Αφυπνίστηκαν οι τράπεζες στη Σοφοκλέους

Σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους βρέθηκε ο ΓΔ με τις τράπεζες να δίνουν την απαιτούμενη ώθηση. Κέρδη 5,6% για MPB, 3,3% για ΕΤΕ. Με αξιοσημείωτες απώλειες όλα τα "κρατικόχαρτα". Περιορισμένος ο δανεισμός τίτλων.

Από εκεί και πέρα Τράπεζες vs Δημόσιο σημειώσατε 1 όχι μόνο γιατί οι “μεγάλοι” Δεικτοβαρείς τίτλοι του ευρύτερου Δημόσιου τομέα έκλεισαν με αξιοσημείωτες απώλειες όπως ΔΕΗ (-1,75%), ΟΠΑΠ (-1,68%) και ΟΤΕ (-2,71%), αλλά μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας (!)

Επίσης με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα “κρατικόχαρτα” όπως ΟΛΠ (-1,29%), ΕΥΑΘ (-0,39%) και ΟΛΘ (-5,07%).

Με μικρές στάσεις προκειμένου να “πάρουν ανάσες” οι Αγορές συνεχίζουν τον ανηφορικό τους δρόμο, κόντρα στον προβληματισμό των “σκεπτικιστών” και στην επιφυλακτικότητα όσον παραμένουν επιδεικτικά έξω από αυτές περιμένοντας την σημαντική διόρθωση.

Στους τίτλους του FTSE μόνες “κόκκινες παραφωνίες” οι τρεις τίτλοι που προαναφέρθηκαν. Από εκεί και πέρα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για MPB (+5,64%), Κύπρου (+4,38%) και Ελλάκτωρα (+4,16%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι Τιτάν, Εθνική, Eurobank, MIG και του 2% οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Αγροτική Τράπεζα, Motor Oil. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλληνικά Πετρέλαια, Τράπεζας Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2565,05 μονάδες με κέρδη 1,47%, ενώ ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα έφθασε τα 226 εκατ. από τα οποία τα 16,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 137 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών και 18 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 12,82%.

Ασφαλώς από το Τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζει μακράν το +7,34% της Τράπεζας Ελλάδος, ενώ μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών μπορούν να συμπεριληφθούν και οι Ριντένκο, Ιντρακάτ, Λούλη, Μηχανική, Autohellas, Jumbo κ.λ.π.

Την άνοδο στις διεθνείς Αγορές συντηρούν οι προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας και βέβαια οι συνεχείς Κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ η τεχνική εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια αναγκάζει αρκετούς πρώην “bearish” να ομολογούν ότι δεν διαφαίνεται τεχνική ένδειξη για σημαντική διακοπή και πολύ περισσότερο για τερματισμό της πλαγιοανοδικής πορείας που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά Μαρτίου.

Από την άλλη δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει εύθραυστη και θα πληγεί ανεπανόρθωτα από μία υφεσιακή υποτροπή, ενώ παραμένει ζητούμενο το πώς θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία όταν αποσυρθεί η φθηνή ρευστότητα που συνεχίζουν να παρέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Μάλιστα οι εναπομείναντες απαισιόδοξοι αναφέρονται μετ΄ επιφάσεως στην νομισματική “πλημμυρίδα”, στην αυξανόμενη ανεργία, στην μειωμένη διάθεση για κατανάλωση και στην νέα διεθνή φούσκα των κρατικών χρεών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

“Too far, too soon” υποστηρίζουν οι επιφυλακτικοί που θεωρούν ότι οι διορθώσεις στις Αγορές πρέπει να είναι αναμενόμενες και εκεί θα κριθεί η δυναμική τους. Εάν οι “οπισθοχωρήσεις” είναι μικρές και βραχυχρόνιες, τότε αυτό είναι το απόλυτο σημάδι μίας πάρα πολύ ισχυρής Αγοράς ...

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, ασφαλώς και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν θετικά αιφνιδιασμένοι, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Ασφαλιστικό κλάδο και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αν μη τι άλλο, περίμεναν περισσότερη επιφυλακτικότητα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αντ΄ αυτού η επιστροφή των αγοραστών στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους ήταν έως και “ηχηρή” με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης (+3,04%) να κλείσει με κέρδη σαφώς μεγαλύτερα του Γενικού (+1,47%).

