Σοφοκλέους: Ξεκουράζεται η... Εθνική

Συνεδρίαση τακτικής, όπου διευκολύνεται η κατοχύρωση θέσεων στην Εθνική χωρίς να ΄΄απειλούνται΄΄ οι 1.210 μονάδες για τον Ftse20. Υπεραποδίδουν Eurobank, Alpha, MPB, Πειραιώς, Κύπρου. Αξιόλογες συναλλαγές στον Φουρλή.

Με συναλλαγές, που δεν ξεπερνούν τα 38 - 40 εκατομμύρια ευρώ συνεχίζεται η περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση. Εχουν όμως τη σημασία τους κάποια τεχνικά στοιχεία και ορισμένες λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε όσους μείνουν ΄΄εντός παιδιάς΄΄ τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες.

Ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί-μέχρι τώρα-χαμηλότερα των 2.320 και ο Ftse20 των 1.210 μονάδων και αυτό δείχνει κάτι, καθώς στη μετοχή της Εθνικής επιχειρούνται μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις. Κατοχύρωση θέσεων, που πίεσαν την τιμή μέχρι τα 20,56 ευρώ αλλά με την διόρθωση να ΄΄απορροφάται΄΄ από την αντίδραση της Alpha Bank (υψηλό ημέρας στα 9,79 ευρώ), Eurobank (9,50) και δευτερευόντως των ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου.

Ισορροπημένη λοιπόν η κίνηση του Ftse20 (σε στενό εύρος 11 μονάδων ) μετρημένες συναλλαγές (8,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην Εθνική), συναλλακτικότητα σε μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούμε τον Φουρλή (αρμονικότατη αντίδραση προς τα 9,9 ευρώ), Jumbo (7,6), Μυτιληναίος (5,87), Γενική Τράπεζα (0,92), Frigoglass (6,36) κ.α. από αυτή την κατηγορία ΄΄ισχυρών παικτών΄΄.

Πέρα από τον διαδικαστικό χαρακτήρα, που φαίνεται να έχει μέχρι τώρα η συνεδρίαση, διαφαίνεται η προσοχή συγκεκριμένων παικτών να κρατήσουν βασικούς δείκτες, μετοχές κοντά σε περιοχές στήριξης, υψηλότερα ή εγγύτατα ΚΜΟ 30 συνεδριάσεων σε γενικές γραμμές να μην χαλάσει η τάση.

Και θα ήθελα με αφορμή την αναφορά του φίλου… χασομέρη (στον Εκηβόλο της 13/8), ο οποίος σημειώνει ότι "…μέσα απο τα απαισιόδοξα μηνύματα που βγαίνουν από την Ελληνική Οικονομία θα έπρεπε να βλέπεις πιο αισιόδοξα τα πράγματα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο" πως άλλο τι εκτιμά ο καθένας μας για την πορεία των δεικτών, μετοχών (που εν προκειμένω δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ) και άλλο αυτό που εισπράττει καθημερινά από τον χώρο της πραγματικής οικονομίας (όπου δυστυχώς για τα παιδιά μας δεν βλέπω… φως στον ορίζοντα).

Ας μας επιτραπεί, μέρα που είναι, αυτή η… παρέκκλιση για να εμμείνουμε στην εκτίμηση μας πως ορισμένες εισηγμένες είναι "νομοτελειακά καταδικασμένες" να τα πάνε καλύτερα (γιατί αλλιώς….) .

Επειδή εκτιμούμε, πως μία από αυτές θα είναι η Εθνική (δεν μπορεί να γίνει αλλιώς) δεδομένης της βαρύτητας της στην διαμόρφωση του Ftse20 (κοντεύει στο περίπου 1/4 εάν δεν κάνουμε λάθος) το πιθανότερο είναι πως ο 20άρης (σε μεγάλο βαθμό και ο ΓΔ) να μην χρειαστεί να "δοκιμάσει" τιμές χαμηλότερες από τους "πυθμένες" του Μαρτίου, εάν και όταν ακολουθήσει η δεύτερη μεγάλη διόρθωση των οικονομιών.

Εκτίμηση είναι αυτή και… βλέπουμε, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσει να διαφαίνεται ο σχηματισμός μίας κίνησης τύπου W, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Και εκτίμηση - προσωπική πάντα - είναι πως οι νικητές και της επόμενης μεγάλης μάχης θα είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του επόμενου παιχνιδιού, που επίσης νομοτελειακά δεν μπορεί να μην έρθει.

Ωστόσο, για να επανέλθουμε στα της συνεδρίασης, μας εντυπωσιάζει ανάλογα η πίεση που παραμένει στη μετοχή του ΟΠΑΠ (16,65 ευρώ), η χαμηλή πτήση του ΟΤΕ στα 10,18 ευρώ, η …μαεστρία, που και σήμερα δείχνει στο ταμπλώ η ομάδα της Εθνικής Τράπεζας και οι αυξημένες συναλλαγές (112 χιλιάδες τμχ πριν από λίγο) στον τίτλο της Motor Oil (8,3-8,4 ευρώ).

Μέχρι πριν από λίγο το ένα από τα ζητούμενα (για σήμερα) η συντήρηση του 20άρη πάνω από τις 2010 μονάδες επιβεβαιώνονταν, παρά το ό,τι η Εθνική δεν έπιανε τα 20,9 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v