Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση στις 1.400 μονάδες

Ανατροπή σκηνικού υπό το φόβο ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ. Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και σε ΔΕΗ, Viohalco, Quest, Aegean. Σε ρόλο αντίβαρου λειτούργησε η Coca Cola. Συναλλαγές 130 εκατ.

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση στις 1.400 μονάδες

Συνεδρίαση με “ανάποδο spike”, που αν μη τι άλλο εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές με ανοδικές διαθέσεις, στον απόηχο του deal Μυτιληναίος – ΔΕΗ, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε μέχρι τις 14.30 περίπου, καθώς από εκεί και πέρα ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους.

Κύριος εκφραστής των πιέσεων ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, ενώ ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και σε αρκετούς τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως στη σημερινή υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, σημαντικό ρόλο έπαιξε η μείωση των αρχικών κερδών στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και το γύρισμα ορισμένων από αυτές σε αρνητικό βηματισμό, η εκκίνηση της Wall Street με αρνητικές διαθέσεις, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πιθανό “θερμό επεισόδιο” μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, που αύξησε κατακόρυφα τις γεωπολιτικές ανησυχίες, στέλνοντας προς νέα ιστορικά υψηλά τον Χρυσό και τους επενδυτές στην “ασφάλεια” των Κρατικών ομολόγων, αλλά και οι κινήσεις “stop long” που ενεργοποιήθηκαν στο Χ.Α. μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων.

Το παραπάνω επίπεδο διασώθηκε κυριολεκτικά στο φίνις και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Τεχνικά και αν ο Γενικός Δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1400 μονάδων, η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά και δεν αποκλείεται η Εγχώρια Αγορά, να αναζητήσει στηρίξεις, σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα αν χειροτερέψει το διεθνές κλίμα και αυξηθούν έτι περαιτέρω οι υπάρχουσες γεωπολιτικές ανησυχίες.

Εξαιρετικά κακή η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, πενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που διατηρήθηκε μέχρι τέλους χωρίς διαθέσεις σημαντικής καλυτέρευσης, επιβεβαιώνοντας την συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών, σε ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα και μέχρι ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 1410 μονάδων, καλό θα είναι τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.

Όπως προαναφέρθηκε, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, επανέφεραν τους αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα των σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,88% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,50% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,255% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1423,83 (+0,52%) και 1395,54 μονάδων (-1,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1398,83 (-1,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1400,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,12%.

Ο τζίρος στα 130,2 εκατ., από τα οποία τα 27,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, TITC, ΔΑΑ), ενώ οι ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 130,2 εκατ., τα 113,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,24%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,23%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 8,31% και ο ΔΤΡ κέρδη 13,25%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ δεν κατάφερε να συντηρήσει το 1410, αλλά ούτε και να δοκιμάσει κατοχύρωση του 1430 επιπέδου, με αποτέλεσμα οι πωλητές να κερδίζουν την μάχη και την Αγορά να ψάχνει νέο σημείο ισορροπίας. Για να πείσει ότι έχει πιθανότητες να δώσει συνέχιση η Αγορά, πρέπει να κάνει υψηλότερο από το 1425” αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η Εγχώρια Αγορά μπορεί να συνεχίσει με μέτριο ρυθμό, λόγω των ανακοινωθέντων συμφωνιών και των θετικών προοπτικών για τα εταιρικά κέρδη”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Το ενεργειακό deal Μυτιληναίου - ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός θα διαμορφώνει επί μακρόν τις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία, συνεισφέροντας με καταλύτες που θα ευεργετούν το Χρηματιστήριο”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε χθες σημαντική άνοδος των μετοχών, με την Αγορά να φαίνεται ότι επικεντρώνεται περισσότερο στα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,8% για τις συμμετέχουσες στον S&P 500 Εισηγμένες το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg. Στην Ευρώπη, υπό αξιολόγηση θα τεθεί το επίπεδο των επιτοκίων τον Ιούνιο, ανάλογα με τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες. Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στα μεγέθη των μεγάλων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ, Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo και Blackrock. Η αναζήτηση κατεύθυνσης στο εξωτερικό, θα οδηγήσει το Χ.Α. σε υψηλότερη μεταβλητότητα, ήτοι περιμένουμε να συνεχιστούν οι διακυμάνσεις στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ και οι δημοσιεύσεις των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων ολοκληρώνονται”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Με οριακά κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, ο οποίος συνεχίζει εδώ και περίπου 2,5 μήνες να κινείται στο ίδιο μοτίβο, σε ένα εύρος 1365 - 1435 μονάδων, με την Αγορά όμως να μην μπορεί κρατηθεί πάνω από τις 1400 μονάδες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο κλάδος της Ενέργειας με την ανακοίνωση της συμφωνίας ΔΕΗ – MYTILINEOS, καθώς και του due diligence της MOTOR OIL στην Εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι οι χαμηλές τιμές χονδρικής ρεύματος που παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες, οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ λόγω χαμηλής ζήτησης (ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες) αλλά και το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ είναι νέα δεδομένα / προκλήσεις για τον κλάδο, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα υπάρξουν εξελίξεις που θα επηρεάσουν όλους τους stakeholders της Αγοράς Ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα οικονομικά αποτελέσματα για την χρήση του 2023 ανακοινώνουν: ΚΡΙ ΚΡΙ και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (16/4), ΑΔΜΗΕ, LAMDA DEVELOPMENT, JUMBO και ΟΛΘ (17/4) και ALUMIL (19/4). Την Τετάρτη θα γίνει η ΓΣ της ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθεί η Ενημέρωση Αναλυτών της ΚΡΙ ΚΡΙ. Τέλος την ίδια μέρα περιμένουμε την αξιολόγηση της πιστοποιητικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Οίκο S&P”, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Εβδομάδα αυξημένης μεταβλητότητας, με κλείσιμο που είχε μάλλον απαισιόδοξη επίγευση, ήταν αύτη που ολοκληρώθηκε στο Χ.Α. την Παρασκευή, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι 55 Εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα, οδηγούν την κερδοφορία του Χ.Α. σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως και οι ανακοινώσεις των επιχειρηματικών συμφωνιών που διατηρούν το επιλεκτικό ενδιαφέρον της Αγοράς.

