Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πληθαίνουν οι "πρωταγωνιστές" της ανόδου

Η νέα σημαντική άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται πως άνοιξαν την…όρεξη και άλλων επενδυτών-παικτών, που προσβλέπουν σε ακόμη έναν ανοδικό κύκλο με διεύρυνση πρωταγωνιστών. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά. 

Η νέα σημαντική άνοδος και οι υπεραξίες που βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται, πως άνοιξαν την…όρεξη και άλλων επενδυτών-παικτών, που προσβλέπουν σε ακόμη έναν ανοδικό κύκλο.

Λεπτομερέστερα με τα της χθεσινής συνεδρίασης καταπιάνεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τον FT20 να αντιδρά έως την κορυφή των 1.475 μονάδων.

Από την κάλπη περνά η βραχυπρόθεσμη τάση…αναφέραμε ακριβώς μία εβδομάδα πριν, εμμένοντας στην εκτίμηση μας για αναβαθμισμένο ρόλο των τραπεζών στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

Είχαν άλλωστε γίνει οι σχετικές αναφορές από τις 28/9 για το νέο (μετεκλογικό) ρόλο των τραπεζών με επαναφορά μας στις 9/10 μέσω του Εκηβόλου.

Όλα αυτά αναφέρονται για να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας, να περιχαρακώσουμε τον ζωτικό χώρο φίλων, επισκεπτών και συνεργατών της στήλης και του euro2day. Κυρίως όμως για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις εκτιμήσεις μας για τη συνέχεια.

Κατά την εκτίμηση των πηγών μας, το καλό τρίτο τρίμηνο (που απέφερε σημαντικά οφέλη στους παίκτες και διαχειριστές χαρτοφυλακίων) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογης συνέχειας. Στόχος μπορεί να είναι η συντήρηση της ανοδικής φοράς, που θα διαμόρφωνε καλύτερες αποτιμήσεις και θα… πρόσφερε περισσότερα bonus σε μεγαλοστελέχη και παράγοντες.

Ηδη διορατικοί αμερικανοί αναλυτές- κυρίως εκείνοι που σε ανύποπτο χρόνο αναφέρονταν στην στόχευση των 1.100 μονάδων για τον S&P 500 δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υπερέκτασης του δείκτη προς τις 1.200-1.250 μονάδες.

Πρόκειται για μεγάλη απόκλιση 12-15% υψηλότερα δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα και μετά από το 7μηνο (και πλέον) ράλι της Wall, των αγορών. Το περίεργο είναι, πως οι εκτιμήσεις αυτές εκφράζονται την περίοδο που "το αμερικανικό νόμισμα διορθώνει ανοδικά για να καταλαγιάσει λίγο όλος αυτός ο θόρυβος και η αναστάτωση που προκάλεσε το δημοσίευμα για άνοδο-ρεκόρ του χρυσού τη στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ πωλούσαν μία τεράστια ποσότητα κρατικών ομολόγων, που απέφεραν 37 δις. $ μέσα σε μία μέρα" όπως εύστοχα παρατηρεί ο φίλος Νίκος Κωτσικόπουλος (από την στήλη του Καιροσκόπος).

Από αυτή την άποψη έχει ενδιαφέρον το κύριο θέμα του "ΜΕΤΟΧΟΥ" για το Στοίχημα των 3.000 μονάδων, σε μία συγκυρία που ακούγονται και άλλες θετικές φωνές στην πιάτσα. Η εκτίμηση ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων είναι πως αυτές τις ημέρες διακυβεύονται πολλά και πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής…χθες.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι νέοι κυβερνώντες, πως αυτή η παρτίδα-από τις τελευταίες ίσως για τη χώρα- θα παιχτεί μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες προκειμένου να προλάβει η αγορά τις εορτές με περισσότερη ρευστότητα.

Ειδάλλως, η κατάρρευση θα είναι το επόμενο άλμα στο κενό. Θέλουμε να πιστεύουμε, πως όταν έλεγαν για πρόγραμμα 100 ημερών, το εννοούσαν και πως στην πράξη θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα άμεσα.

Δεν θεωρούμε τυχαία για τις επιδόσεις του νέου επιτελείου την έκβαση του πρώτου στοιχήματος, που κληροδότησαν και αφορά στο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον ΟΛΠ με τα 5.200 στοιβαγμένα, εγκλωβισμένα εμπορευματοκιβώτια και την αγορά να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Εάν το συγκεκριμένο στοίχημα κερδηθεί, και θα πρέπει να έχει λήξει το αργότερο μέσα στην εβδομάδα, τότε το ποντάρισμα θα έχει λόγους να συνεχιστεί. Θα φανούν στη συνέχεια οι πρώτες κινήσεις τους στις τράπεζες, με τον Γ. Παπακωνστνατίνου να στηρίζει ξεκάθαρα την παραμονή Γ. Προβόπουλου στο τιμόνι της ΤτΕ.

Κρατάμε αυτή την κίνηση, καθώς πέρα από σημειολογική έχει τις…σημασίες της. Μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται, πως θα γίνουν πιο ξεκάθαρα τα σχέδια για πιθανές κινήσεις στο μέτωπο των ΤΤ-ΑΤΕ με πιθανή τη συμμετοχή του ΤΠ&Δ.

Όμως η αγορά έχει και άλλα νέα να περιμένει είτε από το μέτωπο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και του Βωβού (μετά τις τελευταίες εξελίξεις), από τον κλάδο των μετάλλων (που ευνοείται από την διεθνή συγκυρία) είτε από τις τηλεπικοινωνίες (όπου σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το σκηνικό για το τι μέλλει γενέσθαι με το 5% που ήθελε ...προεκλογικά το ελληνικό δημόσιο) και βεβαίως την ενέργεια.

