Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί «βάθυνε» η διόρθωση στο τέλος

Επέστρεψε βίαια στις 1.393 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με παράλληλη πτώση blue chips και τραπεζών. Που εστίασαν οι πωλητές. Διασώθηκαν ΟΤΕ, Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Γιατί «βάθυνε» η διόρθωση στο τέλος

“Απόλυτη προσοχή θα χρειαστεί το υπόλοιπο της συνεδρίασης και ιδιαίτερα αν ο Δείκτης προσεγγίσει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, καθώς από εκεί και χαμηλότερα, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις ‘stop long’, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται”, ανέφερε ο επιλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δυστυχώς οι εξελίξεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες του γράφοντος.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, πρώτη συνεδρίαση του δευτέρου χρηματιστηριακού τριμήνου σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές ήπια ανοδικά, όμως πολύ γρήγορα οι πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και όλα τα “στοιχήματα” των ενεργών traders επικεντρώθηκαν στο αν οι 1400 μονάδες θα αποτελούσαν “ανάχωμα” στις πιέσεις, ή ο Δείκτης θα δοκίμαζε τιμές και σε χαμηλότερα επίπεδα, ενεργοποιώντας κινήσεις “stop long”, για τους πιο γρήγορους παίκτες, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, για τη σημερινή, αρνητική, εικόνα στο Χ.Α., εκτός από τις κινήσεις “profit taking” σημαντικό ρόλο έπαιξαν η αυξανόμενη ένταση στην εγχώρια πολιτική σκηνή, η "λειψυδρία” ειδήσεων, η έλλειψη του ανοδικού καταλύτη, ο οποίος θα έδινε τα απαιτούμενα “καύσιμα”, για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά και η εκκίνηση των συναλλαγών στην Wall Street, με τους δείκτες στο “βαθύ κόκκινο”.

Όλα τα παραπάνω, σε μία Αγορά η οποία εδώ και μέρες έδινε ενδείξεις κόπωσης και η οποία σήμερα έδωσε την καθοδική εκτόνωση, με άγνωστη την διάρκεια και την ένταση.

Σύμφωνα με πολύπειρο αναλυτή, “θα χρειαστεί υπομονή και επενδυτικές κινήσεις μόνο με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, ενώ το επόμενο ανοδικό κύμα στις Τράπεζες θα έρθει, όταν οι επενδυτές αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 θα είναι εξίσου εντυπωσιακά”.

Υπενθυμίζεται ότι οικονομικά αποτελέσματα έτους 2023 ανακοινώνουν: Σήμερα η DIMAND, την Τετάρτη 3/4 Motor Oil και Quest και την Παρασκευή 5/4 η ΕΥΑΘ.

Η προσοχή και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα). Από σήμερα θα αρχίσει να μετράει η μέση κεφαλαιοποίηση, ώστε τέλος Απριλίου να ανακοινωθούν οι αλλαγές.

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, έχοντας υποχωρήσει από τα πρωινά υψηλά, προβληματιζόμενες από την ανοδική διάθεση που συνεχίζουν να δείχνουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. “Οι Αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 57% η Fed να κόψει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ενώ περιμένουν άλλες δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του 2024”, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CMEGroup. Υπενθυμίζεται ότι δύο εβδομάδες πριν, οι πιθανότητες περικοπής των επιτοκίων τον Ιούνιο, ήταν στο 70%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της στήλης σύμφωνα με τις οποίες, “οι 1445 – 1455 μονάδες συνεχίζουν να δείχνουν σαν δυσκολοκατάβλητη ζώνη”, ενώ η εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά, αν ο Δείκτης παραμείνει χαμηλότερα των 1400 μονάδων και κινηθεί προς το “gap” των 1382 – 1376 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η αύξηση του τζίρου κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών και η πολύ κακή “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ (στα πρώτα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που επιδεινώθηκε στο τέλος). Να σημειωθεί ότι 24 τίτλοι, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Επιμένουν οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,72% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,39 % αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,343% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ 1423,72 (+0,10%) και 1391,13 μονάδων (-2,19%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1391,13 (-2,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1393,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2%.

Ο τζίρος στα 121 εκατ., από τα οποία τα 14,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΔΑΑ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121 εκατ., τα 104,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Dimand ανακοινώνει σήμερα τα ετήσια αποτελέσματά της, ακολουθούν MOH & Infoquest την Τετάρτη και η ΕΥΑΘ την Παρασκευή. Το ανοδικό σενάριο απαιτεί ισχυρούς καταλύτες για να επικρατήσει”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Είναι λογικό, μετά από τέτοια ανοδική κίνηση η Αγορά να χρειάζεται ανάσες - διορθώσεις μιας και τα κέρδη είναι σημαντικά. Η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι αν οι Αγορές διορθώσουν με ‘θόρυβο’ και γρήγορη πτωτική κίνηση, ή με πλάγια κίνηση και συσσώρευση, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να απορροφήσουν την όποια προσφορά, με την Ελληνική Αγορά να έχει γίνει στόχος από πολλά funds του εξωτερικού.

Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπήρξε “ανομβρία” από νέα, αλλά και πτώση τζίρου λόγω του Καθολικού Πάσχα και απανωτών αργιών, παρόλα αυτά η ρευστότητα επιτρέπει σε κάποιους να κυνηγούν ευκαιρίες, ή παίγνια σε Εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, ή να υπάρχουν τοποθετήσεις επιλεκτικά σε Εταιρείες που έχουν μείνει άπραγες στην κίνηση του τελευταίου χρόνου.

Ο Τραπεζικός κλάδος, που είναι σε διαφορετική φάση από την υπόλοιπη Αγορά, είναι λογικό να παίζει και το βασικότερο ρόλο, θυμίζοντας ότι συγκεντρώνει και το συντριπτικό ποσοστό στον τζίρο.

Οι Αγορές λοιπόν, συνεχίζουν να έχουν ρευστότητα και να κινούνται ανοδικά, με αφορμή την πιθανή μείωση επιτοκίων, παρόλα αυτά η κίνηση μπορεί να προβληματιστεί, αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά για πολύ καιρό.

Πληροφορική και Κατασκευές συνεχίζουν να τραβούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, μιας και είναι οι δύο κλάδοι που θα επωφεληθούν από τα Ευρωπαϊκά πακέτα των επόμενων χρόνων.

Στην Πληροφορική χάνουμε ένα μεγάλο Εισηγμένο Παίκτη, κάτι που είναι πληγή για την Αγορά, μιας και η Entersoft σύντομα θα αποτελεί παρελθόν ως Εισηγμένη. Έτσι το χρηματιστηριακό χρήμα του κλάδου αρχίζει και πηγαίνει σε ότι μικρό Εισηγμένο υπάρχει, μιας και κάποιες αποτιμήσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικές.

Η μεγάλη εικόνα είναι ιδιαιτέρως θετική, παρόλα αυτά μία διόρθωση θα ήταν ευχής έργο σε περίπτωση που έρθει, μιας και θα “ανακατέψει αρκετά την τράπουλα”, αλλά παράλληλα θα προσελκύσει και νέους επενδυτές.

Σε διαφορετική περίπτωση οι επιλογές θα πρέπει να είναι προσεκτικές και με συγκεκριμένη λογική.

Μπροστά μας φαίνεται να έχουμε μία ακόμα καλή χρονιά, χωρίς να υπάρχει φανερά ορατό κάτι που να προβληματίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Το 1ο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκε με εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς ο ΓΔ κατέγραψε αύξηση κατά 10%, σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 13 ετών, η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα €100 δισ., ή το 45% του ΑΕΠ και η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 30% με τον ημερήσιο τζίρο να είναι πλέον τριψήφιος αριθμός, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Τα ετήσια αποτελέσματα που δημοσιοποιούνται, της ΕΧΑΕ, του ΟΛΠ, του Παπουτσάνη καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις, οι χρηματικές διανομές για το 2023 θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα περσινά €3 δισ. και το κυριότερο, οι περισσότερες Εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (και όχι μόνο) θα βελτιώσουν τα μεγέθη τους και το 2024, συχνά δε ταυτόχρονα τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία τους (λειτουργική και καθαρή).

Όμως, δεν είναι όλα σε θετική κατεύθυνση στην Ελληνική Οικονομία. Οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα υποχωρούν κατά €1 δισ. το Φεβρουάριο, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός αναγκάζει Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά να αναλώσουν μέρος των αποταμιεύσεων, ενώ τα νέα δάνεια δεν φτάνουν το €1 δισ.

Το ενεργειακό κόστος και το έλλειμμα εργατικών χεριών οδηγεί στο κλείσιμο Βιομηχανιών: της Sonoco στο Κιλκίς, Μονάδας χαρτιού, της Γιούλα στην Αττική, Μονάδας γυαλιού, σε συνέχεια Μονάδων της Tupperware, της Hellas Can και της Reckitt που προηγήθηκαν.

