Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού SSM με ΕTE και Eurobank: Σε πρώτο πλάνο μερίσματα και business plan

Κλιμάκιο με υψηλόβαθμα στελέχη του επόπτη βρίσκεται από εχθές στην Αθήνα. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Η ατζέντα.

Ραντεβού SSM με ΕTE και Eurobank: Σε πρώτο πλάνο μερίσματα και business plan

Κλιμάκιο με υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) βρίσκεται από εχθές στην Αθήνα και σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα έτερο κλιμάκιο του SSM, το οποίο ασχολείται με την Alpha Bank και την Tράπεζα Πειραιώς, όπου θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες συναντήσεις με το διοικητικό προσωπικό των δύο τραπεζών.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του SSM για την πορεία των τραπεζών, ωστόσο εφέτος αποκτά πιο βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (Εθνικής, Alpha Βank, Eurobank και Πειραιώς) έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διανείμουν μέρισμα από τα κέρδη του 2023.

Τα business plan

Στο επίκεντρο της συνάντησης των στελεχών του ευρωπαϊκής εποπτείας (SSM) με τα ανώτατα στελέχη της Εθνικής και της Eurobank αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να βρεθούν τα 3ετή business plan (2024-2026) των δύο τραπεζών ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση για τους βασικούς άξονες που οδήγησαν στην κερδοφορία του 2023 (προαπαιτούμενο για τη διανομή μερίσματος).

Με δεδομένο ότι οι δύο τράπεζες (Εθνική και Eurobank) έχουν προχωρήσει με ουσιαστικό τρόπο την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, τα θέματα που εκτιμάται ότι απασχολούν πλέον τον επόπτη είναι: Η περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας, η διατήρηση και ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας, η αύξηση των πηγών εσόδων από διαφορετικές πηγές, η μείωση του κόστους, οι εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL και σαφώς οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων.

Πιστωτική επέκταση

Το καίριο, όμως, ζήτημα για το οποίο δείχνουν ενδιαφέρον οι επόπτες, καθώς αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα των ελληνικών τραπεζών, είναι η πορεία της πιστωτικής επέκτασης εφέτος και τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πρόκληση για τις τράπεζες στον νευραλγικό τομέα της χορήγησης νέων δανείων είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς η άνοδος των επιτοκίων (σ.σ. και η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα και το πρώτο μισό του 2024) λειτουργεί αποτρεπτικά στη ζήτηση δανείων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα φυσικά πρόσωπα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα business plan των τραπεζών είναι φιλόδοξα σε αυτό το κομμάτι, λαμβάνοντας υπόψη τα προς διάθεση δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσο για το retail, η απροθυμία λήψης δανείων συνεχίζει να υφίσταται και οι τράπεζες επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους κυρίως στα νέα προϊόντα στεγαστικής πίστης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v