Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δροσιστική "ανάσα" στο ΧΑ εν όψει triple witching

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα που “διασκέδασε” τις ανησυχίες, με κυρίαρχη τη μεταβλητότητα εν όψει triple witching. Υπεραπόδοση για Αγροτική (8%), MPB (6,3%), Kύπρου (7,6%) και ΤΤ. Κράτησε τα 18€ η ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα που απλά “διασκέδασε” τις ανησυχίες.

Παρά την βιαιότητα και την ταχύτητα των προηγούμενων δύο πτωτικών συνεδριάσεων η σημερινή περίπου αναμενόμενη αντίδραση συνδυάστηκε με νευρικότητα και απόλυτη επιφύλαξη.

Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο, η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών δείχνει περίπου ισοπαλία και η ανοδική αντίδραση ήλθε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο από τις προηγούμενες έντονα πτωτικές συνεδριάσεις.

Παρά το γεγονός ότι όλα για αύριο δείχνουν απόλυτα ανοιχτά, λόγω triple witching, οι περισσότεροι που παραμένουν εκτός Αγοράς μάλλον θα περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Την ίδια ώρα η μάλλον επιφυλακτική στάση που τήρησαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +1,47% του FTSE, έναντι του +0,41% του FTSEM και του +0,38% του FTSES, καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα που επικράτησε στις τάξεις των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Κλειδί στην περαιτέρω πορεία των Αγορών είναι τα σημάδια πως υπάρχει μία πραγματική και ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη στον ορίζοντα. Οι επενδυτές και οι Αγορές από εδώ και πέρα θέλουν αποδείξεις! Σύμφωνα με την πλειονότητα των διεθνών αναλυτών η βασική κατεύθυνση των Αγορών στους επόμενους μήνες θα είναι πλάγια παρά αποφασιστικά ανοδική ή καθοδική

Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου θα είναι κρίσιμη καθώς θα φανεί εάν τελικά οι επιχειρήσεις έχουν βρει πραγματική ζήτηση για τα προϊόντα τους.

Τους τελευταίους μήνες πάρα πολλοί ήταν αυτοί που επιθυμούσαν να έλθει η διόρθωση γιατί πολύ απλά, είχαν χάσει την ανοδική αντίδραση και έψαχναν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στην Αγορά. Όμως ακολουθώντας το θεώρημα ότι “το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού”, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι λάτρεις της αυξημένης ρευστότητας, στην παρούσα φάση, προχωρούν σε τοποθετήσεις και δεν περιμένουν τις μετοχές ακόμα χαμηλότερα (!)

Τοποθετήσεις στις “βουτιές” της Αγοράς συνιστούν οι αισιόδοξοι υποστηρίζοντας ότι η “αυτοδιόρθωση” των μετοχών δεν θα κρατήσει επί μακρόν.

Αντίθετα η απαισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι η Αγορά έχει περισσότερες πιθανότητες να κινηθεί χαμηλότερα από ότι υψηλότερα στους επόμενους μήνες, με τις απώλειες ωστόσο να είναι μονοψήφιες.

Αυτό το τελευταίο στηρίζεται στην απαισιόδοξη εκτίμηση ότι και τα αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου για το τρέχον έτος θα φέρουν πολλές απογοητεύσεις.

Σε αυτό το σενάριο μετοχές Τηλεπικοινωνιών και Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, μπορεί να δείχνουν σαν ένα σχετικά “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο”.

Αν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων παραμείνουν σε μη ελκυστικά επίπεδα, δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω εισροές στις χρηματιστηριακές Αγορές, όμως οι αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά την αντίδραση από τα χαμηλά Μαρτίου (και ίσως σε αρκετές περιπτώσεις είναι υψηλότερα από την “δίκαιη” αξία τους) “απαιτούν” και αξιοπρόσεκτα θεμελιώδη, υποστηρίζουν οι θιασώτες των προσεκτικών και άκρως επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Οι απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων είναι σημαντικές ως προς την ταχύτητα και την έκτασή τους, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για μια ανοδική αντίδραση με διάρκεια, επισημαίνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ως εκ τούτου η ΑΧΕ θεωρεί σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της μεταβλητότητας, οριοθετώντας μια περιοχή 120 μονάδων μεταξύ 2120 και 2240 μονάδων.

