,47 – 1,449 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,85 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,966 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,65, 6,22, 6,012 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,901 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,718 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,686, 1,599, 1,585, 1,569 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,553 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,00 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,76 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,38, 3,246 3,152, 3,073 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,993 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 4,00 ευρώ.

Μεταξύ 1236,22 (+0,91%) και 1210,67 μονάδων (-1,17%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1215,11 (-0,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1217,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,58%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1026, 1022 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1005 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αύξηση της τάξης του 44% σε ετήσια βάση (2022 - 2023) σημείωσαν οι τοποθετήσεις κεφαλαίων, τόσο στα Αμοιβαία Κεφάλαια όσο και στις προθεσμιακές καταθέσεις, τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερο ρυθμό εφέτος. Μετακινήθηκαν στα Αμοιβαία Κεφάλαια, κυρίως τα ομολογιακά σταθερής μερισματικής απόδοσης, κεφάλαια ύψους 4,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές τοποθετήσεις στα Α/Κ να ανέλθουν το 2023 στα 15,8 δισ. ευρώ, από 10,9 δισ. ευρώ το 2022. Στο μέτωπο των προσθεσμιακών καταθέσεων μετακινήθηκαν, εντός του 2023, κεφάλαια ύψους 15,8 δισ. ευρώ με το σύνολο των προθεσμιακών να κλείνει στα τέλη του 2023 στα 51,3 δισ. ευρώ, από 35,5 δισ. ευρώ το 2022”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,62%), ΕΛΠΕ (+1,18%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%), ΟΠΑΠ (+0,85%) και ΣΑΡ (+0,42%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΠΕΛΑ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+0,62%), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τα χαμηλά διμήνου. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 27,60 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 26,54 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών. Η επόμενη στήριξη στα 25,95 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,85%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 14,5 ετών. Η επόμενη αντίσταση στα 16,64 ευρώ και οι σημαντικές στηρίξεις στα 15,62 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 15,50 (ημερήσιο “stop long”) και 15,31 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+104,4%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+90,23%), ΚΟΥΑΛ (+53,29%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,74%), ΦΡΙΓΟ (+48,87%), ΣΑΤΟΚ (+47,46%), ΓΚΜΕΖΖ (+45,22%), ΔΟΜΙΚ (+39,88%), MONTA (+38,22%) και ΜΙΝ (+33,02%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΚ (+10%), ΒΙΟΤ (+8,70%), ΜΕΡΚΟ (+2,23%), ΦΙΕΡ (+0,51%), ΙΑΤΡ (+0,27%), ΛΕΒΠ (+12,42%), ΚΥΡΙΟ (+7,46%), ΧΑΙΔΕ (+1,32%), ΦΛΕΞΟ (+2,41%), ΑΑΑΚ (+9,49%) και ΜΠΤΚ (+5,88%).

Η Έλτον (-6,36%), κατόπιν ενημέρωσης που ζήτησε και έλαβε από τα μέλη της Οικογένειας Παπαθανασίου, που είναι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας, γνωστοποίησε ότι ουδέποτε έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Ideal Holdings και της Οικογένειας Παπαθανασίου για πώληση μετοχών της Έλτον.

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων για τον Καρέλια (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,46%), στην προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 6μηνου στον Μαθιό (+7,76%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Realcons (+0,67%).

Αύξησε συναλλαγές η ΕΥΑΘ (+1,22%). Σε αντίθεση με την χρήση 2022, για το 2023 η Εισηγμένη θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος. Αποκοπή στις 1/7/2024.

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η Μοτοδυναμική (+2,06%).

Σε υψηλά 7μηνου η ΕΧΑΕ (+0,17%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,445 ευρώ (κλείσιμο 2/2) ο Ικτίνος (+13,93%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Δομική Κρήτης (+2,70%, σε υψηλά 23 ετών).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Fourlis (+1,58%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην Frigoglass (+10%).

Σε νέα υψηλά 24 ετών ο Πετρόπουλος (+1,70%), καθώς αυξήθηκαν τα πονταρίσματα για πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά από την μέση των συναλλαγών και μετά, εμφανίστηκε το γνωστό “μηχανάκι” πωλήσεων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1259 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1237 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3060 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3007 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Επιφυλακτικά ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Ταϊβάν, Ιαπωνία, Κίνα, Ν. Κορέα, Χονγκ Κονγκ.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0773 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $2030 ο Χρυσός, προς τα $22,7 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $49700 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2545 το Ethereum.