Επίσης διατηρείται η αίσθηση ότι σημαντική μερίδα χαρτοφυλακίων δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα για να εκμεταλλευθεί το πρώτο ανοδικό κύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα που περιμένουν να “αξιοποιηθούν”. Αναπόφευκτα οι επενδυτές θα αναγκασθούν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους και να “μπουν” στις Αγορές αν αυτές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Στα δυσμενή νέα από το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον (Ασφαλιστικός κλάδος, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Αγούδημος) μένει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και εκτιμά ότι αυτά μπορεί να μετριάσουν την θετική επιρροή των ξένων Αγορών αποφορτίζοντας την όποια δυναμική ανοδικής κίνησης. Ωστόσο η κινητικότητα που παρατηρείται τόσο στην Aspis Bank όσο και στην Emporiki σε επίπεδο διεργασιών θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο στην Αγορά βάζοντας και πάλι το ενδεχόμενο προσεγγίσεων στον Τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο.

Γεγονός είναι ότι η Αγορά βρίσκεται σε μια οριακή καμπή όπου οι ειδήσεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, το περιεχόμενο των οικονομικών προγραμμάτων των δύο κομμάτων παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστο και οι ξένες Αγορές σταδιακά θα εισέλθουν σε μια παραδοσιακά “διορθωτική περίοδο”.

Μεσοπρόθεσμα η Πήγασος εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση η Αγορά θα παραμείνει σε φάση συσσώρευσης συρρικνώνοντας τις διακυμάνσεις και μειώνοντας τους συναλλακτικούς όγκους. Ως εκ τούτου η ρευστότητα σε ικανοποιητικό βαθμό στο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη, ειδικά σε ανοδικές αφορμές όπου η συναλλακτική δραστηριότητα διευκολύνει κινήσεις ρευστοποιήσεων.

Ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος συνεχίζει να ζητά κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2578 μονάδων, προκειμένου να εξαλειφθούν οι όποιες υποψίες “διανομών” δημιουργεί το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Την σχετική βελτίωση του τζίρου επισημαίνει ο Στρ. Πολυχρονέας από το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec., όπως και την κινητικότητα που επέδειξαν τίτλοι που φαίνεται να ευνοούνται από τις τελευταίες “εισαγόμενες” εκθέσεις, όπως Eurobank και MPB. Σύμφωνα με την ΑΧΕ οι στηρίξεις για FTSE και Γενικό Δείκτη στις 1.270, 1.245 και 2.350, 2306 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 1350 , 1375 και 2593, 2.625 μονάδες αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus πολλά θα κριθούν αν ο Γενικός Δείκτης κατορθώσει να φύγει από το range 2500 – 2570 μονάδων.

“Ραντεβού στα τυφλά” με τις διεθνείς Αγορές φαίνεται να έχει δώσει το Χ.Α. σύμφωνα με τον Δημήτρη Μέξη. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ εκτιμά ότι η Σοφοκλέους παραμένει μία ατασική και “ετερόφωτη” Αγορά που θα συνεχίζει να διαμορφώνει διαθέσεις ανάλογα με το διεθνές κλίμα (το οποίο συνεχίζει να δείχνει θετικό), ενώ οι τηλεμαχίες δεν αύξησαν την “ορατότητα” για την επόμενη των εκλογών ημέρα.

“Ξαναζεσταίνει τις μηχανές του” ο Τραπεζικός κλάδος, επισημαίνει ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance κρίνει ότι ο Τραπεζικός δείκτης είναι έτοιμος να επαναφέρει το έντονα ανοδικό σήμα αν επιτύχει κλέισιμο υψηλότερα των 3324 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 3476 μονάδες, όμως επανέρχεται σε “ορατότητα” ο μεσοπρόθεσμος στόχος που είναι η ζώνη στις 3770 – 3900 μονάδες (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (43900 Intralot, 43700 Πειραιώς, 100000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1664), Alpha Bank (255), ΟΤΕ (1281), Ταχ. Ταμιευτήριο (174), ΟΠΑΠ (422), MPB (1418), Ιντρακόμ (509), Eurobank (441), Πειραιώς (363), ΔΕΗ (444), MIG (969), Κύπρου (532), ΕΧΑΕ (148), Intralot (109), Ελλάκτωρ (162), Μυτιληναίος (117), Αγροτική (321), ΓΕΚ (210).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 22/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 80000 τεμ., Πειραιώς 100000 τεμ., Alapis 30000 τεμ., Eurobank 55000 τεμ., MPB 50000 τεμ., Εθνική 150000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΔΕΗ 16912 τεμ., Alapis 48785 τεμ., Alpha Bank 20000 τεμ., MPB 42000 τεμ., Πειραιώς 39500 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v