Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν σήκωσε σήμερα κεφάλι

Αν και απέφυγε το χαμηλό ημέρας, η συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική στην εγχώρια αγορά, κόντρα στη διεθνή εικόνα. Σε υψηλά επίπεδα (155 εκατ.) οι συναλλαγές. Ποιοι τίτλοι δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση.

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν σήκωσε σήμερα κεφάλι

Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο και την κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή.

Θα μπορούσε με εξαιρετική ευκολία να υποστηριχθεί ότι σήμερα το Χ.Α., μέχρι τις 15.00, θύμισε άλλες πολύ άσχημες εποχές, όχι μόνο για την υπεραπόδοση σε απώλειες, κόντρα στην ψύχραιμη εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και λόγω του αποτραβήγματος των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, επιβεβαιώνοντας την ρηχότητα που χαρακτηρίζει την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικό “gap” που έστειλε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1380 μονάδων, για να ακολουθήσει ταχύτατη ανοδική αντίδραση μέχρι το επίπεδο των 1397 μονάδων που, όμως, αποδείχθηκε “bull trap” για όσους ακολούθησαν, πιστεύοντας στο βραχύβιο της πτωτικής κίνησης και στην θετική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Έτσι ακολούθησε νέο κύμα ρευστοποιήσεων, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά ημέρας και στις παρυφές των 1375 μονάδων, με το υπόλοιπο της συνεδρίασης να χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των λίγων αγοραστών, να συμμαζέψουν τις ημερήσιες απώλειες και να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1390 μονάδων.

Στα χαμηλά ημέρας, όταν ο Δείκτης σημείωνε απώλειες 1,80%, οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου εξαπλάσιες των ανοδικών, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ την ίδια ώρα ο DAX κατέγραφε κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας (!)

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών στην Μέση Ανατολή βάζει σε “δεύτερο πλάνο” τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, ίσως να πηγαίνουν πιο πίσω τα κυοφορούμενα deals και το σύνολο των ενεργών επενδυτών θα εστιάσει την προσοχή του στην επόμενη κίνηση του Ισραήλ και τη στάση που θα κρατήσει μετά την επίθεση του Ιράν.

Ψύχραιμη, προς το παρόν η Αγορά Πετρελαίου, παρά τις εκτιμήσεις που ήθελαν άμεση κίνηση του “μαύρου χρυσού” προς τα $100 το βαρέλι, ενώ σαφώς μεγαλύτερες “αναταράξεις” σημειώνονται στα futures των βασικών Μετάλλων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τις παραδόσεις οποιωνδήποτε Ρωσικών προμηθειών που παράγονται μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, απαγορεύοντας στα Χρηματιστήρια Εμπορίας Μετάλλων να δέχονται νέο Αλουμίνιο, Χαλκό και Νικέλιο που παράγονται από τη Ρωσία. Απαγορεύτηκε επίσης η εισαγωγή των Μετάλλων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Να σημειωθεί ότι οι Διεθνείς Αγορές, εκτός από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, έχουν να “αντιμετωπίσουν” την πιθανολογούμενη αναβολή της μείωσης των Αμερικανικών επιτοκίων και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν κορυφαίες Αμερικανικές Τράπεζες, τα πρώτα δείγματα των οποίων δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά από τους αναλυτές, λόγω της εξασθένησης των εσόδων από τόκους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η πολύ κακή “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, έστω και αν αυτή βελτιώθηκε κάπως προς το τέλος και ο τουλάχιστον αξιοσημείωτος τζίρος (o υψηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, ενώ η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 32,5 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. ήταν “πακέτα”).

Προβληματισμένοι δηλώνουν αρκετοί παράγοντες της Αγοράς, λόγω της διάθεσης που επέδειξε το Χ.Α. να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, όταν η γενικότερη εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών δεν συνηγορούσε για τόσο επιθετική κίνηση και συνιστούν στάση αναμονής, τουλάχιστον στα χαρτοφυλάκια που δεν χαρακτηρίζονται για την ταχύτητα των κινήσεών τους, όσο ο Δείκτης αδυνατεί να επιστρέψει υψηλότερα των 1410 μονάδων.

Με μικτά πρόσημα και σαφώς καλύτερα από το Χ.Α. κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

“Με τους επενδυτές να ταλαιπωρούνται ήδη από τον επίμονο πληθωρισμό και την προοπτική τα επιτόκια να μείνουν για περισσότερο καιρό υψηλά, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα αστάθεια (volatility)”, σημειώνει το Bloomberg.