Ωστόσο την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με την κλιμάκωση της έντασης στην Μ. Ανατολή, γεγονός το οποίο έχει αντανάκλαση στην τιμή του Πετρελαίου, στα ομόλογα, αλλά και τα επίπεδα ρεκόρ διαπραγμάτευσης του Χρυσού.

Επί του παρόντος, ο συνδυασμός της έλλειψης άλλων άμεσων εγχώριων καταλυτών και η πιθανότητα μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Μ. Ανατολή, λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση νέου αγοραστικού ενδιαφέροντος και υπερισχύουν άλλων προσδοκιών, ή αριθμητικών δεδομένων στις αποτιμήσεις. Τα δύο πρόσωπα που έδειξε το Χ.Α. μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, δείχνουν την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται η Αγορά, ενώ η συγκυρία προσομοιάζει πολύ με την περίοδο του 1980, ως προς την εκδήλωση ροών προς πιο συντηρητικού προφίλ επενδύσεις.

Πέρα από τα γεωπολιτικά, στο εξωτερικό η εστίαση έχει μεταφερθεί στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που δημοσιεύονται στις ΗΠΑ, τα οποία δίνουν ένα πιο επιλεκτικό τόνο στις αγορές.

Κατά τα λοιπά, η εβδομάδα που πέρασε είχε καταλύτες που κινήθηκαν και προς τις δύο κατευθύνσεις, αφενός από τα υψηλότερα των αναμενομένων μεγέθη του πληθωρισμού, αφετέρου από τις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία.

Πλέον η εκτίμηση της Αγοράς για τις πιθανές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ περιορίζεται σε δύο για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ η εταιρική κερδοφορία του α’ τριμήνου, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται να δείξει θετικό πρόσημο (εκτ. +3%) για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η ανθεκτικότητα αυτή θεωρήθηκε ικανή να συντηρήσει τις προσδοκίες για μια χρονιά υπέρβασης της κερδοφορίας, σε σχέση με το 2023, υποστηρίζοντας μια μετριοπαθή άνοδο, με “συνήθεις υπόπτους” από τον κλάδο Τεχνολογίας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε όσα έχασε την περασμένη εβδομάδα, σε ένα δυναμικό rebound που επανέφερε την διαγραμματική αισιοδοξία. Μάλιστα η ένταση της ανόδου έφερε οριακά σε ανοδική διάθεση τον MACD, για πρώτη φορά μετά τις 23 Φεβρουαρίου, ενώ το κλείσιμο της Παρασκευής κράτησε την επαφή με την ζώνη των 1400 μονάδων.

Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα, διατηρώντας ίσες αποστάσεις από τις περιοχές τοπικών υπερβολών.

Αν και η μεταβλητότητα από τις αρχές Απριλίου έχει αυξηθεί, η παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σε κομβικά σημεία της τάσης δεν έχει αφήσει την Αγορά να χάσει την επαφή της με τα υψηλά της χρονιάς.

Παρόλα αυτά, ο σχηματισμός συσσώρευσης δεν έχει λυθεί, η ζώνη των 1380 – 1420 μονάδων διατηρεί τον Γενικό Δείκτη σε εύρος διακύμανσης από τις αρχές Φεβρουαρίου και αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας.

Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των Goldman Sachs (15/04), Bank of America, Johnson & Johnson, Morgan Stanley (16/04) Blackstone, Netflix (18/04) American Express και P&G (19/04). Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου στις ΗΠΑ (15/04) και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (17/04) για τον οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τον Μάρτιο στο 2,4%.

Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα, οι Εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι Orilina Properties, Βιοκαρπέτ, Κρι-Κρι (16/04), Jumbo, ΟΛΘ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ (17/04) και Αλουμύλ (19/04). Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι μετοχές της Πετρόπουλος (€0,8644), την Πέμπτη χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος (€0,6720), ενώ την Παρασκευή θα είναι κομμένη η μετοχή της Παπουτσάνης από το υπόλοιπο μερίσματος της περυσινής χρήσης (€0,04).

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,9), ΕΤΕ (6,7), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (6), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -2,39%, Εθνική -1,02%, Eurobank -2,37%, Πειραιώς -3,01%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1231,8 (+0,31%) και 1193,10 μονάδων (-2,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1200,77 (-2,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1202,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,09%%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099, 1077 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1074 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+1,73%), ΕΥΔΑΠ (+1,25%), ΜΠΕΛΑ (+0,53%), ΟΠΑΠ (+0,43%), ΣΑΡ (+0,90%). Αμετάβλητη η μετοχή της TITC.

“Η Μυτιληναίος συνεργάζεται με τη Citi και τη Morgan Stanley, διερευνώντας πιθανή εισαγωγή του στο London Stock Exchange εντός του έτους”, σύμφωνα με το Sky News.

“Η Εισηγμένη, σκοπεύει να διατηρήσει τη διαπραγμάτευσή της και στην Ελλάδα”, σύμφωνα με πηγή εντός της Εταιρείας.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έξι πτωτικές στις τελευταίες οκτώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,73%), επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του “σωματοφύλακα” της Αγοράς στις δύσκολες συνεδριάσεις. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με stop” τα 29,67 ευρώ και πρώτη στήριξη την ζώνη 26,81 – 26,65 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Quest (-4,01%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλά 30 συνεδριάσεων. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με stop” τα 5,92 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση τα 5,56 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,74 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 5,10 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+118,42%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+63,48%), MONTA (+62,3%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+50,00%), REALCONS (+49,81%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+40,81%) και ΔΟΜΙΚ (+40,8%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση: α) οι 3500000 νέες (ΚO) μετοχές της AVE (0%) που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση υφισταμένων καταβολών βασικών μετόχων της Εταιρείας και β) οι 17142856 νέες (ΚΟ) μετοχές που προέκυψαν από την μετατροπή ισάριθμων μη εισηγμένων προνομιούχων μετοχών της ίδιας Εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 175.797.803 (ΚΟ) μετοχές.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+0,66%), ΜΙΝ (+3,33%), MED (+0,90%), ΒΙΟΚΑ (+0,71%), ΠΡΔ (+7,38%).

Σε χαμηλό 5μηνου η ΕΧΑΕ (-2,87%), σε χαμηλό 6μηνου τα ΠΛΑΘ (-0,63%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΤΚΑ (-4,83%), τέσσερις οι πτωτικές για ΔΑΑ (-0,56% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά).

Επιστροφή αγοραστών σε ΟΡΙΛΙΝΑ (+0,69%) και Κρι Κρι (+0,89%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,96%) και ΞΥΛΚ (+0,34%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima bank (+0,62%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1303 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1296 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3164 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3144 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, πιέζονται οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0644 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Πάνω τα $2415 ο Χρυσός (στα υψηλά ημέρας έφτασε μία ανάσα από τα $2450), πάνω από τα $29,0 ισορροπεί το Ασήμι.

