Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία οι πρώτες στηρίξεις

Υποχώρηση περί το 1% εμφανίζει το ΧΑ με τους βασικούς δείκτες να οδηγούνται σε δοκιμασία των πρώτων στηρίξεών τους. Αποκόμιση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών σε τράπεζες και κυρίως σε Eurobank, Alpha Bank.

Προς επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων κινείται η αγορά. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί, αφού αρχικά αντέδρασε λίγο πάνω από τις 2.900 επίπεδα που εκδηλώθηκαν κάποιες πρώτες ρευστοποιήσεις.

Σταδιακά οι απώλειες έφτασαν το 0,5-0,6 % προς τις 2.875 μονάδες. Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE 20 και τις τράπεζες με τον πρώτο να… ακολουθεί την διαδρομή 1.559,7-1.539,4 και πριν από λίγο στις 1.545 μονάδες.

Στις τράπεζες, οι πωλήσεις ενεργοποιήθηκαν περίπου στις τιμές, που υπολόγιζαν οι αναλυτές με την Εθνική να διορθώνει από τα 27,14 χαμηλότερα στα 26,8 ευρώ. Ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η βραχυπρόθεσμη στήριξη έχει διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα των 26 ευρώ.

Στα 14,07 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 12,52 της Eurobank, στα 6,06 της Κύπρου, στα 3,40 της Marfin Popular που παραμένει σταθερή, στα 13 ευρώ της Πειραιώς που αναλογικά με απώλειες 2% εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό διόρθωσης. Ο Δείκτης Τραπεζών υποχωρεί, περίπου με τη φορά που αναμένονταν καθώς πριν από λίγο η αρνητική μεταβολή έφτανε το 0,8% με τον κλαδικό δείκτη να προσεγγίζει προς τις 3.920 μονάδες.

Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και συνεκτιμώντας τις συναλλαγές των 27-28 εκατομμυρίων ευρώ, η διόρθωση ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο εύρος, πιέζοντας τον 20άρη χαμηλότερα και των1.530 μονάδων. Θα δείξει στη συνέχεια από τη ροή εντολών πώλησης αφού οι εν δυνάμει αγοραστές ξέρουν πως μπορούν να πετύχουν καλύτερες-φθηνότερες τιμές στις τράπεζες.

Ενδεικτική, λόγω συγκυρίας, θεωρούμε τη μετοχή της Alpha Bank που μέσα σε δύο συνεδριάσεις απέδωσε περίπου 7% (κρατώντας κέρδη 6% σε διάστημα επτά ημερών) και «δικαιολογεί» διόρθωση μέχρι την πρώτη στήριξη των 13,10 (ή των 12,68 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση). Κάτι ανάλογο θα πρέπει να αναμένεται και για τη μετοχή της Eurobank, που υπεραπέδωσε παράλληλα στο ίδιο διάστημα.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών σχεδόν στο 1 προς 2 με 40 μετοχές να αντιδρούν και περίπου 75 να υποχωρούν. Από την πρώτη κατηγορία ξεχωρίζουν κυρίως θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (με την Χαλκόρ στα 2,07 ευρώ), το Νεώρειο Συμμετοχών στα 1,16 ευρώ ( με 19%), τη Μηχανική στα 1,74 ευρώ, InfoQuest και Δομική Κρήτης στα 1,76 ευρώ και ακόμη ορισμένων από αυτή την ομάδα.

Για τη συνέχεια, παραμένουμε επικεντρωμένοι στο εύρος της διόρθωσης των τραπεζών-μένει να φανεί εάν οι στηρίξεις, που έχουν αναφερθεί θα…αντέξουν- αλλά και την κίνηση επιμέρους μετοχών. Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΠΑΠ της μόνης δεικτοβαρούς μετοχής του 20άρη, που έστω και οριακά κρατά τα 17,92 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v