Από την άλλη, αν επαληθευτεί το χρηματιστηριακό θεώρημα ότι “οι Αγορές έχουν πάντα δίκιο” και με δεδομένη την ψύχραιμη εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, δεν αποκλείεται κάποια μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια να εκτιμούν σαν πιθανότερο σενάριο την σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και να “χτίζουν” επιλεκτικά θέσεις”. Στην κίνηση αντίδρασης θα ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη γνωστή χρονοκαθυστέρηση που το χαρακτηρίζει.

Εκτός των παραπάνω, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για την εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι οι εκθέσεις ΔTK από το Ηνωμένο Βασίλειο (την Τετάρτη) και την Ιαπωνία (την Πέμπτη).

Επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων, καταγράφουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,93% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,56% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,324% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1375,44 μονάδες (-1,80%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1391,23 (-0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1390,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος στα 154,9 εκατ., από τα οποία τα 8,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, TITC, ΔΕΗ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 154,9 εκατ., τα 135 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Προς πιθανό νέο ‘μαύρο κύκνο’ οδεύουν οι Αγορές μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και των εύλογων γεωπολιτικών ανησυχιών για το σκηνικό στη Μ. Ανατολή. Η υπεράσπιση των 1380 – 1375 μονάδων, είναι η εγγύτερη στήριξη για το ΓΔ στο Χ.Α.”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε συνεδριάσεις μεταβλητότητας, με την Αγορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αυτήν την εβδομάδα, δημοσιεύει αξιολόγηση για την Ελληνική Οικονομία η S&P και αποτελέσματα χρήσης Jumbo, Lamda και ΑΔΜΗΕ”, αναφέρει η Optima Bank.

Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος θα καθορίσει την πορεία της Αγοράς. Περιμένουμε να επικρατήσει μία προσεκτική στάση και όχι ένα γενικό ξεπούλημα σε όλο το ταμπλώ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Όσο ο ΓΔ δεν περνάει το 1433 σε κλείσιμο, ο Τραπεζικός το 1241 και ο FTSE25 το 3460, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Αγορά θα δώσει κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα και πιο πιθανό σενάριο δείχνει αυτό της κίνησης σε ένα εύρος τιμών, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Τα νέα δεν λείπουν σε εβδομαδιαία βάση, αν και πολλές φορές είναι αφορμή για πωλήσεις από όσους πήραν θέσεις νωρίτερα. Αυτό συνέβη και στην συνεδρίαση της Παρασκευής με το deal μεταξύ ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ με την Αγορά να “πουλάει” στο νέο, ειδικά στην ΔΕΗ.

Μένει να δούμε την αποτίμηση της ΤΕΝΕΡΓ όταν, με το καλό, γίνει η συμφωνία, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και για την εν δυνάμει αποτίμηση της ΔΕΗ σήμερα, ή μετά από 3 χρόνια παράλληλα με την ωρίμανση των έργων.

Η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ να θυμίσουμε πήγε σε Ρουμανία - Κωτσόβολο στο μεγαλύτερο μέρος της οπότε αργά, ή γρήγορα θα χρειαστεί να βγει στην Αγορά με νέο μεγάλο ομολογιακό.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι αυτές που τελικά δίνουν την αφορμή για διόρθωση στις Αγορές, ειδικά μετά από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.

Θεωρητικά, άμεσα θα έχουμε εικόνα αν η κατάσταση τραβήξει χρονικά και με ποιους Εμπλεκόμενους.

Από πλευράς αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμή ανακοινώσεις, φαίνεται να έχουμε ακόμα ένα νέο ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα και τις αποτιμήσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι και υποτιμημένες.

Οι μειώσεις επιτοκίων από την άλλη Μεριά του Ατλαντικού φαίνεται να είναι μικρότερες των αναμενομένων, ενώ όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη έρχεται πιο κοντά χρονικά, σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτός ήταν και ο λόγος για την σημαντική άνοδο του Δολαρίου, έναντι του Ευρώ την εβδομάδα που πέρασε.

Τεχνικά φαίνεται ότι η συσσώρευση ανάμεσα σε 1360 και 1435 χρειάζεται και άλλο χρόνο, πριν δούμε την συνέχεια. Ουσιαστικά όσο είμαστε κάτω από το 1435, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άμεση συνέχιση της κίνησης προς τις 1500 μονάδες.

H Ελληνική Οικονομία και παράλληλα το Χρηματιστήριο έχουν πάρει ανοδική ρότα εδώ και καιρό με τα μακροοικονομικά, αλλά και τα αποτελέσματα να το αποδεικνύουν.

