Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η μεγάλη ρελάνς από τους αγοραστές

Ολική επαναφορά για τράπεζες και blue chips μετά τα μέσα της συνεδρίασης έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 1.405 μονάδες. Ελαμψε η Coca Cola μετά τα αποτελέσματα. Ποια «βαριά χαρτιά» έμειναν στο «κόκκινο».

Χρηματιστήριο: Η μεγάλη ρελάνς από τους αγοραστές

Μετά από τρεις συνεχόμενες, ήπια, διορθωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου εκμεταλλεύτηκε τις διαθέσεις αντίδρασης των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Coca Cola (+6,36%) και Τρ. Πειραιώς (+2,88%) και διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων χωρίς.

Να σημειωθεί ότι οι αγοραστές έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Αγορά σε “δύο δόσεις” και πιο συγκεκριμένα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, όταν ο Δείκτης έφτασε μέχρι τις παρυφές των 1400 μονάδων και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 1399,65 μονάδες (+1,02%), για να ακολουθήσει υποχώρηση και γύρισμα σε αρνητικό πρόσημο, αλλά και νέα αγοραστική παρέμβαση μετά τις 15.30, όταν ο Δείκτης δοκίμασε και τιμές ψηλότερα των 1400 μονάδων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες οι “long” συνεχίζουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Εμφατική η “παρέμβαση” των αγοραστών και στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/5/2011 (1412,84 μονάδες).

Αυτά μέχρι το αναμενόμενο placement της Πειραιώς, καθώς από εκεί και μετά και αν δεν υπάρξει η είδηση – καταλύτης, οι Διεθνείς Αγορές θα αναλάβουν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Coca Cola δημοσίευσε ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης, ενώ θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος 0,93 ευρώ ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν 764,2 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να περιμένουν 717 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν σε ύψος ρεκόρ, στα 711,8 εκατ. ευρώ. Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 21,8%, στα €2,08, χάρη στην επίτευξη ισχυρής λειτουργικής κερδοφορίας και στην αποτελεσματική διαχείριση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €1,59 δισ. Με βάσεις τις εκτιμήσεις αναλυτών και Διοίκησης, το 2024 τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 830 εκατ. ευρώ, από 764,2 εκατ. ευρώ το 2023.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ (+6,36%) έχει συμμετοχή στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 8,8263%.

Από την άλλη, ισχυρή κερδοφορία ύψους 800 εκατ. ευρώ και πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ, κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς το 2023, με τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,80 ευρώ και την εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 16,6%. Ταυτόχρονα η Τράπεζα πέτυχε περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο 3,5%. Μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε και τους στόχους για τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς θέτει στόχο για την περίοδο 2024 – 2026 ετήσια κερδοφορία περί το 1 δισ. ευρώ και μέρισμα 50% των κερδών από το 2025.

Με τα παραπάνω δεδομένα εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση και αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν “walk over” για τους αγοραστές, ενώ στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών οι πτωτικές μετοχές ήταν σημαντικά περισσότερες των ανοδικών, αναλογία που άλλαξε κυριολεκτικά στο φίνις.

Με διαθέσεις αντίδρασης, όπως προαναφέρθηκε, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως δεν είναι λίγοι οι Διαχειριστές που σπεύδουν να τονίσουν πως “όσο ο πληθωρισμός αντιστέκεται, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και αυτό θα αποθερμάνει τις προσδοκίες για γρήγορη έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος και θα φέρει νευρικότητα στην Αγορά ομολόγων και σημαντικό volatility στις μετοχικές Αγορές, ιδιαίτερα αν διαφανεί ότι τελειώνει η διάθεση ανάληψης ρίσκου”.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Από την άλλη, αρκετοί παράγοντες της Αγοράς διαβλέπουν ενδείξεις κόπωσης σε όλο και περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, κάτι που δεν έχει ένταση στον ΓΔ λόγω του συνεχιζόμενου “rotation” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “καλά είναι τα placements και οι ομολογιακές εκδόσεις, όμως χρειάζεται και κάποιο deal, προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον για επιμέρους κλάδους και να ενεργοποιηθούν οι “συγκριτικές αποτιμήσεις”.