Επιπλέον, το ατύχημα στα Τέμπη οδήγησε σε υποβολή πρότασης μομφής από την Αντιπολίτευση, που συνέβαλλε στη διαμόρφωση τοξικού πολιτικού σκηνικού πριν απορριφθεί από τους βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει για τις προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό του Χ.Α., σε σχέση με την αύξηση του free float των Εισηγμένων που ζητείται να είναι κατ’ ελάχιστον 25%, αν η κεφαλαιοποίηση είναι μέχρι €200 εκατ. και κατ’ ελάχιστον 15% αν η κεφαλαιοποίηση είναι πάνω από €200 εκατ., καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα εξόδου Εισηγμένων Εταιρειών.

Με αυτά τα δεδομένα, το ξεκίνημα του 2ου τριμήνου φέρνει “αναταράξεις” και την ίδια ώρα τον SSM να μεταθέτει στον Ιούνιο τις οριστικές αποφάσεις για τη μερισματική πολιτική των Τραπεζών, ζητώντας 3ετη σχέδια κεφαλαιακής θωράκισης.

Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος αυξάνονται, με την Ευρώπη να καλείται να ανταποκριθεί σε σειρά νέων δεδομένων: να ξοδέψει περισσότερα για την άμυνά της, σενάριο που μπορεί να προσλάβει εφιαλτική διάσταση αν εκλεγεί ο Τραμπ Πρόεδρος στις ΗΠΑ και εφαρμόσει τις τωρινές εξαγγελίες του, με το διάσημο ιστορικό Νιλ Φέργκιουσον ωστόσο να θεωρεί ότι μπλοφάρει. Να ξοδέψει περισσότερα για συντάξεις και περίθαλψη του γηράσκοντα πληθυσμού της. Να συνεχίσει τις αυξημένες δαπάνες ενεργειακού μετασχηματισμού ενόψει των αυξημένων θερμοκρασιών και των δραματικών συνεπειών τους στο περιβάλλον. Την ίδια ώρα, η εξωστρέφεια της Ευρωπαϊκής Οικονομίας απειλείται από το ενδεχόμενο αυξημένων δασμών από τις ΗΠΑ στο ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ και τις κρυφές επιδοτήσεις που εφαρμόζει η Κίνα στα προϊόντα της.

Δεν είναι επομένως εύκολη η ανάπτυξη αυξημένης διάθεσης για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων στην παρούσα φάση, καθώς μετά τα ιστορικά ρεκόρ των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών δεικτών του 1ου τριμήνου, η χαμηλή ορατότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο και η απειλή εκδήλωσης νέων “μαύρων κύκνων” υπαρκτή.

Υπό το πρίσμα αυτών των παραγόντων, το ‘ετερόφωτο’ Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χρειαστεί εύλογο χρόνο για να προσελκύσει νέα κεφάλαια, αλλά και τους καταλύτες που θα υποβοηθήσουν μια τέτοια προσπάθεια: τη δρομολόγηση ενός πειστικού οδικού χάρτη που θα οδηγεί στην αναβάθμισή του σε Ανεπτυγμένη Αγορά, όπως την υλοποίηση της ένταξής του σε watch list από τη Morgan Stanley. Τη δημοσιοποίηση θετικών στοιχείων για τα μακροοικονομικά μεγέθη του νέου έτους. Και κυρίως, νέες επιχειρηματικές συμφωνίες που να επιβεβαιώνουν τα επίπεδα στις τρέχουσες αποτιμήσεις”, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -3,07%, Εθνική -1,87%, Eurobank -0,95%, Πειραιώς -2,79%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,764 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,85 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,571 και στη ζώνη 1,528 – 1,519 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, υποχωρώντας σε χαμηλά 2,5 μηνών.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,82 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,65, 6,267 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,259 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop short” στα 1,8350 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 1,9495 και 2,00 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,636 – 1,634 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 4,00 και την επόμενη αντίσταση στα 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,76, 3,38, 3,287 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,256 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1201,77 (+0,57%) και 1163,07 μονάδων (-2,66%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1164,03 (-2,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1170,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,08%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1068 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1064 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΜΠΕΛΑ (+0,15%), ΟΤΕ (+1,02%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,50%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “απορριπτική ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά την προσφυγή της επιλαχούσας Κοινοπραξίας Vinci - Mυτιληναίος για το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος ολοκληρώθηκε στο σκέλος αποσφράγισης και ελέγχου των οικονομικών προσφορών τον περασμένο Σεπτέμβριο, προτιμητέος Επενδυτής ανακηρύχθηκε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Προσέφερε 3,27 δισ. ευρώ, ενώ ο επιλαχών προτιμητέος Επενδυτής Vinci – Μυτιληναίος 3,106 δισ. ευρώ”.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,25%) βρέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου τριμήνου σε υψηλά 24 και πλέον ετών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 17,80 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,94 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+103,95%), ακολουθούμενη από MONTA (+72,25%), ΦΒΜΕΖΖ (+68,37%), REALCONS (+59,7%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΚΥΡΙΟ (+52,2%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+46,7%), ΔΟΜΙΚ (+42,94%), ΕΒΡΟΦ (+42,5%), ΒΙΟΤ (+40,83%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+40,33%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα και μετά την αύξηση και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της «Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π.» (+1,34%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €2,40 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €1,98 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 4,4800.