Ο πιο σημαντικός λόγος φόβου για διόρθωση είναι ο γεωπολιτικός, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές υπογράμμισαν στις αρχές του έτους, καθώς οι Αγορές είναι πιο ευαίσθητες σε κάθε πολεμική κίνηση. Όσο πιο πολλές πράξεις κάνει κάποιος αυτή την περίοδο, τόσο πιο πολλές ζημιές καταγράφει. Η ψυχολογία είναι εύθραυστη, ενώ μπορεί να υπάρξουν νέα που θα καταστρέψουν αποδόσεις προηγούμενου διαστήματος πολύ εύκολα. Θα πρέπει κάποιος να έχει την ψυχραιμία και να σκέφτεται αρκετά παραπάνω από μια κίνηση που θα κάνει και να μην κινείται με βάση την βραχυπρόθεσμη κίνηση της Αγοράς”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,8), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (6), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως αντέδρασαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με την τελική εικόνα, λόγω και της αντίδρασης που σημειώθηκε, να αφήνει μικρά παράθυρα αισιοδοξίας, αν συνεχίσουν ανοδικά οι Διεθνείς Αγορές.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-1,25%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,5455 ευρώ (-3,10%), της Εθνικής (-2,22%) μέχρι τα 7,146 ευρώ (-3,09%), της Eurobank (-1,14%) μέχρι τα 1,794 ευρώ (-3,03%) και της Πειραιώς (-0,16%) μέχρι τα 3,718 ευρώ (-2,16%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,671 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,764 και 1,85 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 1,532 – 1,526 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,96 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,82, 6,65 και 6,346 – 6,335 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,75 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,654 – 1,649 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,9495 και 2,00 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα εξόδου για την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,934 και την επόμενη αντίσταση στα 4,00, 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,38, 3,332 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,305 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1169,54 μονάδες (-2,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1190,45 (-0,98%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1186,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,29%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1078 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+0,19%), ΕΕΕ (+0,35%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,63%), ΕΛΠΕ (+1,11%), ΜΠΕΛΑ (+1,06%) και ΣΑΡ (+1,79%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,71%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς οι πιο συντηρητικοί παίκτες επέλεξαν την ελεγχόμενη μείωση θέσεων, περιμένοντας να τιμολογήσουν τον αντίκτυπο στον “ευαίσθητο” Τουρισμό, από τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Η επόμενη στήριξη στα 11,33 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι πρώτες αντιστάσεις στα 11,86 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,96 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+110,86%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+66,24%), MONTA (+62,3%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+56,59%), REALCONS (+43,35%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+42,96%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Πετρόπουλος (-7,22%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,8644737439 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,8212500567 ανά μετοχή).

Η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 34986430 (ΞΥΛΚΔ) και 2566836 (ΞΥΛΠΔ) δικαιωμάτων, της Interwood, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, παρατείνεται έως και την 17/4/2024. Αντίστοιχα, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης παρατείνεται έως και την 22/4/2024.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+3,95%), ΚΑΡΕΛ (+2,35%), ΛΑΝΑΚ (+2,60%), ΙΑΤΡ (+3,07%), ΤΖΚΑ (+0,91%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,31%), ΒΟΣΥΣ (+6,09%) και ΠΑΠ (+1,95%).

Πλαγιοκαθοδικά από τα 0,928 ευρώ η ΣΠΙ (-8,47%).

Στο -6,72% της Παρασκευής αντέδρασε η Reds (+3,20%), στο -3,91% ο Fourlis (+1,48%) και στο -7,14% της ίδιας μέρας το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,40%).

Με τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις η ΣΕΝΤΡ (-3,61%).

Σε νέο ιστορικά υψηλό έκλεισε η Optima bank (+0,20%), σε νέο ιστορικό χαμηλό και κάτω από την τιμή εισαγωγής ο ΔΑΑ (-0,29%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (-1,19%), ΙΝΚΑΤ (-2,72%), ΟΛΠ (-3,15%) και REALCONS (-4,31%) και τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΙΝΤΚΑ (-1,19%) και ΚΥΡΙΟ (-2,46%).

Αύξησαν συναλλαγές ΔΟΜΙΚ (-1,96%) και ΑΒΑΞ (-2,24%).

Οι εκτιμήσεις πως το πιθανολογούμενο placement θα πάει πίσω, έφεραν πιέσεις στην ΑΤΤΙΚΑ (-1,75%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Βιοκαρπέτ (+1,75%).

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα έφεραν αγοραστές στην Performance (+0,96%).

