Μια "ανάσα" από τις 2.400 η Σοφοκλέους

Κρεσέντο για τράπεζες και βαριά χαρτιά έφεραν το ΧΑ στις 2.399 και τον FTSE20 στις…παρυφές της διπλής κορυφής. Στο +3% η ΕΤΕ, "άλμα" 7% για Τιτάν. Υπεραπόδοση και αυξημένες συναλλαγές για περισσότερες από 40-45 μετοχές.

Με τραπεζική…επίθεση διαρκείας η αγορά προσεγγίζει τις "κορυφές" της.

Με αιχμή την Εθνική Τράπεζα, που οδηγήθηκε στην καταγραφή νέων υψηλών, πολλές στηρίξεις από τις υπόλοιπες του κλάδου ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε μέχρι τις 2.400,9 και ο FT20 έως τις 1.263 μονάδες σε μία συνεδρίαση που οι συναλλαγές αυξημένες και ποιοτικά στοχευμένες ισχυροποίησαν την βραχυπρόθεσμη φορά. Τελικά ο ΓΔ έκλεισε στις 2.399,4 και ο 20άρτης στις 1.260,5 μονάδες.

Μία κίνηση, που οι διορατικοί παίκτες (και οι αναγνώστες του euro2day) περίμεναν, "πόνταραν" και προσέβλεπαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς το "μάζεμα" ειδικά στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.. έβγαζε μάτια. Πίεση με λίγη, ελεγχόμενη προσφορά στην αρχή αναδιάρθρωση θέσεων-μάζεμα στη συνέχεια και ανοδική αντίδραση προς το κλείσιμο.

Όμως σήμερα οι αγοραστές έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους, καθώς είχαν καλύτερη εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων και ανοδική "μαγιά" από Wall και Φραγκφούρτη. Ειδικά η ομάδα της Εθνικής κατέστησε από την αρχή σαφή την πρόθεση της να "μοιράσει θέσεις" σε τιμές μέχρι την πρώτη τόσο σημαντική περιοχή, όπως θεωρούσαν τα 22 ευρώ. Μεθοδικό χτίσιμο θέσεων σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με τους πωλητές εξαιρετικά φειδωλούς κάτι που έδωσε "αέρα" στην τιμή να φθάσει άνετα τα 22 ευρώ.

Τελική τιμή για τη μετοχή λίγο χαμηλότερα με απόδοση 3,04%. Είναι επίσης ενδεικτικό πως σε σύνολο συναλλαγών (178 εκατ. ευρώ) περί το 1/3 (γύρω στα 60 εκατ. ευρώ) επικεντρώθηκαν στην Εθνική.. Για τέτοια υπερσυγκέντρωση και… πονταρίσματα μιλάμε.

Αποτέλεσε όμως το έναυσμα για την ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, που ποντάρουν σε έναν γύρο προεξόφλησης των οικονομικών αποτελεσμάτων, που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες την επόμενη εβδομάδα.

Η μετοχή της Eurobank στα 9,55 ευρώ με 4,95%, της Alpha Bank στα 10,04 με 1,41%, ενώ ακολούθησαν Τράπεζα Κύπρου στα 4,81, Marfin Popular Bank στα 2,44, Τράπεζα Πειραιώς στα 9,40, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,30 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήταν λογικό να παρασυρθεί η πλειονότητα των μετοχών εταιρειών μεγάλης αλλά και χαμηλότερων αποτιμήσεων, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως για περίπου 40 μετοχές η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τις τουλάχιστον εκατό χιλιάδες ευρώ.

Σχεδόν στο 3 προς 1 διαμορφώθηκε και η σχέση ανοδικών-καθοδικών, με περισσότερους από 40 τίτλους να αποδίδουν περισσότερο από 4% φθάνοντας τις τέσσερεις μετοχές (Interinvest, Εν.Κλω, Εμπορικός Δεσμός και Κλ. Ναυπάκτου) που ενισχύθηκαν με διψήφιο ποσοστό.

Πέραν όμως από αυτές τις ακραίες περιπτώσεις της καλούμενης περιφέρειας σημαντική ενίσχυση της θέσης τους είχαν η Dionic (0,76), Χατζηιωάννου (0,53), Πετζετάκις (0,46), Fashion Box (1,81) κ.α.

Επιθετικά όμως αντέδρασαν και αρκετές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που είτε είχαν εντολές σημαντικών αγορών είτε έπρεπε να καλυφθούν ανοιχτές θέσεις. Ενδεικτική η περίπτωση της Τιτάν στα 21,93 ευρώ με 7,03%, Μυτιληναίος στα 6,05 ευρώ, ATEbank στα 1,62 ευρώ, ΓΕΚΤέρνα στα 5,80, Ελλάκτωρ στα 5,96, Βιοχάλκο στα 4,70 ευρώ. Ολες με συναλλαγές υψηλές και αγοραστές μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από τη στιγμή, που ο Ftse20 έφτασε μέχρι τις…παρυφές των 1.271 μονάδων και ο Δείκτης Τραπεζών διαμορφώθηκε στις 3.059 μονάδες η αυριανή, κυρίως όμως οι συνεδριάσεις της 24-25 αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό γιατί, μέχρι τότε εκτιμάται πως θα φανεί εάν το ΧΑ οδηγείται σε υπέρβαση των "κορυφών" με πειστική ανοδική διάσπαση των 3.100 μον. για Δείκτη Τραπεζών. Κάτι, που πρακτικά θα οδηγήσει και άλλες τραπεζικές μετοχές (ίσως και άλλες μετοχές του 20άρη) σε "νέα υψηλά" δημιουργώντας τις προυποθέσεις για το "τρίτο κύμα" αυτής της φάσης ή δίνοντας σήμα τερματισμού και κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Στην πρώτη περίπτωση, η αγορά θα προετοιμάζεται -με την συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων- για τιμές υψηλότερα των 2.500 μονάδων. Στην δεύτερη θα πρέπει να κατοχυρώνουμε κέρδη και να οπισθοχωρούμε προς την τελευταία στήριξη. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε από αύριο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v