---

Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, σημειώνει: "H µεγάλη αυτοδυναµία που προέκυψε από την εκλογική αναµέτρηση της 4ης Οκτωβρίου έδωσε το έναυσµα για νέες εισροές στην εγχώρια αγορά και σε συνδυασµό µε την θετική ροή νέων από το εξωτερικό οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε αλλεπάλληλα νέα υψηλά.

Η συγκυρία θα µπορούσε να χαρακτηριστεί αναπάντεχα ευοίωνη: Η πολιτική ρευστότητα έχει αποκατασταθεί, οι παρουσιάσεις των εταιριών στο εξωτερικό δηµιούργησαν θετική ψυχολογία στους διαχειριστές γεγονός το οποίο µεταφράσθηκε σε θετικότερες αναθεωρήσεις για τα περιθώρια ανόδου, το κλίµα στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί µετά τις πρώτες ενδείξεις των εταιρικών αποτελεσµάτων και οι εισροές έχουν ενταθεί κυρίως λόγω των χαµηλών αποδόσεων στους καταθετικούς λογαριασµούς.

Οι αγορές µετά από ένα ράλι 7 µηνών επιστρέφουν στα θεµελιώδη µπαίνοντας στην ουσία της αναζήτησης ανάκαµψης αφού στους ισολογισµούς αποτυπώνονται τα στοιχεία της ζήτησης και της ρευστότητας τα οποία απασχολούν κυρίως την επενδυτική κοινότητα.

Η αρχή έγινε µε την Alcoa την περασµένη Τετάρτη και η συνέχεια δίνεται την επόµενη εβδοµάδα µε Intel, Johnson & Johnson, (13/10) JPMorgan, Morgan Stanley (14/10), IBM, Google, Citigroup, Goldman Sachs (15/10), Bank of America και General Electric (16/10).

H κατεύθυνση των αγορών θα καθοριστεί σε µεγάλο βαθµό από την απόκλιση που θα έχουν τα µεγέθη από τις εκτιµήσεις των αναλυτών και επιπλέον θα αξιολογηθούν ποιοτικά στοιχεία όπως η δυνατότητα των τραπεζών να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση, η προέλευση των κερδών και ειδικά η λειτουργική διάσταση των αποτελεσµάτων καθώς και το «ύφος» των διοικήσεων σε ότι αφορά την εκτίµηση των επόµενων τριµήνων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική του πορεία µε πολύ ικανοποιητικούς τζίρους ενεργοποιώντας εκ νέου αγοραστικά σήµατα από τον MACD και τους βραχυπρόθεσµους κινητούς µέσους διασπώντας µε αρκετή ορµή την συσσώρευση στην ζώνη των 2.590 - 2.700 µονάδων.

Η περιοχή αυτή θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως το τελευταίο οχυρό των πωλητών πριν τις 3.000 µονάδες καθώς διαγραµµατικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ενδιάµεσος σταθµός που να δηµιουργεί κάποιο επίπεδο αντίστασης.

Ανάλογη εικόνα εµφανίζουν τα περισσότερα τραπεζικά διαγράµµατα τα οποία δείχνουν περίπου το ίδιο ανοδικό περιθώριο (~10%) µέχρι την πρώτη τους αντίσταση ενώ δεν λείπουν νέες εξάρσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους που ενδεχοµένως αποτελούν εκφραστές της δυναµικής της αγοράς (ΟΤΕ, ΤΤ, ΑΤΕ, Μυτιλιναίος, Intralot).

H διαφαινόµενη διάχυση της ανόδου µας οδηγεί σε µερική αναθεώρηση του σεναρίου διόρθωσης καθώς το παράθυρο ευκαιρίας το πωλητών είχε πολύ περιορισµένο εύρος διόρθωσης.

Πλέον η αγορά έχει σαν στόχο τις 3.000 µονάδες, την διπλάσια δηλαδή αποτίµηση από τα χαµηλά της 9ης Μαρτίου, εφόσον διατηρηθεί το καλό κλίµα στις ξένες αγορές.

Επισηµαίνουµε ωστόσο ότι διατηρούµε µια πολύ αυστηρή στόχευση τίτλων που αφορούν κυρίως µετοχές που λόγω των θεµελιωδών τους αξίζουν καλύτερα επίπεδα αποτίµησης".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.753,23 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 6,16%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 54,11%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 6,88%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 5,19%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,26% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Πρώτων Υλών με άνοδο 11,35%, των Κατασκευών & Υλικών ενισχύθηκε κατά 8,64% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Βιομηχανικών Προιόντων και Υπηρεσιών (8,01%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα μόνο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (2,11%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πραξιτέλειο (ΚΟ) ( 43,40%), Αγροτική Τράπεζα (26,75%), Δάιος Πλαστικά (18,95%), Eurobrokers (18,84%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης(17,83%), Γενική Τράπεζα(17,65%), Lamda Development(16,72%), Χαλκόρ(15,97%), Τράπεζα Ελλάδος (14,60%) και Κλουκίνας- Λάππας (14,06%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Λιβάνη (-14,29%), ΣΕΛΜΑΝ (-10,59%), Εκτερ(-10%), Φιντεξπορτ (-9,3%), Ridenco (-8,33%), Ζάμπα(-6,78%), Μαθιος Πυριμαχα(-6,58%), Βωβός(-6,27%), Τζιρακιάν (-5,77%) και Ίλυδα (-5%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v