Όπως τονίζει και ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.), “κάθε ανοδικός κύκλος που ‘σέβεται τον εαυτό του’ κλείνει με πυροτεχνήματα. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες είναι για τα Χρηματιστήρια ότι η αδρεναλίνη σε έναν αθλητή που ετοιμάζεται να υπερβεί τα όριά του. Οι ανοδικές Αγορές είναι πάντα πιο φιλικές στην ολοκλήρωση τέτοιων εγχειρημάτων, λόγω της αισιόδοξης φύσης τους που έχει αντανάκλαση και στην εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης. Σε ένα περιβάλλον που τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται, οι ενδιαφερόμενες Επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια θα έχουν ένα επιπλέον λόγο να εξετάσουν τέτοιες κινήσεις. Σε ό,τι αφορά τους πωλητές η ευκολότερη αύξηση του τιμήματος μπορεί να κάμψει τις όποιες αναστολές, ή αντιρρήσεις”.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η, ευδιάκριτα, επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Υψηλά παραμένουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,62% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,364% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα και παραμένοντας στους Κρατικούς τίτλους, στην επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 15 Ιουνίου 2028, ύψους 200 εκατ. ευρώ η απόδοση σκαρφάλωσε στο 2,85%, από 2,72%. Παράλληλα, στην επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 4,25%, λήξεως 15 Ιουνίου 2033 και ύψους 200 εκατ. ευρώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,32%, από 3,76% στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1384,02 (-0,10%) και 1403,41 μονάδων (+1,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1402,8 (+1,25%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1406,42 μονάδες (+1,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1405,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,44%.

Ο τζίρος στα 121,1 εκατ., από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΝΤΟΤΣΟΦΤ, ΠΡΕΜΙΑ, ACAG, ΑΤΡΑΣΤ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΡΕΒΟΙΛ, ΔΑΑ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ), ενώ οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121,1 εκατ., τα 98,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Δεν αντέδρασε ανοδικά όλη η Αγορά. Το θετικό πρόσημο προήλθε, σε μεγάλο βαθμό, από την υπεραπόδοση της Δεικτοβαρούς ΕΕΕ (χάρη στα αποτελέσματα χρήσης). Σήμερα βρήκαν την ΕΕΕ για βοήθειες, αύριο μπορεί να είναι η TITC, ή ο ΟΤΕ. Φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση συντήρησης των επιπέδων. Ισορροπία του τρόμου πάνω στις στηρίξεις, με τις μάχες μεταξύ αγοραστών και πωλητών να συνεχίζονται. Σίγουρα η Αγορά θα προσπαθήσει να συντηρήσει το καλό κλίμα μέχρι και το placement της Πειραιώς, παρόλα αυτά έχει σταματήσει να ‘ακούει’ τα νέα σε αυτά τα επίπεδα. Η ζώνη του 1382 είναι σημαντικό να συντηρηθεί σε κλείσιμο, όπως επίσης και το 1209 του Τραπεζικού, μιας και θα μας δώσει έξοδο αν το χάσει, μετά από μεγάλο διάστημα”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμένουμε από το Χ.Α. να κινηθεί υψηλότερα, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Coca Cola να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima bank.

