"Άμυνα" πάνω από τις 2.800 στο ΧΑ

Τα περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης και τις ενδείξεις ενδεχόμενης τεχνικής αντίδρασης του FTSE 20 ανιχνεύουν διορατικοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Σε κρίσιμη στήριξη και ο DAX στην Φραγκφούρτη. Κρατά τα 26,04 ευρώ η Εθνική.

Στα…ίχνη της διόρθωσης κινούνται οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, ανιχνεύοντας το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης ή μίας πιθανής τεχνικής αντίδρασης.

Βασικοί δείκτες και μετοχές κινούνται σχεδόν στο όριο των πρώτων σοβαρών στηρίξεων με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 2.810-2.820, τον FTSE 20 «κολλημένο» στις 1.509 (συν-πλην) μονάδες, ενώ και η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει μεν να διορθώνει κρατώντας ωστόσο τα 26,04 ευρώ.

Οι συναλλαγές των 92 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο (στις 13:50) συγκριτικά μέτριες σε σχέση με το μέσο όρο εβδομάδας.

Όμως στα πρώτα 30-45 της συνεδρίασης δηλαδή στην διάρκεια καταγραφής των χαμηλών τιμών ημέρας ο αρχικός τζίρος των 30-32 εκατ. ευρώ ήταν συγκριτικά περισσότερος από το μέσο όρο. Στοιχείο, που δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς- η ουρά πωλήσεων στις τράπεζες κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων- εξαντλήθηκε στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Αυτή η στάση αναμονής πέριξ των 1.509 μονάδων (για περισσότερο από μιάμιση ώρα, πλέον) φαίνεται να σχετίζεται με ανάλογη…διστακτικότητα, που παρατηρείται και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Θεωρώντας ενδεικτική την Φραγκφούρτη διαπιστώνουμε, ότι ο DAX γράφει χαμηλό-μέχρι τώρα- στις 5.712 δηλαδή ελάχιστα πάνω από τις 5.706 μονάδες που είναι και η περιοχή ΚΜΟ 20 για τον συγκεκριμένο δείκτη.

Στο ΧΑ η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς η ζώνη των 1.509 θεωρείται σημαντική, ωστόσο με γνώμονα τον ΚΜΟ 20 η ουσιαστική στήριξη για τον FTSE 20 διαμορφώνεται στις 1.467 μονάδες. Αυτό σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αντιστοιχεί με την περιοχή πέριξ των 2.750 μονάδων, χωρίς ωστόσο να θεωρείται απαραίτητη η υποχώρηση της αγοράς μέχρις αυτά τα επίπεδα.

Αναφερόμαστε όμως διεξοδικά σε τεχνικές παραμέτρους, καθώς είμαστε της εκτίμησης πως διεθνώς αγορές και δείκτες κινούνται με…γνώμονα γραμμούλες και τεχνικές μεθόδους.

Εν πάσει περιπτώσει μέχρις ότου επιβεβαιωθούν (ή διαψευσθούν) αυτές οι εκτιμήσεις τράπεζες και μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραμένουν υπό πίεση.

Ελεγχόμενη όμως και χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις μεταξύ πωλητών-αγοραστών με τους τελευταίους να έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν νέες αγορές σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στα 26,36 αντιδρώντας σταδιακά από τα χαμηλά των 26,04 ευρώ. Ελαφρώς βελτιώνεται η θέση και άλλων τραπεζικών μετοχών με την Alpha Bank στα 13,9, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,11 αλλά μέχρι 3% χαμηλότερα Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Επίσης δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το ότι Coca Cola 3E και Ελλάκτωρ ήταν οι πρώτες δύο μετοχές του 20άρη που πέρασαν σε θετικό έδαφος, ενώ ανοδικά συνέχιζαν Jumbo, Alapis, Μηχανική, Υγεία, Φουρλής κ.α μετχοές-σηματωροί σε αυτή την φάση της αγοράς. Ενδεικτικό επίσης το ότι η μετοχή του Νεώρειου παραμένει «κλειδωμένη» στα 1,39 ευρώ. Από κοντά Χατζηιωάννου, Νηρέας, Ικτίνος, Σελόντα κ.α.

Για τη συνέχεια το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο αφ΄ ενός στην «συμπεριφορά» του 20άρη πέριξ των 1.509 μονάδων, η προσπάθεια αντίδρασης της Εθνικής (που φαίνεται να παρασέρνει και την Alpha Bank) λίγο υψηλότερα όσο το ενδεχόμενο αντίδρασης του DAX από τα επίπεδα του ΚΜΟ 20 στην Φραγκφούρτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v