Η ύφεση στην Γερμανική Αγορά Ακινήτων επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο με πτώση 13%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Τραπεζική Ένωση, VDP. Για ολόκληρο το έτος, οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 2003 και οι προοπτικές δείχνουν περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, δήλωσε πως “νιώθει σίγουρη για τις οικονομικές προοπτικές, παρά τις αβεβαιότητες αναφορικά με τον πόλεμο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς η Παγκόσμια Οικονομία έχει παραμείνει ανθεκτική. Περιμένω να δω μέχρι τα μέσα του έτους τα επιτόκια να κινούνται προς την κατεύθυνση που ακολουθεί ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο”.

Η Fed ανακοίνωσε ότι οι Τράπεζες των ΗΠΑ ξεπέρασαν στα τέλη Ιανουαρίου το επίπεδο των $1 τρισ. για τα ανεξόφλητα δάνεια προς Χρηματοπιστωτικές Εταιρείες που δεν δέχονται καταθέσεις. Οι εταιρείες αυτές, hedge funds, private equity και άλλες Οντότητες, χρησιμοποιούν τα χρήματα για τη μόχλευση των επενδύσεων και τα δανείζουν όλο και περισσότερο σε δανειολήπτες με μεγάλο ρίσκο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 96,9 δισ. ευρώ.

“Παρά την υπεραπόδοση που έχουν παρουσιάσει, οι συστάσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν ‘overweight”, σημειώνει η JP Morgan, ενώ οι τιμές - στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 2,40 ευρώ, για τη Eurobank τα 2,40 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5 ευρώ.

Για ένα μετασχηματισμό που δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στην τιμή της μετοχής κάνει λόγο η Axia σε ανάλυσή της για τη ΔΕΗ, με την οποία δίνει τιμή - στόχο τα 22,9 ευρώ και σύσταση “αγορά”.

Σε νέα έκθεσή της η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί υποτιμημένη τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, δίνοντας τιμή - στόχο τα 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΧΕΠΕΥ:

O κύκλος εργασιών της εταιρείας από τα 1.692 εκατ. του 2023 θα διαμορφωθεί στα 1.734 εκατ. φέτος και στα 1.875 εκατ. το 2025.

Τα EBITDA από τα 414 εκατ. του 2023 θα διαμορφωθεί στα 424 εκατ. φέτος και στα 459 εκατ. το 2025.

Τα καθαρά κέρδη από τα 127 εκατ. του 2023 θα διαμορφωθούν στα 142 εκατ. φέτος και στα 171 εκατ. το 2025.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώνεται μόλις στο 1.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΟΤΟΕΛ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Autohellas και στο χαμηλό η ΕΛΧΑ.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικούς τίτλους, έναντι 86 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.382 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 6.308 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.271 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.520 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.520 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 200 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 170 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.107, 702 για τον Φεβρουάριο και 405 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.396), κινήθηκε μεταξύ 3.387 και 3.424,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.240), κινήθηκε μεταξύ 1.240 και 1.240 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 20, 0 για τον Φεβρουάριο, 0 για τον Μάρτιο, 0 για τον Απρίλιο και 20 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.520,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.000 ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap, 10.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.908), Πειραιώς (4.848), Εθνική (568), ΔΕΗ (628), Alpha Bank (6.732), Ιντρακόμ (256), ΑΔΜΗΕ (630), Αεροπορία Αιγαίου (173), Ελλάκτωρα (353), Ελ. Πετρέλαια (186), ΕΧΑΕ (164), ΕΛΧΑ (151), Τέρνα Ενεργειακή (147), Viohalco (157), ΟΤΕ (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 162.950, Πειραιώς 88.461, Eurobank 29.771, Εθνική 17.351, ΑΔΜΗΕ 32.817. ΔΕΗ 29.773, Τέρνα Ενεργειακή 19.143, ΕΧΑΕ 10.725, ΓΕΚ 11.422, Ιντρακόμ 10.014.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.141.101 τεμ., (από 58.003.151 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.266.928 τεμ. (35.034.461), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.492), Εθνική 14.580.814 τεμ. (14.639.728), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 903.321 τεμ. (1.153.407), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer               NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v