Μία συνεδρίαση μεταβλητότητας, μετά τη χθεσινή υποχώρηση στη Wall Street. Ωστόσο μία αντίδραση είναι πιθανή, καθώς η Αγορά έχει συμπληρώσει ήδη τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και έχει απομακρυνθεί από τα υπεραγορασμένα επίπεδα”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Πιέσεις δέχθηκαν χθες οι μετοχές, Παγκοσμίως, μετά και την υψηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση πληθωρισμού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. Παρά ταύτα, συγκρατημένη ήταν η χθεσινή πτώση στο Χ.Α. με τον ΓΔ να επιδεικνύει ανθεκτικότητα στις όποιες πιέσεις. Η ΕΕΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο λόγω αποτελεσμάτων, καθώς έκλεισε την χρονιά με αύξηση 16,9% στα έσοδα (ετήσια βάση), αλλά και +1,7% σε όγκο πωλήσεων (unit cases), ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 1,49 δισ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 764,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι ο καθαρός δανεισμός της εισηγμένης υποχώρησε στα 1,59 δισ. ευρώ, ενώ το προτεινόμενο μέρισμα αυξάνεται κατά 19,2% στα 0,93 ευρώ/μτχ. Παραμένουμε σταθερά θετικοί για τον τίτλο, αλλά συνεχίζουμε να τηρούμε στάση αναμονής για το σύνολο της Αγοράς”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Πριν από λίγο καιρό είχε σχολιαστεί, ότι ο βιομηχανικός δείκτης ‘’DOW industrial” , βρίσκεται σε ‘ασυμφωνία’ με τον δείκτη μεταφορών ‘trasportation index’ και έπεται volatility και διόρθωση. Η κερδοφορία όμως των Εταιρειών, μας έχει εκπλήξει θετικά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι Αγορές θα ‘αγνοήσουν’ τα macros (ελαφρά επίμονο πληθωρισμό και επιτόκια) και δεν θα εκτροχιαστούν από την θετική πορεία τους. Οι διορθώσεις των Αγορών αναμένεται να συνεχίσουν να είναι ‘ρηχές’, χωρίς να απειλείται η κυρίαρχη τάση, όσο η κατάσταση αυτή διατηρείται. Στην Ελληνική Αγορά, ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί σε μια τεχνικά δύσκολη περιοχή, που συνδυάζεται με τα χαμηλά που είχε πραγματοποιήσει το 2003 και το 2009 και με τα υψηλά που είχε πραγματοποιήσει το 2014. Θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή και παρακολούθηση, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες”, σύμφωνα με την άποψη του τμήματος ανάλυσης της Solidus Sec.

“O Γενικός Δείκτης διόρθωσε ελεγχόμενα, διατηρώντας πάντως τον ρυθμό ανόδου των τελευταίων μηνών, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Μπήκαμε πλέον σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε σήμερα με τις ανακοινώσεις της Τρία Έψιλον και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ΕΕΕ ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τη μετοχή να ανταποκρίνεται με άνοδο που ξεπέρασε και το 7%. Η ΠΕΙΡ ανακοίνωσε αποτελέσματα σύμφωνα με τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με το business plan.

Αν πάντως πραγματοποιήσει κέρδη 1 δισ. την επόμενη τριετία, όπως ανακοίνωσε, η παρούσα κεφαλαιοποίηση των 4,8 δισ. είναι χαμηλή.

Στο εξωτερικό, δημιουργήθηκε μια ανησυχία μετά την μικρότερη της αναμενόμενης μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σε μια Οικονομία που αρνείται να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της.

Όσον αφορά την εισαγωγή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μετά την εντυπωσιακή ζήτηση της δημόσιας εγγραφής και των πρώτων ημερών διαπραγμάτευσης, αναζητά σημείο ισορροπίας σε πιο λογική αποτίμηση”, όπως εκτιμά ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +2,89%, Εθνική +2,26%, Eurobank +2,30%, Πειραιώς +2,88%).

Μεταξύ 1201,14 (-0,99%) και 1239,01 μονάδων (+2,13%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1236,11 (+1,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1243,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,51%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1026 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1009 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “κλιμάκιο με υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) βρίσκεται στην Αθήνα και σήμερα συναντήθηκαν με τις Διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Τράπεζα της Ελλάδος. Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, αναμένεται στην Ελληνική Πρωτεύουσα έτερο κλιμάκιο του SSM, το οποίο θα συναντηθεί με τις Διοικήσεις των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του SSM για την πορεία των Τραπεζών, ωστόσο εφέτος αποκτά πιο βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που οι Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους, να διανείμουν μέρισμα από τα κέρδη του 2023”.

