Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «ναι μεν αλλά...» που διχάζουν το Χρηματιστήριο

Προβληματισμός σε δύο μέτωπα. Τι θα γίνει εάν το επόμενο διάστημα οι ξένοι μετρίαζαν τη στάση τους έναντι της αγοράς και πόσο τα σημάδια πολιτικής κρίσης επιδρούν στο επιχειρηματικό πεδίο.

Τα «ναι μεν αλλά...» που διχάζουν το Χρηματιστήριο

Οριακή διόρθωση στη Wall Street, με τους επενδυτές να μην επηρεάζονται από το δημοσίευμα των Financial Times για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να πάθουν ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο -επί Λιζ Τρας-, με αποτέλεσμα ο S&P500 στις 5.203 μονάδες να είναι πολύ κοντά στο 5ο σερί με θετικό «κλείσιμο».

Σήμερα και αύριο οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις Μαρτίου/πρώτου 3μήνου, με την προσοχή στραμμένη -κυρίως- στην ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ. Από τις 18.384 μονάδες ο DAX μετά από άνοδο 0,64%, από τις 8.184 (0,41%) ο CAC και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με απώλειες για τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Στις 1.422,51 (-0,19%) για τον Γενικό Δείκτη, με τον FTSE25 στις 3.421,31 (-0,38%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.214,96 (-0,21%), μετά από συνεδρίαση με τζίρο 135,8 εκατ. -με 14,7 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών- και τα περίπου 70 εκατ. να αλλάζουν χέρια στις μετοχές των Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank και Alpha Bank.

Mε πωλητές στις τρεις και εξαίρεση την Εθνική, συνεχίζοντας με αγοραστές στα 7,45 (1,66%), επιβεβαιώνοντας όσους προτάσσουν το συγκεκριμένο «χαρτί» από τον κλάδο. Συνεχίζεται η προσφορά στην Πειραιώς (3,882), σταθερός ο πωλητής στη Eurobank (1,80), πιεστικός στην Alpha Βank (1,6745).

Σε κλίση ο δεικτοβαρής κλάδος, με εξαίρεση την Εθνική και ένα από τα «κλειδιά» της τάσης τον χρονισμό διάθεσης του 18,39% από το ΤΧΣ.

Θεωρητικά το lockup λήγει τέλη Μαΐου, πλην όμως για διάφορους λόγους το ενδεχόμενο φαίνεται να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς επικαλούνται τις ευρωεκλογές συνδυαστικά με την υπερθέρμανση του πολιτικού θερμόμετρου στην εγχώρια σκηνή. Μένει να φανεί εάν η πολιτική παράμετρος -που κατά γενική εκτίμηση- έχει υπεισέλθει και στα επιχειρηματικά και επενδυτικά θα επηρεάσει ανάλογα -λιγότερο ή περισσότερο- και τα χρηματιστηριακά.

Τα ξένα σπίτια εξακολουθούν να (υπο)στηρίζουν το ελληνικό στοίχημα, πλην όμως κρίνοντας από την έκθεση της BofA είναι διακριτό το χαμήλωμα ταχύτητας. Με δύο "buy" για τις συστημικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη.

Το «ναι μεν αλλά...» προφανώς και θα λειτουργούσε ανασταλτικά, εάν το επόμενο διάστημα οι ξένοι μετρίαζαν τη στάση τους έναντι της αγοράς, ειδικότερα των αμερικανικών επενδυτικών οίκων. Αλλωστε είναι νωπές οι παρεμβάσεις των Moody's και JP Morgan, των μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης και επενδυτικής τραπεζικής αντίστοιχα.

Μεταφορά του ενδιαφέροντος στα χαμηλότερα της αγοράς και δη σε κλάδους με ευκολότερη μόχλευση και την πληροφορική στο επίκεντρο.

Από τους κλάδους αιχμής -ούτως ή άλλως- με σημαντικά κεφάλαια/επιδοτήσεις μέσω του RRF, είναι για τρίτη σερί χρονιά στο monitoring «ισχυρών χεριών». Αναπόφευκτο το consolidation, με πιο πρόσφατη αφορμή την είσοδο του group Olympia στην Entersoft, με τις εξελίξεις στην Qual να ακολουθούν. Στην είσοδο των εφοπλιστών, τις προσδοκίες και τα ερωτήματα για την Qual αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με τη CPI να αποτελεί εχθές τη «νέα είσοδο».

Για τις αυξημένες συναλλαγές ο ΧΑΜαιλέων έχει πλούσιο παρασκήνιο, με τις φήμες για τον αποδέκτη να «φωτογραφίζουν» τη Real Consulting. Αναμφίβολα θεαματικά τα limit up για Qual (1,40), CPI (0,88) και Ιλυδα (1,975), αλλά και αυξημένου ρίσκου, ειδικότερα για traders, στην περίπτωση μη επιβεβαίωσης των σεναρίων που κυκλοφορούν.

Πέραν αυτών, σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,55), Sarantis (11,40), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή (16,74 και 17,90), Motor Oil (27,62), Jumbo ( 26,14), TITAN (26,55), ΕΥΔΑΠ (5,99), HelleniQ Energy (8,57), Cenergy Holdings (7,10) υπερίσχυσαν οι αγοραστές, όπως και σε Optima Bank (7,96), AVAX (1,62), Profile (4,42), Fourlis (4,29), ΚΡΙ ΚΡΙ (11,90), ενδεικτικά από τα mid caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v