Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί ξυρού ακμής η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Υπερισχύουν οι πωλητές σε Eurobank και Alpha, που χάνουν μέχρι 2,65%, σέρνοντας ξανά προς τις 2.150 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. Κρατά τα 18 ευρώ η Εθνική, ενώ υπεραποδίδουν ΤΤ, MPB και ΔΕΗ. Υψηλή η μεταβλητότητα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετά βασάνων και ενστάσεων συνεχίζεται η προσπάθεια κατ΄ αρχήν για να αποτραπεί η περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς και υπό προϋποθέσεις να εκδηλωθεί μία αντίδραση καθαρά τεχνικής μορφής.

Το καλό είναι πως για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώθηκε ένα σχετικά αξιόπιστο σημείο αναφοράς-στήριξης (;) πέριξ των 2.150 μονάδων. Αυτό δίνει χρόνο στους παίκτες να αποφύγουν μία άμεση υποχώρηση προς την χαμηλότερη και κρισιμότερη (λόγω ΚΜΟ200) ζώνη στήριξης κοντά στις 2.050 μονάδες.

Εάν σταδιακά συσπειρωθούν επαρκείς δυνάμεις και επιχειρηθεί μάλλον αύριο η επαναπροσέγγιση των 2.200 μονάδων τότε μπορεί να δοθούν καλύτερες τιμές για να απεγκλωβιστούν κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες και ευκαιρίες για ριψοκίνδυνο-γρήγορο παιχνίδι.

Η Εθνική, που προχωρά στην α.μ.κ, προσώρας κρατά καλά καθώς βρήκε στήριξη στα 17,6 και σιγά-σιγά έχει ανέβει μέχρι τα 18,25 ευρώ. Όμως επιμένουν οι πωλητές στην Alpha Bank, που δεν προχωρά σε α.μ.κ , ενώ η Eurobank (η διοίκηση της οποίας χθες ανακοίνωσε πως δεν προχωρά σε α.μ.κ και διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια) δεν κράτησε τα 7,51 διορθώνοντας προς τα 7,4 ευρώ.

Πίσω από την εμφανή αδυναμία κυρίως της Alpha Bank και δευτερευόντως της Eurobank θα πρέπει να αναζητηθεί η…παράμετρος των ανοιχτών πωλήσεων. Πράγματι πολύ υψηλός ο αριθμός των «ανοιχτών πωλήσεων» (χθες έφθασαν το 25% στο σύνολο του τζίρου της Eurobank) δίνουν υποτιμητικά εργαλεία και…τροφή στους πωλητές να κάνουν πιο εύκολα παιχνίδι.

Όμως έχει την σημασία του το ότι μέσα σε τρεις συνεδριάσεις 15-17/6 η Εθνική έχασε το 16%, η Eurobank το 13% και η Alpha Bank περίπου 12% στο ίδιο διάστημα. Θα περιμέναμε, λοιπόν, ανακλαστικά αντίδρασης για τις δύο από τις τρεις τραπεζικές μετοχές, καθώς η Εθνική από μόνη της δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.

Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ όπου σταδιακά οι πωλητές υπερίσχυσαν για να μειωθούν τα κέρδη της πρώτης στα 13,26 ευρώ και του Οργανισμού στα 19,83 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ η ένσταση μας έχει κατατεθεί και στον Εκηβόλο, θεωρώντας την τρέχουσα τιμή των 11,62…κοροϊδία όταν ερήμην των συμφερόντων και των δικαίων των μικροεπενδυτών συμφωνούνται άλλα μεταξύ Δημοσίου και D.T. Αλλα αυτό είναι άλλο θέμα, που θα κριθεί σε εύθετο χρόνο.

Από τον FTSE 20 μπορεί να κρατούν ΤΤ και Marfin Popular στα 4,7 και 2,11 ευρώ αντίστοιχα αλλά ο 20άρης χρειάζεται απαραιτήτως και μία εκ των Alpha Bank, Eurobank.

Η ένταση των πωλήσεων στις τράπεζες πίεσε χαμηλότερα μέχρι και 0,5% την αγορά (κάτω από τις 2.150 μονάδες και πάλι ο Γενικός Δείκτης) με τον FTSE 20 να χάνει τις 1.100 μονάδες. Σημειωτέον πως λίγο χαμηλότερα (στις 1.070 μονάδες ) ο 20άρης «μετρά» απώλειες 200 από την κορυφή των 1.271 μονάδων. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται η καθοδική διάσπαση αυτής της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v