Δεν είναι καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-0,65%), ΑΡΑΙΓ (-0,32%), ΔΕΗ (-0,17%), ΚΟΥΕΣ (-3,18%), ΛΑΜΔΑ (-0,36%), ΜΠΕΛΑ (-0,44%), ΜΥΤΙΛ (-0,27%) και ΟΠΑΠ (-0,12%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΣΑΡ.

“Ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και ευελιξίας. Δύο παράγοντες οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση και στους ενεργειακούς στόχους μας: πρώτον, η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον, η ευελιξία”. Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔEΗ, Γιώργος Στάσσης, σε συζήτηση για τον νέο χάρτη της Ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση στην Περιοχή, στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως “με πεδίο δραστηριότητας σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, η ΔEΗ έχει τη φιλοδοξία να αναπτυχθεί περισσότερο στην Περιοχή”.

Σε πλαγιοκαθοδικό βηματισμό που έχει ξεκινήσει από τα 12,50 ευρώ (κλείσιμο 6/2), δείχνει να επιμένει ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,17%). Η επόμενη, σημαντική στήριξη στα 10,29 – 10,25 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 12,67 ευρώ.

Από τα 7,30 ευρώ (κλείσιμο 30/1) έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αντίδρασης για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (+2,74%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Οι στηρίξεις στα 7,58 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,44 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,03 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη αντίσταση στα 8,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+90,87%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+87,91%), ΣΑΤΟΚ (+62,71%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+48,45%), ΚΟΥΑΛ (+46,38%), ΓΚΜΕΖΖ (+41,24%), ΦΡΙΓΟ (+42,86%), MONTA (+32,98%) και ΔΟΜΙΚ (+30,37%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΕΠΙΛΚ (+8,21%), ΛΟΓΟΣ (+1,67%), ΚΛΜ (+0,65%), ΑΣΚΟ (+1,60%), ΑΣΤΑΚ (+1,63%), ΦΙΕΡ (+1,31%), ΜΟΥΖΚ (+2,92%) και ΚΑΡΕΛ (+2,38%).

Στις 10.31, με “ανοιχτή” εντολή πώλησης 42 τεμ. βρέθηκε να υποχωρεί στα 7,75 ευρώ (-9,36%) η ΦΛΕΞΟ (+0,58%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-6,04%).

“Πακέτο” 28000 τεμ. στα 4,00 ευρώ για ΝΤΟΤΣΟΦΤ (0%) και αυτές ήταν όλες οι συναλλαγές.

Νέα υψηλά 24 ετών για Πετρόπουλο (+1,45%), που αναρριχήθηκε μέχρι τα 10,65 ευρώ (+2,90%) αλλά κάπου εκεί βγήκε το “μηχανάκι πωλήσεων”.

Η Βιοτέρ (+9,49%) διέψευσε τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία “εξετάζεται η συγχώνευση με Δομική Κρήτης”.

Η Δομική Κρήτης (-5,97%) ανακοίνωσε πως “δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες ομοειδείς Εταιρείες για να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από τη διαδικασία συγχωνεύσεων, ή σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου”, Συνεχίζονται οι πωλήσεις από “insiders”.

Η ΕΚΤΕΡ (0%) ανακοίνωσε πως “δεν βρίσκεται σε επίσημη, ή ανεπίσημη συζήτηση για συγχώνευση με την Δομική Κρήτης. Παραμένει βεβαίως στρατηγική επιδίωξη της ΕΚΤΕΡ, η συνεχής ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων της, με σκοπό την αύξηση της πραγματικής αξίας και της ανταγωνιστικότητας της Εταιρείας στην Κατασκευαστική Βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, η λήψη εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης αποτελεί άμεσο στόχο για την ενίσχυση και εδραίωση της θέσης της στην Αγορά και ήδη το πρώτο βήμα αποτέλεσε η εξαγορά του 56% της Εταιρείας ‘ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε.’ για την οποία έχουν ήδη γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις”.

Μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων, αντέδρασε η ΞΥΛΚ (+7,82%).

Δεν λέει να σταματήσει η κίνηση – ασανσέρ στην ΦΡΙΓΟ (+4,40%).