Σε μια ανοδική κίνηση πάνω από τις 2.200 μονάδες διαμορφώνονται καλές προϋποθέσεις αντιστάθμισης κινδύνου ή και “ανοικτών” πωλήσεων (2240) καθώς εκτιμάται ότι το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης θα γίνει πιο ισχυρό 100 μονάδες χαμηλότερα από τα παρόντα επίπεδα, ενώ ίσως δεν θα πρέπει να ξεφύγει της προσοχής των επενδυτών πιθανή διάσπαση του απλού κινητού ο οποίος βρίσκεται στην ζώνη των 2.097 μονάδων.

Η Αγορά δεν προσφέρεται ακόμα για τοποθετήσεις ωστόσο η νευρικότητα εκτιμάται ότι θα δώσει ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων, ενώ για χαρτοφυλάκια συντηρητικότερου προσανατολισμού συνιστάται υπομονή, πειθαρχία και διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη, σύμφωνα με την Πήγασος.

Αντίθετα η Fortius Finance εστιάζει την προσοχή της στον τίτλο της Εθνικής (όπως ίσως και το σύνολο της Αγοράς).

Σύμφωνα με την ΑΧΕ ο τίτλος σε σύντοµο χρονικό διάστηµα έχει πραγματοποιήσει ένα έντονο “κατέβασµα” που τον έφερε έξω από το βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι τάσης του περασµένου Μαρτίου.

Το γεγονός αυτό ιδιαίτερα εάν η τιµή της µετοχής παραµείνει στις επόµενες συνεδριάσεις σε επίπεδο κλεισίµατος κάτω από τον απλό κινητό µέσο των 18 ηµερών θα µας προϊδεάσει για την είσοδο της σε έντονη διαγραµµατική ταλαιπωρία. Η πρώτη σηµαντική στήριξη εντοπίζεται στα 17,2 ευρώ ενώ η δεύτερη και πιο ισχυρότερη βρίσκεται στα 15 ευρώ, σηµείο, όπου θεωρείται υπερβολικό µε τα σηµερινά δεδοµένα. Ιδιαίτερα εάν η τιµή της µετοχής εισέλθει µέσα στη ζώνη των 15,44 µε 15 ευρώ θα δώσει σηµαντική “επενδυτική ευκαιρία”.

Παρόλα αυτά σύµφωνα µε τη µελέτη των τεχνικών δεικτών εκτιμάται ότι η µετοχή, χωρίς φυσικά να υπάρξει σηµαντική αλλαγή σκηνικού στα διεθνή χρηµατιστήρια, δύσκολα θα µπορέσει να καταγράψει τιµές χαµηλότερα των 16,2 µε 16 ευρώ, αναφέρει η Fortius.

Στο ταμπλό του 20αρη μάλλον επικράτησε το “πράσινο”, καθώς 11 θετικοί τίτλοι “αντικρίζουν” 8 αρνητικούς και 1 αμετάβλητο (Intralot).

Με αγοραστές έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, MPB και με πωλητές οι Intralot, MIG, ΟΤΕ, Τιτάν, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο.

Στην πλευρά των Δεικτοβαρών κερδισμένων τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+8,05%), Κύπρου (+7,63%), MPB (+6,31%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+5%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι ΔΕΗ, Πειραιώς, του 2% οι Εθνική, MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια (-3,44%) και Ελλάκτωρ (-2,26%), αξιοσημείωτες απώλειες για Τιτάνα, Motor Oil, Alpha Bank και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 51 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2144,67, υψηλό 2195,83) και έκλεισε στις 2182,07 μονάδες με κέρδη 0,91%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 191 εκατ.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 101 πτωτικών και 18 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 11,11%, καθώς στους περισσότερους κερδισμένους έλειψαν οι διαθέσεις καταγραφής ακραίων κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v