Σε τροχιά προσέγγισης νέων υψηλών ο FT 20

Θέμα συγχρονισμού φαίνεται να είναι η κίνηση και του FTSE 20 προς την κορυφή των 1.373 μονάδων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης καταγραφής νέας υψηλής τιμής έτους για τον 20άρη με αιχμή τις τράπεζες, πριν τις εκλογές.

Περί τις 23 μονάδες υπολείπεται ο FTSE 20 από την κορυφή των 1.375 μονάδων για να συγχρονιστεί με τον Γενικό Δείκτη. Ο ΓΔ έγραψε χθες ακόμη ένα "υψηλό έτους" με αιχμή τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να ακολουθείται από τον 20άρη, που έκλεισε στις 1.350 μονάδες.

Είναι προφανές πως οι ισχυροί παίκτες ενδιαφέρονται περισσότερο να κερδίσουν χρόνο και θέσεις σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές και όχι να οδηγήσουν σε νέα κορυφή τον FTSE 20.

Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται μέχρι τώρα-με βάση την πορεία της αγοράς στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να θίγει μία πλευρά αυτής της τακτικής "Σοφοκλέους, μετά τις εκλογές έρχονται τα κέρδη".
 
Σημειώνουμε επανειλημμένα (σχεδόν με την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών ) και σχεδόν ταυτόχρονα με το αρχικό…πτωτικό σοκ της αγοράς, πως ζητούμενη είναι η συντήρηση του 20άρη υψηλότερα των 1.290 μονάδων, εστιάζοντας περισσότερο στην στόχευση των 1.375 μονάδων και όχι τόσο στα υψηλά, που σημειώνει ο ΓΔ.

Αυτό γιατί οι ισχυροί παίκτες εμφανώς ενισχύουν τις θέσεις τους κυρίως σε τράπεζες αλλά και μετοχές του 20άρη και ορισμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Θέσεις, που "χτίζονται" με διπλό…ορίζοντα, αφ΄ενός τη συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου αφ΄ ετέρου σε βάθος μετεκλογικού χρόνου.

Για αυτό επιμένουμε τόσο στο ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 1.373 μονάδων με αιχμή - προφανώς- τις τράπεζες και… καύσιμο τις θετικές αναλύσεις συγκεκριμένων ξένων οίκων, δηλαδή της JP Morgan.

Όμως ο ανοδικός συγχρονισμός των ξένων αγορών με την πορεία της Wall προς το 10χίλιαρο ενδέχεται -κατά την εκτίμηση μας- πως θα… χαλάσει τα σχέδια των ισχυρών "τραβώντας" υψηλότερα και τον FTSE 20 και τις τράπεζες.

Με τον Dow στις 9.829 και τον S&P 500 στις 1.071 μονάδες πολύ…φοβούμεθα, πως οι ισχυροί παίκτες δεν θα πετύχουν να μαζέψουν τις θέσεις που επιδίωκαν στις τιμές που ήθελαν.

Η χθεσινή αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας, που χωρίς την παραμικρότερη αντίσταση υπερέβη τα 22-22,2 ευρώ, η δυναμική της Eurobank η αντίδραση της μέχρι πρότινος υποτιμημένης Marfin Popular, η κίνηση των Τράπεζας Πειραιώς, Τράπεζας Κύπρου, Ταχυρομικού Ταμιευτηρίου, Alpha Bank προοιωνίζονται την επόμενη μέρα στον κλάδο, μετά τις εκλογές.

Όπως επίσης η κινητικότητα στον χώρο των μεσαίων τραπεζών, που ενδεχομένως με καταλύτη την αναπόφευκτη α.μ.κ της Aspis και την στάση των γάλλων στην Εμπορική Τράπεζα ακολουθήσουν.

Ως εκ τούτου η πρότερη εκτίμηση μας, πως ο 20άρης θα γράψει νέο υψηλό με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα της 4/10 ενδέχεται να επισπευσθεί. Προοπτική, που θα εξαρτηθεί από την αγοραστική ισχύ των ισχυρών παικτών και των ξένων συνεργατών τους.

Τεχνικά οποιαδήποτε προσπάθεια-κίνηση του FTSE 20 υψηλότερα των 1.360-1.365 μονάδων θα έβαζε την αγορά άμεσα (2-3 συνεδριάσεις) σε τροχιά επαναπροσέγγισης των υψηλών της 27ης Αυγούστου. Και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε προς το θετικότερο την εκτίμηση μας περί τις επτά συνεδριάσεις πριν την τελευταία της προεκλογικής περιόδου

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v