Επιστροφή αγοραστών στην ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+1,54%).

“Πακέτα”, συνολικά, 248400 τεμ. στα 6,00 ευρώ για ACAG (+2,84%).

Σε νέα υψηλά 16 ετών ο ΟΛΠ (+2,61%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1264 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1242 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1410 και 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3071 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3018 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Ταϊβάν, Κίνα.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0729 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $22,45 θέλει να αναρριχηθεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $51500 το Bitcoin, προς τα $2745 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας θα μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις της για ανάπτυξη της Οικονομίας σε μόλις 0,2%, σύμφωνα με έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα”, ανέφερε στο Reuters αποκλειστική πηγή με γνώση του θέματος.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό στη Ζώνη του Ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Eurostat. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, με βάση τα τριμηνιαία εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και στην ΕΕ.

Μηνιαία άνοδο 2,6% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ετήσια βάση, ενισχύθηκε κατά 1,2% τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και στην ΕΕ.

Η μέση ετήσια βιομηχανική παραγωγή για το 2023, σε σύγκριση με το 2022, μειώθηκε κατά 2,4% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 2,0% στην ΕΕ.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από ότι είχε μετρηθεί αρχικά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 0,2% τον Δεκέμβριο, έναντι πτώσης 0,1% που είχε αναφερθεί αρχικά.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ., στα 97,7 δισ. ευρώ.

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν την ανακοίνωση των στόχων για την περίοδο 2024 – 2026 της Πειραιώς οι αναλυτές της Citi και της JP Morgan. H μεν Citi έχει θέσει σύσταση “buy”, η δε JP Morgan “overweight” με τιμές - στόχους 4,15 ευρώ και 5 ευρώ αντίστοιχα. Η Morgan Stanley διατηρεί την τιμή - στόχο στα 4,58 ευρώ με σύσταση “overweight” για την Τράπεζα Πειραιώς. Η ίδια εκτιμά ότι η πρόβλεψη για το οικονομικό έτος 2024 για καθαρά κέρδη 0,9 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ το 2025, είναι καλύτερη από τα 0,8 δισ. ευρώ που προβλέπει.

Στα 33,90 ευρώ, από 23,30 ευρώ προηγουμένως αύξησε την τιμή - στόχο για την TITC η Optima bank διατηρώντας τη σύσταση “buy” για τη μετοχή. Περιμένει για το 2023 αύξηση στα 2,502 δισ. ευρώ του τζίρου και αύξηση 27,7% στα EBITDA τα οποία αναμένονται στα 513,5 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Quest και στο υψηλό οι Alpha Bank, Autohellas, Cenergy, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ μόλις 7 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, με σημαντική ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.113 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.791 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.159 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.520 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.520 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 200 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.777, 2.596 για τον Φεβρουάριο και 2.181 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.426), κινήθηκε μεταξύ 3.360,25 και 3.426 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.221,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο, 0 για τον Μάρτιο, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.452).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.261), Πειραιώς (11.528), Εθνική (2.475), ΔΕΗ (1.233), Alpha Bank (15.220), Ιντρακόμ (379), ΑΔΜΗΕ (479), Αεροπορία Αιγαίου (123), Ελλάκτωρα (484), Ελ. Πετρέλαια (438), ΕΧΑΕ (466), ΕΛΧΑ (239), Τέρνα Ενεργειακή (218), Viohalco (264), ΟΤΕ (154), ΕΕΕ (232), Cenergy (262), Μυτιληναίο (236).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.725, Πειραιώς 90.085, Eurobank 29.736, Εθνική 16.788, ΑΔΜΗΕ 32.565. ΔΕΗ 29.838, Τέρνα Ενεργειακή 19.505, ΕΧΑΕ 10.047, ΓΕΚ 11.389, Ιντρακόμ 10.075.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.638.206 τεμ., (από 58.267.639 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.206.245 τεμ. (35.266.928), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.492), Εθνική 14.502.098 τεμ. (14.580.814), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 897.265 τεμ. (897.265), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                NSP          Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v