Στα $69600 το Bitcoin, προς τα $3450 κινείται το Ethereum.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν απότομα σε όρους Δολαρίου τον Μάρτιο. Η αξία των Κινεζικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 7,5% τον Μάρτιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε σύγκριση με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών που προέβλεπε συρρίκνωση 2,3%. Η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 1,9%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 1,4%.

Στοιχεία που ανακοίνωσε η Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, έδειξαν ότι η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε οριακά τον Φεβρουάριο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Αναλυτές της Deutsche Bank μετέθεσαν για αργότερα τις προβλέψεις, όσον αφορά την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα από ότι αναμενόταν για τρίτο διαδοχικό μήνα. Η Deutsche Bank προβλέπει τώρα ότι η Fed θα προχωρήσει μόνο σε μία μείωση επιτοκίων το 2024, τον Δεκέμβριο. Προηγουμένως οι αναλυτές της Γερμανικής Τράπεζας έβλεπαν την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Στο 2,3% υποχώρησε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Destatis, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 77,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 79,4 τον Μάρτιο.

“Οι απειλές για Ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και πραγματικές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή, ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 97,2 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει την υπερβολικά συνετή στάση της για τα επιτόκια, μακριά από αυτήν της Federal Reserve”, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι “είναι πιθανές τέσσερις περικοπές φέτος, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις”.

Στα 46 ευρώ, από 43 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας σύσταση “overweight”, θέτει την τιμή - στόχο για τη Μυτιληναίος η Morgan Stanley, μετά την ανακοίνωση του deal της Εισηγμένης με τη ΔΕΗ (σ.σ. ο Οίκος δεν καλύπτει την τελευταία).

“Μας αρέσει η Εθνική Τράπεζα (σύσταση ‘Buy’, τιμή - στόχος €9,19), για την κερδοφορία, την απλότητα και τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου. Βλέπουμε την Alpha Βank (σύσταση ‘Buy’, τιμή - στόχος €2,06) ως μια ιστορία αναβάθμισης. Θα περιμέναμε καλύτερα επίπεδα εισόδου για τη Eurobank (σύσταση ‘Hold’, στόχος €2,08) και την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση ‘Hold’, στόχος €4,13)”, αναφέρει η Wood & Company.

Η Alpha Finance προχώρησε σε επικαιροποίηση του μοντέλου της για την Titan Cement και επαναβεβαιώνει τη σύσταση “αγοράς” με αύξηση της τιμής - στόχου στα €35,83 ανά μετοχή.

“Η στρατηγική συμφωνία της ΔΕΗ με τη Μυτιληναίος για την ανάπτυξη ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου Φωτοβολταϊκών Έργων αλλάζει τα δεδομένα, καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη”. Σύμφωνα με την Optima “η συμφωνία δημιουργεί σημαντική άμεση οικονομική αξία για τη ΔΕΗ, επιταχύνοντας τη στρατηγική της στροφή προς την ενεργειακή μετάβαση με ΑΠΕ”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Quest, Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικούς τίτλους, έναντι 108 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.264 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 5.280 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.232 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.191 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.192 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 841, 745 για τον Απρίλιο και 96 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.388,5), κινήθηκε μεταξύ 3.386,5 και 3.460 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 8, 8 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.207), κινήθηκε μεταξύ 1.207 και 1.239 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.474,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.548), Πειραιώς (2.379), Εθνική (1.169), ΔΕΗ (1.227), Alpha Bank (10.071), ΑΔΜΗΕ (487), Τέρνα Ενεργειακή (1.416), Ελλάκτωρα (300), Μυτιληναίο (743), Viohalco (480), ΕΧΑΕ (622), Ιντρακόμ (524), ΟΤΕ (866), Lamda Development (221), Cenergy (136), Jumbo (245), ΕΛΧΑ (244), ΓΕΚ (153).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 176.589, Πειραιώς 66.072, Eurobank 32.697, ΑΔΜΗΕ 26.911, ΓΕΚ 16.212, ΔΕΗ 29.767, Εθνική 13.510, Τέρνα Ενεργειακή 29.795.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.996.965 τεμ., (από 62.058.902 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.133.861 τεμ. (34.126.561), ΟΠΑΠ 1.795.762 τεμ. (1.791.674), Εθνική 13.719.756 τεμ. (13.711.256), ΟΤΕ 2.034.435 τεμ. (2.039.875), Πειραιώς 8.102.327 τεμ. (8.447.821).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v