Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική... συνεδρίαση στο ΧΑ

Σήμερα ανακοινώνει η ΕΤΕ ελκύοντας μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος. Αποτελέσματα για ΤΤ, MIG σε μια νευρική όπως αναμένεται συνεδρίαση. Εάν αντέξουν οι στηρίξεις του 20άρη μένει εφικτή η προσέγγιση των 1.400.

Τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας, που εξ΄αρχής είχε χαρακτηρισθεί "πονηρή" και όχι μόνο λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου των τραπεζικών ομίλων.

Ενας κύκλος, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 2.404 μονάδων την προηγούμενη Παρασκευή για να φθάσει μέχρι τις 2.578 στα υψηλά χθες, απόδοση περίπου 7% μέσα σε μόλις πέντε συνεδριάσεις.

Η έκταση της αντίδρασης, κυρίως τραπεζοβαρούς, αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς αποτελεί συνέχεια ενός μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου, που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου. Από αυτή την άποψη θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη την διάθεση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών στα υψηλά της συνεδρίασης κυρίως από τους παίκτες, που επιχειρούν στο όριο του Τ συν 3.

Παρά το ότι η προσφορά στην Εθνική Τράπεζα ήταν τέτοια, που δεν επέτρεψε το "κλείσιμο" πάνω από τα 23,9 ευρώ που θέλαμε από χθες το πρωί εν τούτοις θα φανού σήμερα οι διαθέσεις των εν δυνάμει αγοραστών.

Σήμερα, που ανακοινώνονται τα μεγέθη των Εθνικής Τράπεζας, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, MIG, Aegean η συνεδρίαση έχει πρόσθετο ενδιαφέρον.

Η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 17:30, με τους αναλυτές (Reuters) να αναμένουν καθαρά κέρδη ύψους 342 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι εκτιμήσεις της HSBC κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη 63 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο και 106 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Αναφορικά με την Aegean
, η Εθνική-Π&Κ αναμένει άνοδο 23,7% στα κέρδη Q2 στα 12,3 εκατ. ευρώ και εκτίναξη των καθαρών κερδών α’ εξαμήνου κατά 206,4% στα 16,9 εκατ. ευρώ.

Ξεκινώντας από την Εθνική και την κίνηση της μετοχής συνεκτιμώντας το χθεσινό εύρος διακύμανσης των 23,61-24,20 ευρώ θα τολμούσαμε να διακινδυνεύσουμε την εκτίμηση πως θα επιχειρηθεί ακόμη μία φορά η υπέρβαση των 24 ευρώ (το καλύτερο θα ήταν να "δοκιμασθεί" και ένας σχηματισμός διπλής κορυφής προς τα 24,20 ευρώ, θα δείξει…)

Σε αυτή την περίπτωση θα διασφαλίζονταν η συντήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 2.529 και του FTSE 20 πάνω από τις 1.345 μονάδες. Εγχείρημα, που για να επιτύχει χρειάζεται πολλές στηρίξεις από τους εν δυνάμει αγοραστές σε μετοχές των Alpha Bank, Eurobank αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ προκειμένου να παραμείνει ενεργή η βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεδομένου, ότι μέχρι τώρα η μεταφορά ρευστότητας-ενδιαφέροντος προς μετοχές του μεσαίου χώρου περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένα χαρτιά το υπόλοιπο του…ταμπλό χρειάζεται την περαιτέρω αντίδραση των τραπεζών, μετοχών του 20άρη προκειμένου να ενεργοποιηθεί και αυτό με τη σειρά του.

Μέχρι τώρα η απαραίτητη στροφή προς τα μεσαία δεν ξεπερνά τις 20-25 μετοχές μέγεθος μάλλον ανεπαρκές για την συνέχεια της ανόδου. Ενδεικτικά από τις 19/8 μέχρι κ α ι χθες η μετοχή της Frigoglass έχει ενισχυθεί κατά 18,5%, των Folli-Follie κατά 13,4%, του Βωβού κατά 12,9%, της Proton Bank με 13,4%, της Εμπορικής Τράπεζας 12,4%, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ 11,6% ενώ με απόδοση μικρότερη του 10% ακολουθούν Σαράντης, Forthnet, Hellas On Line, Sprider, ΟΛΘ και ακόμη ελάχιστες από αυτή την κατηγορία.

Κατά συνέπεια παραμένουμε επικεντρωμένοι στην Εθνική Τράπεζα και το ενδεχόμενο μίας ανοδικής προσπάθειας έως την ζώνη 24-24,20 ευρώ, τις στηρίξεις του FTSE 20 και την λογική ήπια κατοχύρωση θέσεων από πλευράς ορισμένων βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στην περίπτωση, που δεν απειληθεί η στήριξη του 20άρη παραμένουμε ενεργοί στον στόχο της προσέγγισης των 1.400 μονάδων για τον δείκτη, σε πρώτο χρόνο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v