Σοφοκλέους: Επιτόπιοι βηματισμοί και βλέπουμε...

“Κινήσεις σε στενό δωμάτιο” θύμιζε η σημερινή συνεδρίαση που ξεκίνησε με ανοδική ουρά φθάνοντας τον ΓΔ μέχρι τις παρυφές των 4300 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα μάλλον επεκράτησαν υψοφοβικά σύνδρομα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
“Κινήσεις σε στενό δωμάτιο” θύμιζε η σημερινή συνεδρίαση που ξεκίνησε με ανοδική ουρά φθάνοντας τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 4300 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα μάλλον επεκράτησαν υψοφοβικά σύνδρομα και τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν, εμφανίστηκε ο Δείκτης με “ερυθρό ένδυμα” για να επανέλθουν επιλεκτικά οι αγοραστές και η τελευταία ώρα να αναλωθεί με κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Κύριοι “υπεύθυνοι” της σημερινής εικόνας Τράπεζες και ΟΤΕ, με τις πρώτες να μη διαθέτουν τους χθεσινούς ενθουσιώδεις αγοραστές, ενώ στον δεύτερο μόλις ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Deutsche Telekom, αρκετοί που αγόρασαν την προσδοκία πούλησαν την είδηση.

Έτσι το όποιο ενδιαφέρον ανέλαβαν να διατηρήσουν λίγοι Δεικτοβαρείς τίτλοι α΄ εφεδρείας και ακόμα λιγότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα αυτό που αποφεύχθηκε χθες, δηλαδή οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να τερματίσουν την συνεδρίαση μπροστά από αυτές με θετικό.

Ακόμα και οι ειδήσεις από το μέτωπο του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο στις ΗΠΑ (ελεγχόμενη η εικόνα, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να ενισχύεται κατά 0,2%, ευθυγραμμιζόμενος με τις προσδοκίες, μετά από άνοδο κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο δομικός δείκτης, εμφανίζοντας αύξηση κατά 0,1% τον Απρίλιο έναντι προσδοκιών για άνοδο κατά 0,2%), δεν κατόρθωσαν να ενισχύσουν τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων και έτσι το τέλος με τον Δείκτη σε οριακά κέρδη και την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών όχι ικανοποιητική, ήλθε μάλλον φυσιολογικά.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν προσέθεσε κάτι στην τεχνική εικόνα, έτσι παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2260, 2274 και 2293 μονάδες, όπως και το τεχνικά ζητούμενο δηλαδή το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 2306 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2241 και 2228 μονάδες.

Κατέβηκαν κι άλλο οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, με αυτές στα συμβόλαια του FTSEM να θεωρούνται απαράδεκτες, σε μία συνεδρίαση που διατήρησε την υπάρχουσα εικόνα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν τις “επιπτώσεις” από τις αποκοπές μερισμάτων στους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Από τις μετοχές του FTSE, δεύτερη συνεδρίαση σημαντικής ανόδους για την Intralot (+3,20%), κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Τιτάνα, Μυτιληναίο, Motor oil, του 1% για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική και Coca-Cola, θετική μεταβολή για Εθνική και Alpha Bank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Κύπρου και MIG.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Τεχνοδομική και αρνητικό πρόσημο για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με σχετικό ενθουσιασμό και γρήγορα έφθασε στο υψηλό ημέρας των 4298,89 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα τον λόγο πήραν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι, τριπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 4255 μονάδων, στις 16.30 βρέθηκε στις 4271,32 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 4276,56 μονάδες με κέρδη 0,26%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 368 εκατ. από τα οποία τα 50,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Και πάλι όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 109 ανοδικές μετοχές έναντι 123 πτωτικών και μόλις 8 τίτλοι κατόρθωσαν να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Στα επιμέρους η ειδησεογραφία για την Σιδενόρ έφερε κινητικότητα στις περισσότερες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, ενώ διακρίθηκαν επίσης Επίλεκτος, Κορρές, Rilken, Sprider και κάτι προσπαθεί να κάνει με ελάχιστες συναλλαγές ο Καρέλιας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v