Προς τη διπλή κορυφή με οδηγό τις τράπεζες

Συνεχίζεται η ανοδική φορά για τον FTSE 20 προς τις 1.271 μονάδες με τραπεζική ώθηση και τον τίτλο της Εθνικής να πρωτοστατεί, πάνω από τα 21 ευρώ. Εκτίναξη 8,4% την Παρασκευή για τον τίτλο της Πειραιώς, σε νέο υψηλό έτους.

Συντηρήθηκε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σταθεροποιώντας βασικούς δείκτες και μετοχές σε ανοδικό κανάλι.

Η αντίδραση, που ουσιαστικά ξεκίνησε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης, και ισχυροποιήθηκε στις 13/8 εδραιώθηκε στην τελευταία, μιας καλής εβδομάδας.

Με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.341,42 μονάδες, τον FTSE 20 στις 1.224,75 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική.

Μάλιστα, σε σχέση με την αρχική εικόνα της Εθνικής Τράπεζας, που έφθασε να υποχωρεί μέχρι και 0,8%, το τελικό κλείσιμο, συντριπτικά πάνω από τα 20,8 ευρώ (που θεωρούσαμε ως ζητούμενο), ήταν το καλύτερο δυνατό.

Από την άλλη, η υπεραντίδραση της Τράπεζας Πειραιώς, που διαμορφώθηκε στα 9,13 ευρώ με άνοδο 8,43%, ενισχύει την εκτίμηση βραχυπρόθεσμων παικτών πως μετοχές κοντά σε νέα υψηλά ή σε νέες κορυφές προσφέρονται για επιθετικές βραχύβιες κινήσεις.

Στην …φορά της Πειραιώς μπορεί από την επόμενη εβδομάδα ακόμη 3-5 μετοχές από τον FTSE 20, δυναμώνοντας περισσότερο τη τάση του δείκτη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, βραχυπρόθεσμα κεφάλαια – προφανώς και κερδοσκοπικού χαρακτήρα- τοποθετούνται με αυξανόμενο ρυθμό, δημιουργώντας προϋποθέσεις αυτοτροφοδοτούμενης ανοδικής σπείρας.

Με αυτά και με εκείνα όμως, ισχυροποιείται η τάση για τον FTSE 20, και κατά συνέπεια, το σενάριο της επαναπροσέγγισης της «διπλής κορυφής» των 1.271 μονάδων.

Δεδομένου ότι η προσπάθεια αυτή επιχειρείται με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την προεξόφληση των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν την μεθεπόμενη εβδομάδα οι όμιλοι.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής «μέτρησε θετικά» για την Εθνική η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της θυγατρικής της, Finansbank, η μετοχή της οποίας κατέγραψε υψηλή τιμή έτους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Μια κίνηση που, εκ του αποτελέσματος κρινόμενη, δικαιώνει -μέχρι τώρα- τη διοίκηση της ομάδας του Τάκη Αράπογλου.

Με τον FTSE 20 σε ανοδική φορά, την Παρασκευή, επηρεάστηκαν ανάλογα και άλλες μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες δυο συνεδριάσεις της εβδομάδας, ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύς για τα δεδομένα των ημερών, στοιχείο που σε ανοδικές φάσεις του ΧΑ, επιδρά επιταχυντικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v