Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Και ο ΟΤΕ στο παιχνίδι...

Ευκαιρίες κατοχύρωσης υψηλών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών προσφέρει η «κατάκτηση ακόμη μίας κορυφής» στις 1.474 μονάδες για τον 20άρη. Συνεχίζεται η μόχλευση σε ΤΤ-ΑΤΕ, επιχειρείται να μπει στο…παιχνίδι και ο ΟΤΕ.

Ωωωωπ….! Νάτος και ο ΟΤΕ που με αυξημένες συναλλαγές και υπεραπόδοση σπεύδει να καλύψει το…χαμένο έδαφος σε σχέση με τον FTSE 20.

Πράγματι την ξέφρενη πορεία του FTSE 20 που με το μέχρι τώρα 0,84% φθάνει να αντιδρά 59% από τα χαμηλά 6μηνου και 10,25% από τα επίπεδα προ 30ημερών δεν την έχει ακολουθήσει ούτε ο ΟΤΕ ούτε ο ΟΠΑΠ.

Πρακτικά αυτό και τη μόχλευση στις μετοχές τους δικαιολογεί και τις συστηματικές τοποθετήσεις διορατικών παικτών εξηγεί.

Όμως ας μας επιτραπεί να εκτιμήσουμε, πως για τον ΟΤΕ συντρέχουν και άλλοι λόγοι, πλην λόγου χάρη της εξόφθαλμης υποαπόδοσης του έναντι των υπόλοιπων του 20άρη και του Γενικού Δείκτη ακόμη.

Προσώρας ο Γενικός Δείκτης αντιδρά έως τις 2.762 μονάδες με τις συναλλαγές να φθάνουν τα 32-33 εκατ. ευρώ, από τα οποία Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν τη μερίδα του…λέοντος με συνολικό τζίρο 16,5-17 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή το…ταμπλώ- προσώρας- δείχνει που γίνονται οι περισσότερες συναλλαγές, ποια στοιχήματα επιχειρείται να παιχτούν (το ΤΤ-ΑΤΕ είναι το πιο εμφανές) και τι θα πρέπει ενδεχομένως να προσέξουμε στον ΟΤΕ, όπου βεβαίως μένει να αποσαφηνισθούν οι μετεκλογικές προθέσεις του νέου οικονομικού επιτελείου και εν τέλει τι ακριβώς μπορεί να ζητήσει (να συμβιβασθεί, ίσως) το ελληνικό δημόσιο με την Deutsche Telekom.

Λογικό είναι να υπάρξει κάποια κίνηση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών κυρίως σε τράπεζες και ορισμένες ακόμη μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που ενδεχομένως να πιέσουν τον FTSE 20 προς τις 1.455-1.450 μονάδες, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 1.465 μονάδων (το καλύτερο δυνατό σενάριο σε κλείσιμο).

Θα φανεί εάν προς αυτά τα επίπεδα στήριξης θα βγουν αγορές στη μετοχή της Eurobank (11,3) καθώς Alpha Bank, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου κινούνται ανοδικά στα 13,2 ευρώ, στα 3,18 και τα 5,44 ευρώ αντίστοιχα.

Εάν κρατήσει ο 20άρης σε αυτή την λογική και αναμενόμενη μικρή πίεση ενδέχεται στη συνέχεια οι αγοραστές να πάρουν και πάλι το…πάνω χέρι, που σε ΤΤ και ΑΤΕ δίνουν τιμές προς τα 5,26 και 1,88 ευρώ. Από κοντά και η ΔΕΗ στα 15,40, η ΓΕΚ Τέρνα στα 6,89, τα ΕΧΑΕ στα 9,16 και ακόμη ορισμένες εισηγμένες από αυτή την κατηγορία.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών από το αρχικό…ενθουσιώδες 3 προς 1 υποχώρησε σταδιακά στο 1,5 προς 1 με 60-65 μετοχές να συνεχίζουν ανοδικά. Από αυτές με βάση τις συναλλαγές χρήζουν αναφοράς η Γενική Τράπεζα (να προσεχθεί ο αυξημένος συναλλακτικός τζίρος των 1,9 εκατ. τμχ), η συνέχεια της αντίδρασης του Κλουκίνα-Λάππα στα 2,88 ευρώ, της Axon στα 1,13 ευρώ ή της Ασφαλιστικής της Αγροτικής στα 1,72 ευρώ.

Προσοχή στη συνέχεια μέχρις ότου βεβαιωθούμε για την τεχνικότητα του FTSE 20 (με πιθανή επιβεβαίωση των 1.455-1.450 μον.) και του ενδεχόμενου ενός πιθανού «κλεισίματος» του δείκτη λίγο υψηλότερα.

Ούτως ή άλλως ο εν λόγω δείκτης σε εβδομαδιαία βάση δίνει αντίδραση από τα χαμηλά της Παρασκευής 2/10 , δηλαδή από τις 1.369,7 μονάδες ενώ μέχρι τώρα έχει κατακτήσει κορυφή στις 1.474,9 μονάδες. Ένα περίπου 8% δηλαδή σε απόδοση, μόνο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v