Από σήμερα, οι (ΚΟ) (+1,59%) και (ΠΟ) (0%) μετοχές της Interwood ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων: α) 11.595.970 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 0,33144193334387 νέα (ΚΟ) μετοχή για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,27 και β) 850.764 νέων (ΠΟ) μετοχών, σε αναλογία 0,33144462677008 νέα (ΠΟ) μετοχή για κάθε 1 παλαιά (ΠΟ) μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,27. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 5/4/2024 έως και 18/4/2024 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίστηκε από 5/4/2024 έως και 15/4/2024. Μόνο για την σημερινή συνεδρίαση, τα όρια διακύμανσης των τιμών των (ΚΟ) και (ΠΟ) μετοχών, ορίστηκαν ως εξής: α) για την (ΚΟ) μετοχή: +30 % στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (28/3/2024): €0,3290 και -30% στην προσαρμοσμένη τιμή που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,3140 και β) για την (ΠΟ) μετοχή: +30 % στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (28/3/2024): €0,3600 και -30% στην προσαρμοσμένη τιμή που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,3380.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΑΣΤΙΧΑ (+8,28%), ΔΡΟΜΕ (+0,58%), ΑΣΚΟ (+0,37%), ΜΕΡΚΟ (+1,32%), ΛΕΒΠ (+6,06%), ΧΑΙΔΕ (+5,56%), ΛΟΓΟΣ (+4,51%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,34%).

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΙΝΛΟΤ (-2,74%) δεν έτυχαν θετικής υποδοχής, όπως και η Εβροφάρμα (-6,04%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Λάμψα (+2,50%) πάντα με χαμηλές συναλλαγές.

Προβλημάτισαν οι επιδόσεις του δ΄ τριμήνου στον ΟΛΠ (-7,12%).

Μεταξύ +6,22% και -7,73% κινήθηκε η ΣΠΙ (-4,51%).

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε το ΓΚΜΕΖΖ (+2,04%), μετά από τέσσερις το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,53%) και μετά από τρεις το ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,51%).

Σε χαμηλά 4μηνου, έστειλε ο ατέλειωτος πωλητής την ΕΚΤΕΡ (-3,54%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΦΒΜΕΖΖ (+0,51%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ACAG (-3,91%) και ΙΛΥΔΑ (-7,86%) και πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για ΙΝΚΑΤ (-3,53%) και ΙΝΤΚΑ (-4,50%).

Αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι το +3,03% και σε νέα ιστορικά υψηλά η Optima bank, με την επιβάρυνση του κλίματος γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο -0,49%. Ο τίτλος συνεχίζει να έχει ανοδικά περιθώρια, όπως λέει και η έκθεση της NBG Sec. (στη συνέχεια του σχολίου).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1298 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1287 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3151 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3124 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Δείχνουν να επικρατούν οι πτωτικές διαθέσεις στην Ευρώπη, η ίδια αρνητική εικόνα και στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0769 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2260 και προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός, προς τα $25,95 ανηφορίζει το Ασήμι.

“Το Χρυσάφι δεν άφησε περιθώρια, σε όσους περίμεναν βραχύβια διόρθωση, θέλοντας να δοκιμάσει το $2270 – $2300 σε πρώτη φάση, ή και να δώσει συνέχιση σε περίπτωση κατοχύρωσης. Το $2182 όσο συντηρείται, η τάση είναι επιθετική με το $2222 να είναι κοντινή στήριξη. Το ‘stop’ μας πλέον ανέβηκε στο $2145 σε κλείσιμο ημέρας”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Καθώς τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται, ο Χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα Περιουσιακά Στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Οι τιμές των ράβδων οδηγήθηκαν υψηλότερα και από τη ζήτηση στο εξωτερικό. Στην Κίνα, οι Ιδιώτες επενδυτές έχουν στραφεί στον Χρυσό, επειδή ο τομέας των Ακινήτων είχε κακές επιδόσεις. Το ράλι του Χρυσού, μέχρι στιγμής, έχει τροφοδοτηθεί από τις ισχυρές αγορές από Κεντρικές Τράπεζες του Κόσμου, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια αποθεμάτων λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, του εγχώριου πληθωρισμού και της αδυναμίας του Δολαρίου ΗΠΑ”, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Προς τα $65850 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3290 το Ethereum.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Αυστραλία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο, από 47,8 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Η Country Garden ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναστέλλεται. Η Εταιρεία ανάπτυξης Ακινήτων στην Κίνα, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα χρέους, δήλωσε ότι τα αποτελέσματά της για το 2023 θα καθυστερήσουν.

