Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλείται το ψυχολογικό όριο των 2.100 μονάδων

Στο «βαθύ κόκκινο» οι ασιατικές αγορές, αρνητικά τα futures σε Ευρώπη, ενώ το ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους στρέφεται σε Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Εβδομάδα καταλύτης της κίνησης των αγορών για το υπόλοιπο του μήνα θεωρείται από τους διεθνείς αναλυτές αυτή που μόλις ξεκινά. Αξίζει να αναφερθεί ότι 32 εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτήν την εβδομάδα, κάτι που θα δώσει νευρικότητα και μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον το αρνητικό σενάριο φαίνεται να υπερτερεί.

Έτσι το μεικτό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή διαδέχθηκε κίνηση στο «βαθύ κόκκινο» για τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα, ενώ πτωτικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Wall Street σήμερα.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι ακόμα και τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα β’ τριμήνου της Philips δεν δείχνουν ότι μπορούν να αναστρέψουν το ξεκίνημα με αρνητικό πρόσημο.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την Σοφοκλέους, ασφαλώς το ενδιαφέρον στον 20άρη θα επικεντρωθεί σε Εθνική, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, αλλά και στο ΤΤ καθώς σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς ο S&P 500 έχει εισέλθει στην θεωρητικά ζώνη στήριξης 880-875 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας (έτσι δείχνουν τα futures) θα ενεργοποιήσουν κινήσεις stop loss από όσους διατηρούν ακόμη long θέσεις.

Επιστρέφοντας και πάλι στο Χ.Α., όπου απειλείται το ψυχολογικό όριο των 2.100 μονάδων, αξίζει να αναφερθεί ότι κλείσιμο κάτω από τις 2.100 μονάδες η Σοφοκλέους έχει να «δει» προ διμήνου και συγκεκριμένα από τις 14 Μαΐου 2009. Ενώ όσον αφορά τον FTSE και σύμφωνα με την Fortius Finance οι επόμενες στηρίξεις τοποθετούνται στις 1.054 και 1.044 μονάδες. Επίσης σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και όσον αφορά τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας η ΑΧΕ δεν αποκλείει να κινηθεί καθοδικά με πρώτο στόχο τα 15 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της Alpha Bank διαβλέπει «νότια» κίνηση με αποφασιστική την ζώνη στήριξης που οριοθετείται στα 6,5-5,5 ευρώ.

Ακόμη σοβαρότερη κρίνεται η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση όπου η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων υποσιτίζεται συναλλακτικά, δημιουργώντας σχετικούς εγκλωβισμούς σε χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Τέλος όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.057-2.009 μονάδες, όπου διέρχεται ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v