Ανω των 3.400 το ΧΑ με οδηγό τα blue chips

“Εισαγόμενες” εντολές για “καλάθια” αγορών, σαφείς διαθέσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, αλλά και ενδείξεις “αγχωτικού short covering”, αποτέλεσαν ένα δυνατό καύσιμο για τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στον 20αρη έστρωσαν πράσινα χαλιά (!) Έτσι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν ξεκίνησε το “ασανσέρ” τιμών και ψυχολογίας, ή οι Αγορές μπορούν να περιμένουν κάτι θετικότερο.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπου οι εικασίες ότι οι Τραπεζικές ζημιές θα περιοριστούν και οι τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να διορθώνουν, αμβλύνοντας τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, φάνηκε να παίρνουν την θέση (άγνωστο μέχρι πότε) της άκρατης απαισιοδοξίας.

Με σαφείς διαθέσεις υπεραπόδωσης η Σοφοκλέους επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι οι ακραίες διακυμάνσεις σε τιμές και ψυχολογία βρίσκονται πολύ κοντά σε μία τόσο “ρηχή” Αγορά.

Έτσι σε μία συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης κέρδισε κάτι περισσότερο από 118 μονάδες, ασφαλώς ο FTSE είχε την τιμητική του, όχι μόνο γιατί κέρδισε ποσοστό 4,05%, αλλά και γιατί σχεδόν όλες οι μετοχές (πλην της Motor Oil που με την αρνητική έκπληξη των δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,18%) έκλεισαν σε “πράσινο φόντο”.

“Εισαγόμενες” εντολές για “καλάθια” αγορών, σαφείς διαθέσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, αλλά και ενδείξεις “αγχωτικού short covering”, αποτέλεσαν ένα δυνατό καύσιμο που έδωσε κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Παρά ταύτα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένοι, επισημαίνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ξαφνικής μεταστροφής, αφού το διεθνές κλίμα παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο.

Μία άλλη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι η ανοδική προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, όμως από εκεί και πέρα και πάλι τον λόγο θα τον πάρουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων και τα μάκρο στην πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανακοινώνει αποτελέσματα η General Electric, ενώ η επόμενη εβδομάδα είναι πλήρης αποτελεσμάτων αλλά και μακροοικονομικών στοιχείων, όπως δείκτης τιμών παραγωγού, λιανικές πωλήσεις και πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Ασφαλώς πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω συμπεριφορά του FTSE, που σήμερα υπεραπέδωσε τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και των FTSEM και FTSES. Ο εν λόγω δείκτης καλείται να δείξει αν η δυναμική του θα εξαντληθεί μεταξύ 1900 και 1950 μονάδων, ή μπορεί να δώσει κάτι αρκετά καλύτερο.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό όπου μοναδική “κόκκινη παραφωνία” ήταν ο τίτλος της Εμπορικής και από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με κέρδη μεγαλύτερα του 5% η Πειραιώς, του 4% οι Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και του 3% οι Αγροτική, MPB, MIG.

Επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για την Κύπρου και θετική μεταβολή για το Ταχ. Ταμιευτήριο.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, με κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων ο Μυτιληναίος και των πέντε η ΔΕΗ (ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι μόλις χθες έκλεισε με απώλειες 5,42% και στο χαμηλό ημέρας).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για την Coca-Cola, του 3% για Ελ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Intralot, του 2% για τα Ελ. Πετρέλαια και του 1% για τον Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 3416,3 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3403,77 με κέρδη 3,6%, ενώ η καθαρή αξία συναλλαγών δείχνει περισσότερο υποχώρηση των πωλητών και λιγότερο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον αφού διαμορφώθηκε στα 245 εκατ. ευρώ.

Αλλαγή χρώματος και αναλογιών στην τελική εικόνα με 198 ανοδικές μετοχές έναντι 44 πτωτικών και 30 τίτλους με ημερήσια κέρδη από 6 έως 12,66%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v