Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προβληματίζει το διπλό μήνυμα Moody's και JP Morgan

Κρίσιμες συνεδριάσεις για το πώς θα κλείσει το «ταμείο» του Μαρτίου, μετά την ψυχρολουσία από τις ραγισμένες προσδοκίες αναβάθμισης. Αμφίσημη η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Προβληματίζει το διπλό μήνυμα Moodys και JP Morgan

Με τον S&P500 σε νέα ιστορικά υψηλά οι επενδυτές στη Wall Street περιμένουν τις αποφάσεις της Fed. Προεξοφλημένη η διατήρηση των επιτοκίων, μένει να απαντηθεί το ερώτημα σε ό,τι αφορά την τακτική που θα αποσαφηνίσει ο Πάουελ, σε μία συγκυρία που με «όχημα» κυρίως την Nvidia, πότε οι long-πότε οι short κάνουν παιχνίδι. Προφανώς, με αποτίμηση όση το ΑΕΠ της Ιταλίας είναι ένα από τα «εργαλεία» διαμόρφωσης τάσης.

Σε αναμονή της συνεδρίασης της Fed στα ευρωπαϊκά, στις 17.987 (0,27%) ο DAX, στις 8.201 (0,65%) ο CAC, σε διαφορετική κατεύθυνση οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς είχαν να διαχειριστούν -κυρίως- εγγενή ζητήματα.

Κοινός τόπος πως αρχικά η ετυμηγορία του οίκου Moody's, στη συνέχεια η παρέμβαση της JP Morgan στην εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίασης λειτούργησαν προς όφελος των short.

Σημαντική η διόρθωση για τον ΓΔ κατά 1,31% στις 1.403,47 μονάδες, με αμφίσημες εκτιμήσεις για την τεχνική απεικόνιση δείκτη/τάσης, σημαντικές οι ρευστοποιήσεις σε βαριά blue chips, με συνέπεια το μείον 1,46% για τον FTSE25 στις 3.379,21 μονάδες έναντι μόλις μείον 0,45% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.202,53 μονάδες.

Εθνική στα 7,30 ευρώ (1,11%) και Eurobank στο 1,80 (0,95%) ξεχώρισαν θετικά από τον κλάδο. Πρόκειται για τις δύο από τις τρεις εισηγμένες που σύμφωνα με την προσέγγιση της JPMC θα συμπεριλαμβάνονταν (δυνητικά) σε δείκτη MSCI DM.

Επιπλέον για την Εθνική προσμετράται στα συν η έκδοση του τίτλου που θα αντικαταστήσει το TIER 2 -για σήμερα το περιμένει ο ΧΑΜαιλέων. To σημαντικό είναι πως η διοίκηση της Εθνικής πετυχαίνει να μειώνει σημαντικές δαπάνες σε τόκους, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από την κοινότητα.

Αρνητική η εικόνα για blue chips-σηματωρούς, χωρίς σημαντικές αντιστάσεις η διόρθωση για Mytilineos στα 35,50 (-2,74%), Motor Oil στα 26,36 (-2,30%), ΟΠΑΠ στα 16,22 (-3,57%), Viohalco στα 5,44 (-2,16%), Cenergy Holdings στα 7,17 (-2,98%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 16,40 (-1,09%), Jumbo στα 25,80 (-3,37%) και λόγω αποκοπής μερίσματος 0,60/μτχ. κ.α., καταδεικνύοντας τη «ρηχότητα» της αγοράς.

Εκ προοιμίου αναμενόμενο πως θα ενεργοποιούνταν πωλήσεις σε χαρτιά του δείκτη, σε μετοχές όπου οι διαχειριστές των funds έχουν θέσεις -πολύ δε περισσότερο απ' όπου εξακολουθούν να «μετρούν» θετική απόδοση από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, η χθεσινή εικόνα -στην έκτασή της- ήταν αποθαρρυντική για την αγορά, προβλημάτισε ακόμη και συντηρητικά αισιόδοξους παράγοντες για το αν οι αρμόδιοι ερμήνευσαν σωστά το διπλό μήνυμα Moody's-JPMC και το σημαντικότερο, εάν έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν όσα χρήζουν διόρθωσης.

Από αυτή την άποψη, η σημερινή όπως και οι δύο συνεδριάσεις που ακολουθούν θεωρούνται κρίσιμες για το αν το «ταμείο» του Μαρτίου θα είναι τελικά αρνητικό και πόσο. Ηδη για τον ΓΔ η μηνιαία διόρθωση διευρύνθηκε σε 1,47%, σε 2,46% για τον FTSE25 και σε 3,16% για τον ΔΤΡ. Με την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο μείον -πάντα σε μηνιαία μέτρηση. Τάση που με τα υπάρχοντα δεδομένα δύσκολα μπορεί να αναστραφεί στις 6+1 σημερινή συνεδριάσεις που μένουν μέχρι το «κλείσιμο» της προσεχούς Παρασκευής 29 Μαρτίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v