Ετήσια αύξηση 1,6% σημείωσαν οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών τον Μάρτιο καταγράφοντας την ταχύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2022. Σε μηνιαία βάση οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν αύξηση 0,3% τον Μάρτιο.

Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς συρρικνώθηκε με πιο απότομο ρυθμό από ότι τον Φεβρουάριο. Ο PMΙ της HCOB για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 46,1 τον Μάρτιο, από 46,5 τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,7. Για 21ο μήνα παρέμεινε ωστόσο κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα. Υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο, από 2,7% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,6% υψηλότερα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν οριακά στα 8,76 εκατ. τον Φεβρουάριο, από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 8,75 εκατ. τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα 8,73 εκατ.

Οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε Εργοστάσια στις ΗΠΑ ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,4%, μετά από βουτιά 3,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν κατά 1%.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρώπη θα οδηγήσει το επόμενο σκέλος του Παγκόσμιου ράλι μετοχών, διευρύνοντας την έκθεσή τους στην Περιοχή.

“Τα hedge funds είναι πλέον πιο εκτεθειμένα από ποτέ σε Ευρωπαϊκές μετοχές, σε σχέση με ένα Παγκόσμιο benchmark”, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs. “Τα Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν επίσης ενισχύσει τις θέσεις στις μετοχές της Περιοχής, κατά το μέγιστο από τον Ιούνιο του 2020”, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bank of America.

“Οι Τράπεζες πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους στο Εμπορικό Real Estate καθώς ένα ‘βουνό’ στεγαστικών δανείων $2 τρισ. λήγουν την επόμενη τριετία. Μόνο το 2024 θα πρέπει να αποπληρωθούν. ή αναχρηματοδοτηθούν εμπορικά στεγαστικά δάνεια $929 δισ.”, σύμφωνα με τη Newmark, η οποία διαχειρίστηκε την πώληση δανείων $50 δισ. της χρεοκοπημένης Signature Bank.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2 δισ., στα 96,5 δισ. ευρώ.

Με σύσταση “outperform” και τιμή - στόχο στα 10,4 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Optima bank η NBG Sec. Επισημαίνει ότι αναμένει διατήρηση της ισχυρής αναπτυξιακής τροχιάς της Τράπεζας, με μέση ετήσια άνοδο των χορηγήσεων και των καταθέσεων κατά 17% ως το 2026 και μέση ετήσια άνοδο των εσόδων κατά 11%.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “την οριστική ανάκληση της άδειας της Prelium ΑΕΠΕΥ αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ολοκληρώνοντας το πρώτο βήμα που είχε γίνει στις 6 Μαρτίου και αφορούσε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Εταιρείας”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικούς τίτλους, έναντι 110 πτωτικών, ενώ 24 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.721 συμβόλαια).

Στα 4.878 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.897 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.384 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.384 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 90 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.016, 968 για τον Απρίλιο και 48 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.351), κινήθηκε μεταξύ 3.346 και 3.430,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 202, 202 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.175,5), κινήθηκε μεταξύ 1.171 και 1.204 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 80, 80 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.354,5), κινήθηκε μεταξύ 5.354,5 και 5.354,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.008), Πειραιώς (5.203), Εθνική (1.637), ΔΕΗ (869), Alpha Bank (13.826), Ελλάκτωρα (167), ΑΔΜΗΕ (391), Ιντρακόμ (556), Τέρνα Ενεργειακή (251), ΓΕΚ (233), Cenergy (232), Viohalco (171), ΕΧΑΕ (333), ΕΛΠΕ (229), ΕΛΧΑ (125), Ιντρακάτ (409), Μυτιληναίο (271), ΟΤΕ (336).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 191.721, Πειραιώς 78.185, Eurobank 43.731, ΑΔΜΗΕ 28.633, ΓΕΚ 15.849, ΔΕΗ 29.650, Εθνική 15.404, Τέρνα Ενεργειακή 28.708.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.915.932 τεμ., (από 61.133.430 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.120.470), ΟΠΑΠ 1.820.667 τεμ. (1.820.667), Εθνική 13.654.778 τεμ. (13.789.135), ΟΤΕ 1.793.887 τεμ. (1.796.287), Πειραιώς 8.968.846 τεμ. (8.443.312).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v