ΧΑ: Με πλοηγό την Alpha η προσπάθεια αντίδρασης

Με καλό…αέρα ξεκινά η ΑΜΚ της Alpha Bank. Με την Wall και πάλι πάνω από τις 10.000 μονάδες, τους ξένους ξανά-συμπαθητικούς για ελληνικές τράπεζες και με ένα μέρος της αγοράς διατεθειμένο να ακολουθήσει μια ανοδική αντίδραση.

Στο ρυθμό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank εισέρχεται, τυπικά, από σήμερα ο τραπεζικός κλάδος και το ΧΑ. Με την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης, η διαπραγμάτευση του οποίου θα ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη για να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 του μήνα η σχετική διαδικασία.

Σε σχετικό θέμα του euro2day…μετά το Μάιο η επαναγορά προνομιούχων από την Alpha Bank αναφέρονται λεπτομερώς όλα τα σχετικά και με την α.μ.κ του ομίλου.

Αρχής γενόμενης λοιπόν από την Alpha Bank, που πρακτικά κρατά τον όμιλο και προφανώς τον κλάδο στο προσκήνιο με ό τι αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο για τους κυρίους αναδόχους της έκδοσης (μόνο οι προμήθειες υπολογίζονται σε 30-32 εκατ. ευρώ) αλλά για την αγορά ευρύτερα.

Ηδη η διαδικασία ξεκινά με…αέρα δύο θετικών συνεδριάσεων, που έχουν οδηγήσει τον FTSE 20 αντίδραση από τα χαμηλά των 1.370,17 έως τις 1.438,95 μονάδες δίνοντας επιτέλους την κίνηση -που και από τεχνικής πλευράς- "δικαιούνταν" ο 20αρης, ο Γενικός Δείκτης. Για τον 20άρη ζητούμενο ήταν από χθες το πρωί η προσέγγιση των 1.440-1.445 με τον δείκτη να διαμορφώνεται τελικά στις 1.438,7 μονάδες.

Η δυναμική επαναφορά της Wall πάνω από τις 10.000 χθες βράδυ έχει πολλαπλή ανάγνωση και σημασία, αναμφίβολα όμως δημιουργεί μία βραχυπρόθεσμη δυναμική που μπορεί να φέρει και το ΧΑ υψηλότερα σε αυτή την φάση.

Ποντάρουμε λοιπόν, στην εκτίμηση πως τα ισχυρά ξένα σπίτια, κυρίως αυτά που συμμετέχουν στην α.μ.κ της Alpha Bank θα έχουν κάθε εύλογο συμφέρον να… προστατεύσουν την διαδικασία και συνάμα ένα όσο πιο ελκυστικό γίνεται κλίμα.

Τα κεφάλαια, που καλούνται να καλυφθούν δεν είναι λίγα, κοντά στο ένα δις. ευρώ, με την διαδικασία να γίνεται πιο ευχερής σε θετικό χρηματιστηριακό περιβάλλον. Ασχετα με το αν η διαδικασία είναι εγγυημένη ή όχι κανείς δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε κάτι που τελικά θα του κοστίσει περισσότερο από ότι είχε προυπολογίσει.

Η συγκυρία φαίνεται να διευκολύνει την Alpha Bank- κατ άρχήν η διήμερη αντίδραση συνέβαλε στην διαμόρφωση premium/μαξιλαριού για τη μετοχή- ενδεχόμενη επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης σε Wall και ευρωπαικές αγορές θα καταστήσει πολύ πιο εύκολη την ροή κεφαλαίων προς την Alpha Bank, τις ελληνικές τράπεζες και κατά επέκταση τον FTSE 20, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ένα μέρος του ΧΑ.

Τεχνικά ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.450 μονάδων για τον 20άρη ανοίγει τον δρόμο για επαναπροσέγγιση των 1.480 και…μετά βλέπουμε. Σε αυτή την περίπτωση μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και του μεσαίου χώρου με ήδη ανοδική φορά θα κινηθούν ευκολότερα.

Μένει να φανεί λοιπόν κατά πόσον η συγκυρία μπορεί να διευκολύνει ευρύτερα την αγορά, να δημιουργήσει μόχλευση και κίνηση σε κατηγορίες μετοχών που "υπολειτουργούν" μέχρι σήμερα.

Σε διάστημα 5-7 ημερών μετοχές όπως Περσεύς (0,95 ευρώ), Κυριακίδης (0,96 ευρώ), Medicon (4,15 ευρώ), ΜLS (2,31ευρώ), (1,19 ευρώ), Μαίλλης (0,36 ευρώ), Ευρωσύμβουλοι (2,30 ευρώ), Centric (1,08 ευρώ) και αρκετές ακόμη θα μπορούσαν να "ανταποκριθούν" σε μία ενδεχόμενη πρόσκληση για ανοδική αντίδραση της αγοράς υψηλότερα των 2.720 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v