ΧΑ: Στο οχυρό των 1.509 η μάχη για τον 20άρη

Σε συνέχεια της διόρθωσης παραπέμπουν οι περισσότερες ενδείξεις. Όμως η κατοχύρωση υψηλών υπεραξιών στις τράπεζες φαίνεται να δημιουργεί ευκαιρίες για ακόμη έναν ανοδικό κυματισμό. Κλειδί οι 1.509 μονάδες για τον FTSE 20.

Σε καθοδική φάση οι αγορές, προς νέα επιβεβαίωση των κύριων στηρίξεων το ΧΑ. Με τις ρευστοποιήσεις-κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες να συνεχίζεται από τα υψηλά των 4.033-4.023 μονάδων (15-16/10) με τον κλαδικό δείκτη στις 3.901 μονάδες και περιθώριο περαιτέρω μικρής υποχώρησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν τόσο η φορά των ίδιων των μετοχών (με χαμηλό χθες στις 3.845 για τον Δείκτη Τραπεζών) ο…παρασκηνιακός πόλεμος, που διεξάγεται στον κλάδο όσο η διεθνής συγκυρία.

Η διόρθωση χθες του Dow Jones χαμηλότερα των 10.000 στις 9.979 μονάδες ενισχύει το σενάριο της συνέχισης της υποχώρησης, ωστόσο ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.081 μονάδες δηλαδή πολύ υψηλότερα από τις 995 που θεωρούνται σημείο αναφοράς από αρκετούς αμερικανούς αναλυτές.

Φαίνεται λοιπόν, πως εν όψει «κλεισίματος έτους» οι αγορές αφήνονται να διαμορφωθούν χαμηλότερα από τις τελευταίες «κορυφές» τους, ενδεχομένως για να δημιουργηθούν χαμηλότερες αποτιμήσεις-σημεία αναφοράς για έναν πιθανό τελευταίο ανοδικό κυματισμό στη συνέχεια.

Προσώρας η διόρθωση των τραπεζών αποδίδεται εν μέρει και στην…άτυπη αντιπαράθεση εμπλεκόμενων γύρω από θέματα φορολόγησης, πιέσεων από την ΤτΕ (ενδεικτική η περίπτωση των προτάσεων για τις ακάλυπτες επιταγές) την εικοτολογία περί α.μ.κ στον κλάδο μετά την επισημοποίηση των προθέσεων της Alpha Bank και την χθεσινή κατηγορηματικήθέση της Eurobank.

Με στήριξη μέχρι στιγμής τις 1.509 μονάδες και τον δείκτη να ξεκινά από τις 1.534 η μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραπέμπει σε συνέχεια της διόρθωσης. Όμως θα πρέπει να προσεχθούν δύο τρεις λεπτομέρειες, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις αντιστροφής της τάσης ή ενός βραχύβιου ανοδικού κύκλου.

Η πίεση που ασκείται τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις παραπέμπει μέσα στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις σε τεχνικής μορφής αντίδραση. Οι ισχυροί παίκτες, που μάζεψαν στα χαμηλά τράπεζες, επωφελήθηκαν της ανόδου τους για να κατοχυρώσουν κερδοφόρες θέσεις παραμένουν μέσα στο παιχνίδι.

Το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσουμε να τους…εντοπίζουμε αγοραστές αν όχι σήμερα, ίσως αύριο ή το πολύ την Δευτέρα.

Από τεχνικής πλευράς η μέχρι τώρα διόρθωση του 20άρη (από τα υψηλά των 1.575 μονάδων ) αφήνει περιθώριο «ελεγχόμενης υποχώρησης» μέχρι και λίγο χαμηλότερα των 1.509 μονάδων, πιθανόν μέχρι τις τιμές των 1.495-1.499 μονάδων. Ας έχουμε αυτές τις…τεχνικές συντεταγμένες κατά νου, καθώς η αγορά δείχνει να ξεγελά τους πολλούς σε αυτή την φάση του κυματισμού.

Εάν μάλιστα σήμερα-αύριο συγκεκριμένες επίλεκτες δυνάμεις του μεσαίου χώρου δείξουν αντοχές και αντιστάσεις (εκμεταλλευόμενες την…ανάπαυλα των τραπεζών και του FTSE 20) τότε θα έχουμε ακόμη μία ένδειξη πως το ενδεχόμενο καταγραφής «νέων υψηλών έτους» έχει πολλές πιθανότητες. Και μέχρι νεοτέρας σε αυτό…ποντάρουμε, θεωρώντας «κλειδί» την συμπεριφορά των παικτών σε πιθανή διόρθωση του FTSE 20 προς τις 1.509 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v