ΧΑ: Στις τράπεζες παραμένει ο πρώτος λόγος

Αμεση υπέρβαση των κορυφών ή επιλεκτική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων στον FTSE 20. Σε νέα υψηλά η μετοχή της Alpha Bank, το 10άρι «βλέπει» η Eurobank, μικρή στάση για Εθνική Τράπεζα.

Ακόμη μία συνεδρίαση, τρίτη για τον Αύγουστο, με τις αγορές να "εκβιάζεται" να συνεχίσουν τη βραχυ-μεσοπρόθεσμα ανοδική πορεία τους.

Ενδεικτικά τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ στην Wall, χαρακτηριστική για το ΧΑ η αναδιάρθρωση δυνάμεων, η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων με την συνδρομή του τραπεζικού κλάδου.

Σε νέα κορυφή η Alpha Bank, που περνά το 10άριο τιμή από την οποία η Eurobank υπολείπεται 0,05 του ευρώ. Είναι προφανές, παρακολουθώντας την διαγραμματική απεικόνιση του κλαδικού δείκτη, πως την σκυτάλη από την Εθνική έχουν πλέον λάβει αυτές οι δύο τράπεζες.

Μένει να φανεί, εάν η αναδιάταξη θέσεων στην Εθνική Τράπεζα μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε υψηλότερα επίπεδα τον κλάδο.

Συμπληρωματικά στον χθεσινό Εκη "ανέβηκαν" κάποια τεχνικά στοιχεία του φίλου Στέφανου, που δίνουν μία καλύτερη εικόνα των τραπεζών, κλάδος όπου έχει πέσει το…βάρος της ανόδου.

Σε εξέλιξη λοιπόν η διαδικασία προσέγγισης "κορυφών", ορατή πλέον δια…γυμνού οφθαλμού για τον FTSE 20 (οι 1.271 μονάδες) με αρκετές δυνάμεις του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να διορθώνουν χθες, να δίνουν ευκαιρίες κατοχύρωσης υπεραξιών και νέων τοποθετήσεων για κάποιους άλλους.

Η εν εξελίξει κίνηση απαιτεί σχετικά άμεση επαναφορά μετοχών-σηματωρών σε ανοδικό κανάλι, καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές (κυρίως πωλήσεις) σε μη τραπεζικά χαρτιά.

Πρακτικά για τον Γενικό Δείκτη απαιτείται υπέρβαση- το συντομότερο δυνατόν- των 2.460 μονάδων με αυξανόμενες συναλλαγές και των 1.271 μονάδων για τον FTSE 20.

Ο χθεσινός τζίρος (οριακά πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ) ενδέχεται να αφήνει ένα μικρό περιθώριο για ακόμη μία (ενδοσυνεδριακή, ίσως;) υποχώρηση του Γενικού Δείκτη που θα επιβεβαίωνε την ανοδική φορά της αγοράς.

Μένει να φανεί, εάν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στην αρχή της συνεδρίασης, κατά πόσον ενδέχεται να συνεχιστεί η κατοχύρωση ορισμένων θέσεων σε μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη και πως θα αντιδράσει στη συνέχεια η αγορά.

Θεωρούμε αυτό το ενδεχόμενο, από τεχνικής πλευράς, καλύτερο από αυτό που θα οδηγούσε βασικούς δείκτες, μετοχές σε πίεση από τα μέσα και μετά της ημέρας.

Επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, δημιουργία προϋποθέσεων άμεσης και πειστικής υπέρβασης των κορυφών (αντιστάσεων;) με επαναφορά των μη τραπεζικών δυνάμεων του FTSE 20 σε ανοδικό κανάλι.

ΣΗΜ. Πολλά ΜΠΡΑΒΟ στους φιλάθλους της ομάδας μας, που μες το κατακαλόκαιρο έδωσαν βροντερό παρόν. ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά της ΘΥΡΑΣ 13, που για ακόμη μία φορά ήταν ΕΚΕΙ. Και ειδικά για χθες ΑΞΙΟΙ στο σύνολο τους οι παίκτουρες της τριφυλλάρας. Για το…χαίνον θέμα του Ολλανδού, εκτιμούμε, πως με αυτά τα μυαλά και ενέργειες πιθανότατα θα ξανάανοίξει στην πρώτη αφορμή. Αντε και με τη νίκη σήμερα ο Θρύλος και η μΠΑΟΚάρα αύριο. Να μαζέψουν ποντάκια οι ελληνικές ομάδες να ανέβουν μία θέση στην 14 η από την επόμενη αγωνιστική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v