Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η προσοχή στις τράπεζες, «οδηγός» η Εθνική

Δύο συνεδριάσεις και η σημερινή για το κλείσιμο τριμήνου. Οι μετοχές των τραπεζών και οι κινήσεις των traders. Στο επίκεντρο και ο ενεργειακός κλάδος. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Χρηματιστήριο: Η προσοχή στις τράπεζες, «οδηγός» η Εθνική

Διορθωτικές κινήσεις στη Wall Street, μετά το ράλι και ενόψει Πάσχα.

Από 0,24% χαμηλότερα τα futures του S&P500, στις 18.261 μονάδες ο DAX, στις 8.151 ο CAC και στο Χρηματιστήριο Αθηνών 2 συνεδριάσεις και η σημερινή μένουν για το χρηματιστηριακό «κλείσιμο» Μαρτίου και πρώτου 3μήνου.

Μετά από μία εβδομάδα (4 συνεδριάσεων) με οριακά θετική μεταβολή για αγορά, τραπεζικό κλάδο και blue chips, η εκκίνηση σήμερα για τον Γενικό Δείκτη γίνεται από τις 1.425,16 μονάδες. Από τις 3.434,21 για τον FTSE25, από τις 1.217,57 για τον Δείκτη Τραπεζών και από τις 2.406,49 μονάδες για τον FTSEMidCap.

Κλάδος αιχμής σταθερά ο τραπεζικός, με την κοινότητα να επιχειρεί να βρει τις ισορροπίες της μετά το placement της Πειραιώς και με την προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική.

Στα 3,90 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με την προσφορά να απορροφάται σταδιακά σε εύρος μεταξύ 3,85-4,05 ευρώ, θέμα χρόνου όπως εκτιμούν χρηματιστές η επιβεβαίωση των 4 ευρώ, τιμή διάθεσης του 27% από το Ταμείο. Στα 7,328 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, κοινή εκτίμηση στην αγορά πως η υπεραπόδοση για τον τίτλο αποδίδεται και σε τοποθετήσεις προεξόφλησης της στάσης του ΤΧΣ.

Πλούσιο παρασκήνιο από τον (ανανεωμένο) ΧΑΜαιλέοντα, θυμίζοντας ότι η 6μηνη περίοδος μη διάθεσης πρόσθετου ποσού -που δεσμεύει το Ταμείο- λήγει τον Μάιο. Πρακτικά, ένα τμήμα του 18,39% θα διατεθεί στις αγορές. Ένα ακόμη τμήμα (σ.σ. πιθανώς κάτω του 10%) θα παραμείνει στο ευρύτερο Δημόσιο, με πιθανότερο φορέα υποκατάστασης του ΤΧΣ το Υπερταμείο. Το Δημόσιο θα αγοράσει στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο της ιδιωτικής τοποθέτησης. Τέλος, αν μετά τον συνδυασμό ιδιωτικής τοποθέτησης και μεταβίβασης ποσοστού σε Δημόσιο, παραμείνουν μετοχές Εθνικής στην κυριότητα του ΤΧΣ, αυτές θα επαναγοραστούν από την τράπεζα.

Θα μπορούσε η Εθνική να συνεχίσει να κινήσει τον κλάδο από τη θέση του οδηγού; Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η απάντηση είναι καταφατική. Αλλωστε, η άνοδος στη δεύτερη θέση με αποτίμηση 6,703 δισ. «ρίχνοντας» στην τρίτη τη Eurobank με 6,697 δισ. ενισχύει τη συγκεκριμένη προσέγγιση.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν χρηματιστές στην όλη επενδυτική/χρηματιστηριακή εξίσωση έχει υπεισέλθει και η πολιτική παράμετρος. Παραπέμπω στην αρθρογραφία του Γιώργου Παπανικολάου -για τον Κυριάκο και το σημείο χωρίς επιστροφή-, με ορισμένους επιχειρηματίες να αποδίδουν εύλογη σημασία στο αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης. Στα υπόψη για τη συνέχεια -μέχρι τις αρχές Ιουνίου- όσον αφορά στις ισορροπίες εμπλεκομένων, την κατανομή έργων, προμηθειών κ.λπ.

Στη στόχευση των τραπεζών για νέα δάνεια 7 δισ. ευρώ το 2024 αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, μετά από εκταμιεύσεις 30 δισ. το 2023.

Κλάδος αιχμής ο ενεργειακός, με ενδιαφέρουσες εξελίξεις από τα σχέδια της ExxonMobil για τη γεώτρηση νότια της Κρήτης. Σχεδιασμός που αφορά άμεσα τον όμιλο HelleniQ Energy -αποτιμάται στα 2,597 δισ. Παράλληλα «τρέχουν» projects των Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Mytilineos.

Στα mid caps ξεχωρίζει η πληροφορική -κλάδος υπό αναδιάταξη, συγκέντρωση δυνάμεων. Στο προσκήνιο η Qual, μετά την προσυμφωνημένη εντολή για το 5% του μ.κ. την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό πέρασε στον ιδιοκτήτη της EuroTankers Ηλία Γκότση ενώ πολύ κοντά στην είσοδο στο μ.κ. φέρεται να είναι και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπάκος -εκ των μετόχων της Intrakat. Εξελίξεις προεξοφλούνται και στη Real Consulting, που μετά από ισχυρή άνοδο αποτιμάται στα 86,2 εκατ. -χρηματιστηριακή αξία για... Κύρια Αγορά (από την Εναλλακτική Αγορά).

Τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και για το «κλείσιμο» βιβλίων 3μήνου, πιθανότατα ορισμένοι διαχειριστές να επιδιώξουν να διαμορφώσουν την «τελική γραμμή» των χαρτοφυλακίων τους. Η υπεραπόδοση μετοχών όπως λ.χ. ΕΥΔΑΠ (5,92) αποδόθηκε και σε αυτή την τακτική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v