Ικανοποίησαν τα αποτελέσματα των ΦΒΜΕΖΖ (+1,69%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,53%) και βγήκαν άμυνες, λόγω και της αναμενόμενης υψηλής χρηματικής διανομής.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1304 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1297 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180, 3166 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3146 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης από τους δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, στο 1,0636 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2365 υποχωρεί ο Χρυσός, στα $28,65 ισορροπεί το Ασήμι.

Η άνοδος του Χρυσού στηρίζεται στην αύξηση της ζήτησης από τις Κεντρικές Τράπεζες των Αναδυόμεων Οικονομιών και τη Λιανική Αγορά στην Ασία, μεταβολές που είναι απόλυτα δικαιολογημένες με βάση το τρέχον μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον”, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Οι αναλυτές του Επενδυτικού Κολοσσού προβλέπουν ότι “με τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed να συνεχίζουν να μένουν στο τραπέζι και να αποτελούν ένα σημαντικό καταλύτη και τις εκλογές στις ΗΠΑ να αναμένεται να δώσουν ώθηση στον Χρυσό, το Πολύτιμο Μέταλλο έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου”.

Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs ανεβάζει την τιμή - στόχο για τον Χρυσό στα $2700 ανά ουγκιά, από $2300 προηγουμένως.

Στα $64650 το Bitcoin, προς τα $3140 κινείται το Ethereum.

Η Ρυθμιστική Αρχή του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε τα πρώτα ETFs Bitcoin και Ethereum, αποδεχόμενη τα δημοφιλή Κρυπτονομίσματα ως κύριο επενδυτικό εργαλείο.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ζώνης του Ευρώ ανέκτησε κάποιο έδαφος τον Φεβρουάριο. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε μειωθεί κατά 3%, ανακοίνωσε η Eurostat. Η αύξηση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Μάρτιο, καταγράφοντας άνοδο 0,7%. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 0,3%.

“Χωρίς μια Πετρελαϊκή άνοδο, οι Παγκόσμιες Αγορές θα μπορούσαν γρήγορα να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση του αφηγήματος της Fed. Αλλά με τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους να έχουν αυξηθεί, οι αντισταθμίσεις χαρτοφυλακίου μπορεί να είναι ενδεδειγμένες και ο Χρυσός και το ‘short’ στην ισοτιμία Δολαρίου - Ιαπωνικού Γεν να είναι καλές επιλογές”, τονίζει η Citigroup.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 96,6 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 48,4, από 45,2 ευρώ δίνει η Eurobank Equities μετά την ανακοίνωση του deal με τη ΔΕΗ, διατηρώντας τη σύσταση “buy” και την μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της από το ταμπλώ. Η Χρηματιστηριακή προβλέπει πλέον ότι η Εισηγμένη θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη 1,14 δισ. ευρώ φέτος, αυξημένα κατά 13%, με τη μέση ετήσια άνοδο των EBITDA στην τριετία να διαμορφώνεται στο 10%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, CENER, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο υψηλό οι Viohalco, Jumbo, Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικούς τίτλους, έναντι 98 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.775 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 5.233 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.280 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.199 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.191 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5.215, 3.247 για τον Απρίλιο και 1.968 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.368), κινήθηκε μεταξύ 3.336 και 3.400 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 12, 12 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.199,25), κινήθηκε μεταξύ 1.194 και 1.206,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.397,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.609), Πειραιώς (3.914), Εθνική (882), ΔΕΗ (891), Alpha Bank (9.127), ΑΔΜΗΕ (194), Τέρνα Ενεργειακή (358), Ελλάκτωρα (579), Μυτιληναίο (543), Viohalco (207), ΕΧΑΕ (225), Ιντρακόμ (269), ΟΤΕ (213), Lamda Development (205), Αεροπορία Αιγαίου (207), Ελ. Πετρέλαια (578), ΕΛΧΑ (141), ΓΕΚ (218).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 174.023, Πειραιώς 65.260, Eurobank 33.983, ΑΔΜΗΕ 26.580, ΓΕΚ 16.245, ΔΕΗ 29.073, Εθνική 13.435, Τέρνα Ενεργειακή 30.908.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.226.157 τεμ., (από 61.996.965 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.126.536 τεμ. (34.133.861), ΟΠΑΠ 1.799.631 τεμ. (1.795.762), Εθνική 13.720.191 τεμ. (13.719.756), ΟΤΕ 2.019.310 τεμ. (2.034.435), Πειραιώς 8.148.906 τεμ. (8.102.327).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v