Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο υποχωρεί οριακά (-0,1%), το Παρίσι κερδίζει 1%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 1,2%. Ψυχραιμία στις αγορές πετρελαίου. Αλμα-ρεκόρ για το αλουμίνιο. Στο $1,065 το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων μετά τη μαζική επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου.

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο υποχωρεί οριακά (-0,1%), το Παρίσι κερδίζει 1%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 1,2%.

Αλμα 20% κάνουν οι μετοχές της εταιρείας τραπεζικού λογισμικού Temenos, αφού δήλωσε ότι μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς της short seller Hindenburg Research αποδείχθηκε ότι ήταν "ανακριβείς και παραπλανητικοί". Oπως θυμίζει το CNBC, η Hindenburg είχε ισχυριστεί "σημαντικές λογιστικές παρατυπίες" στην ελβετική εταιρεία τον Φεβρουάριο, προκαλώντας πτώση των μετοχών.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι κατέρριψε 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που στόχευαν το έδαφός του. Την περασμένη εβδομάδα, οι προσδοκίες ότι μια ιρανική επίθεση θα μπορούσε να είναι επικείμενη αυξήθηκαν μετά από μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση που σκότωσε κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους στη Συρία. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να ανταποδώσει, αλλά έχει δηλώσει ότι θα περιμένει τον χρόνο του.

Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν καθοδικά, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον αντίκτυπο της επίθεσης, ενώ εστίασαν επίσης στα βασικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ιαπωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ψύχραιμη η πρώτη αντίδραση στις αγορές πετρελαίου μετά το στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς οι traders απομάκρυναν τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο και να περιορίσει τις προμήθειες από την περιοχή.

Την ίδια ώρα, άνοδο-ρεκόρ έκανε το αλουμίνιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, καθώς οι traders αντέδρασαν στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγόρευσαν τις παραδόσεις ρωσικών προμηθειών μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

Το αλουμίνιο σημείωσε άλμα έως και 9,4%, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987, ενώ το νικέλιο αυξήθηκε έως και 8,8%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι χρηματιστές προετοιμάζονται για σημαντικές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο χαλκός, πιο ρευστός και καθοδηγούμενος από την παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν πιο υποτονικός.

Σταθεροποιητικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ οριακά υψηλότερα, στο 1,065 δολάριο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v