Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική κούρσα με φόντο τις... αποτιμήσεις

Υψηλότερη διπλή κορυφή, νέα υψηλά για τράπεζες και αυξανόμενος τζίρος συνθέτουν το σκηνικό της επιθετικής ανόδου, που στηρίζεται στον κλάδο-ατμομηχανή. Εξελίξεις δείχνουν οι υψηλότερες αποτιμήσεις των τραπεζών.

Στις 2.545-2.554 μονάδες διαμορφώνεται η νέα ΄΄υψηλότερη διπλή κορυφή΄΄ για τον Γενικό Δείκτη σε μία εμφανή προσπάθεια του Συστήματος να αξιοποιήσει την συγκυρία, να εκμεταλλευτεί το κλίμα που καλλιεργήθηκε με αφορμή τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου των τραπεζών και των προσδοκιών για επερχόμενες εξελίξεις στον κλάδο των τραπεζών.

Η δυναμική της σημερινής συνεδρίασης πρακτικά συντόμευσε κατά μία ημέρα, την προσπάθεια απεγκλωβισμού όσων είχαν παρασυρθεί στα υψηλά της Δευτέρας, συνέβαλε στο να κυκλοφορήσει ακόμη ταχύτερα η ρευστότητα και να ανακυκλωθούν θέσεις.

Από τράπεζες προχθές, σε μη τραπεζικές θέσεις χθες με επιστροφή στις τράπεζες σήμερα. Το ότι ο FTSE 20 διαμορφώθηκε στις 1.354 (2,03%) αφού νωρίτερα είχε κάνει υψηλό στις 1.360,5 μονάδες με αιχμή τον Τραπεζικό Δείκτη ( κορυφή στις 3.421 μονάδες !) λέει αρκετά από μόνο του.

Εάν μάλιστα εκτιμηθεί, πως η νέα κίνηση των τραπεζών πραγματοποιήθηκε με περισσότερες συναλλαγές απ΄ότι στις δύο…διορθωτικές συνεδριάσεις των 24-25/8 από τις οποίες μόνο σε Εθνική Τράπεζα (23,60) και Alpha Bank (12,00) ξεπέρασαν σήμερα τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, έχουμε αίσθηση της τάξης μεγέθους και ισχύος αυτών, που κάνουν το παιχνίδι. Ξένοι οίκοι, που έχουν φροντίσει να υπερθερμάνουν τον κλάδο, με αλλεπάλληλες θετικές έως υπερθετικές εκθέσεις για τους ελληνικούς ομίλους (…σαν να μην πέρασε μία μέρα) ισχυροί επενδυτικοί-επενδυτικοί κύκλοι αλλά και μεγαλομέτοχοι, μεγαλοτραπεζίτες που ευνοούνται από τις υψηλότερες αποτιμήσεις των ιδρυμάτων έχουν φτιάξει το κατάλληλο κλίμα. Οι στοχεύσεις τους εμφανείς κατά την εκτίμηση μας, έχουν πλειστάκις αναφερθεί και από την στήλη και από το euro2day.

Εν πάσει περιπτώσει σήμερα ήταν η Alpha Bank που με 8,6% στα 12 ευρώ και με αποτίμηση πλέον κοντά στα 5 δις. ευρώ φαίνεται να επισπεύδει κάποιες από τις δρομολογημένες εξελίξεις.

Εκ του σύνεγγυς η Πειραιώς Τράπεζα (11,51) και η Eurobank (10,97) που σε χρηματιστηριακή αξία φτάνουν τα 3,8 και 5,9 δισ. ευρώ όπου επίσης προοιωνίζονται εξελίξεις. Παιχνίδι προσμονής και συνεχόμενα πονταρίσματα στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE 20 καθώς τα μέτωπα της ενέργειας και των υποδομών ανοίγουν αργά αλλά σταθερά. Το σίγουρο είναι πως οι υψηλότερες αποτιμήσεις ανοίγουν την … όρεξη αρκετών μεγαλομετόχων, επιχειρηματιών αλλά και μεσολαβητών, κεφαλαίων διαχείρισης κάτι που δεν αποκλείεται να επισπεύσει επιχειρηματικές συνέργειες σε κάποιους κλάδους.

Οι συναλλαγές στα 290 εκατ. ευρώ επαρκείς και για την αποτίμηση της αγοράς και την εισροή νέων κεφαλαίων, που ήταν το ζητούμενο από τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυξανόμενος τζίρος, που δικαιολογεί το ομολογουμένως εντυπωσιακό σερί λόγου χάρη της Alpha Bank, καθώς φτάνει αισίως στο 7 Χ 7. Το ενδιαφέρον είναι πως παρακολουθώντας τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα μετοχών όχι μόνο του 20άρη αλλά γενικότερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της μεσαίας φαίνεται πως ένα μέρος του…ταμπλώ ετοιμάζεται να ΄΄ξεσπάσει΄΄ να ακολουθήσει την υπεραντίδραση των τραπεζών.

Δεν είναι τυχαία, σημειώνουν γνώστες της αγοράς, η συμπεριφορά μετοχών-σηματωρών όπως θεωρούνται ο Φουρλής (10,52), Jumbo ( 7,50), Frigoglass (6,80 ) αλλά και ΚΑΕ (7,06), Εμπορικής (5,39) κ.α. αλλά και όλο και περισσότερων εισηγμένων που βρίσκονται σε διαδικασία ανοδικής διάσπασης ισχυρών μεσοπρόθεσμων αντιστάσεων.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς ΄΄παίζεται΄΄ ένα πολύ δυνατό και πονηρό στοίχημα, που αφορά στην ΄΄επιστροφή΄΄ σε υψηλά όσο το δυνατόν περισσότερων εισηγμένων, κωδικών, παικτών. Καθώς το Σύστημα σύντομα (ίσως και μέσα στο 20ήμερο του Σεπτεμβρίου) θα χρειαστεί και την παραμικρή… ρανίδα ρευστότητας.

Περισσότερα όμως για ένα ομολογουμένως αιρετικό σενάριο για το ΧΑ στα αυριανά σχόλια του euro2day

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v