Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Καραμούζης: Δεν θα προχωρήσουμε σε ΑΜΚ

Δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε μια αύξηση κεφαλαίου δήλωσε ο κ. αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, N. Kαραμούζης σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ν. Καραμούζης: Δεν θα προχωρήσουμε σε ΑΜΚ
Δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε μια αύξηση κεφαλαίου δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, N. Kαραμούζης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

«Αυτό θα καταστεί σαφές και από τους κεφαλαιακούς δείκτες μας όταν ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα τον επόμενο μήνα», συμπλήρωσε ο κ. Καραμούζης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Eurobank θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των κρατικών κεφαλαίων όταν οι συνθήκες στις αγορές ομαλοποιηθούν «για τα καλά», κατά πάσα πιθανότητα στο β΄ εξάμηνο του 2010.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους η δραστηριότητα που αναπτύσσουν εντός και εκτός συνόρων οι 135 μονάδες εξυπηρέτησης μεγάλων πελατών καθώς και το Περιφερειακό Κέντρο Διαχείρισης Κινδύνων Εταιρικών Πελατών, με τις 7 κατά τόπους μονάδες του.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, η διαχείριση κινδύνων εταιρικών πελατών (risk management) αποτελεί πλέον τομέα ανταγωνιστικής «αιχμής» για τον όμιλο, καθώς βρίσκεται στην πρωτοπορία σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό και «κοντράρεται» πλέον με τις μεγάλες γαλλικές, ιταλικές και αυστριακές τράπεζες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή.

Άλλωστε κατόπιν της κρίσης και των βίαιων διακυμάνσεων που έχουν παρατηρηθεί σε εμπορεύματα ( με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα το πετρέλαιο) σε νομίσματα ( ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κ.α.) αλλά και στα επιτόκια, η διαχείριση κινδύνων έρχεται πλέον στο προσκήνιο όχι μόνο με τη προσφορά δομημένων προϊόντων σε μεγάλες εταιρίες που ενδεχομένως έχουν ήδη κάποια εμπειρία του είδους, αλλά και σε μεσαίες εταιρίες που δεν έχουν ίσως ακόμη συνειδητοποιήσει τους σύνθετους κινδύνους που διατρέχουν, ιδίως αν επηρεάζονται σε διαφορετικούς τομείς, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μια εταιρία που δανείζεται σε ευρώ, αγοράζει πρώτες ύλες ευμετάβλητης τιμής και εξάγει σε δολαριακό νόμισμα.

Ο όμιλος απευθύνει τις υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου και δόμησης σχετικών προϊόντων τόσο σε μεγάλου όσο και σε μεσαίου μεγέθους εταιρικούς πελάτες διαθέτοντας εξειδικευμένη ομάδα πωλήσεων, ειδικό λογισμικό on line σύνδεσης για τον προσδιορισμό και την παρακολούθηση κινδύνων, αξίας 20 εκατ ευρώ, αλλά και τα επιτελικά τμήματα που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών προϊόντων.

Αναφορά έγινε επίσης το πλήθος των 13.500 μεγάλων και μεσαίων εταιρικών πελατών που εξυπηρετούνται από 500 relationship managers αλλά και στα 22 δισ. Ευρώ στα οποία ανέρχεται το δανειακό χαρτοφυλάκιο, ενώ σημειώθηκε ότι τα πλέον διαδεδομένα προϊόντα διαχείρισης κινδύνου, αφορούν τον επιτοκιακό κίνδυνο και την μεταβλητότητα των συναλλαγματικών διαφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v