"Τούρμπο" οι τράπεζες με ώθηση από Alpha

Περνά τα 23,5 ευρώ η Εθνική, ακόμη υψηλότερα Alpha Bank, Πειραιώς, φτάνουν τις 3.400(!) μονάδες οι τράπεζες. Στο παιχνίδι και επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με την σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 1.

Με Alpha Bank, Πειραιώς σε νέες υψηλές τιμές, την Εθνική Τράπεζα να επανέρχεται προς τα 23,80 και τις Eurobank, Marfin Popular, ΑΤΕ και ΤΤ να ακολουθούν η αγορά κάνει σήμερα την υπέρβαση.

Μέχρι τώρα κορυφή για τον ΓΔ έχει σημειωθεί στις 2.544,38 έναντι της προηγούμενης των 2.535,44 (στις 24 του μήνα) ενώ σε ανάλογη φορά βρίσκονται Ftse20 και Δείκτης Τραπεζών.

Από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπέρβαση υψηλών τιμών από τον 20άρη και τις Alpha Bank, Πειραιώς. Ο μεν δείκτης με τη σημερινή του αντίδραση βάζει…υποθήκη για προσέγγιση των 1.400 μονάδων, η Alpha Bank κάνει νέο υψηλό στα 11,73 και η Τράπεζα Πειραιώς στα 11,32 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές και επιθετική συμπεριφορά, στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για επίσπευση διαδικασιών. Εξίσου σημαντική όμως θεωρούμε την διαφαινόμενη επιβεβαίωση ισχυρών πηγών του euro2day, που μετά τον εγκλωβισμό της Δευτέρας συνιστούσαν ψυχραιμία και άμεσο απεγκλωβισμό το πολύ μέχρι και στην Πέμπτη.

Ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής, που μπορεί να παρέσυρε ορισμένους μέχρι τα 23,8 ευρώ στα υψηλά της 24/8, με βάση όμως την τρέχουσα τιμή των 23,49 (2,6%) αρχίζει να αποζημιώνει και τους εγκλωβισμένους της προχθεσινής συνεδρίασης. Αναφερόμαστε εκτενώς σε αυτή την ομάδα παικτών, καθώς η φορά ξεκάθαρη και σταθερή διαμορφώνεται σε κύκλους το πολύ Τ συν 3 συνεδριάσεων. Και αυτό, όσο ισχύει, είναι καλό γιατί ανατροφοδοτεί ταχύτερα τη ρευστότητα, μετακυλίει γρηγορότερα κεφάλαια από τη μία κατηγορία μετοχών στην άλλη.

Ετσι πριν από λίγο μετοχές εταιρειών όπως Μυτιληναίος, Jumbo, Fourlis κ.α διαμορφώνονταν λίγο υψηλότερα, ενώ υπεραπέδιδαν Frigoglass στα 6,80, Μετκα στα 8,9, Ελλάκτωρ στα 6,21 κ.α.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 1 σε μία συνεδρίαση μάλλον περισσότερων συναλλαγών από ότι χθες, ενώ από τα 136 εκατ. ευρώ που είχαν πραγματοποιηθεί, συγκριτικά καλός τζίρος γίνονταν και σε μετοχές του μεσαίου-μικρού χώρου. Ενδεικτική η κίνηση της Ιλυδας στα 0,97, της Imperio στα 0,93, της InfoQuest στα 1,75 ή της Sato στα 0,63 ευρώ αλλά και ορισμένων ακόμη από αυτή την ομάδα εισηγμένων.

Για τη συνέχεια θα ήταν καλό να φανεί εάν ο ΓΔ μπορεί να κάνει ακόμη μία κορυφή κοντά στις 2.544,3 μονάδες, καθώς η Εθνική υπερβαίνει τα 23,5 ευρώ, ενώ ο Δείκτης Τραπεζών αγγίζει πλέον τις 3.400 μονάδες. Δηλαδή νωρίτερα απ΄ότι υπολογίζαμε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Από αυτή την άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός, πως μέχρι τώρα οι εκάστοτε ανοδικές κινήσεις πραγματοποιούνται με αιχμή τις τράπεζες, στις ενδιάμεσες διορθώσεις ενεργούν άλλες δυνάμεις του 20άρη, ενώ ακόμη δεν έχει μπει στο παιχνίδι ο ευρύτερος χώρος του μεσαίου-μικρού χώρου. Κάτι, που θα έδινε πάτημα σε αρκετούς να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση του κύκλου. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται, με την αγορά να συνεχίζει δυνατά με τράπεζες και μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v