ΧΑ: Ανοδος με "χορηγό” τις διεθνείς αγορές

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα με “σύμμαχο” την “θετική αύρα” από τα μεγάλες ευρωαγορές και το θετικό άνοιγμα της Wall.  Μοχλός ανόδου οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι. Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων.

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Σοφοκλέους, έχοντας σαν “σύμμαχο” την “θετική αύρα” από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και το θετικό άνοιγμα της Wall Street και βέβαια σαν μοχλό ανόδου τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, αλλά και το μεγαλύτερο κομάτι από τις μετοχές του 20αρη.

Αντίθετα FTSEM (+0,58%) και FTSES (+0,08%) κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης επέμειναν σε αρνητικό πρόσημο, κάτι που είχε σαν τελικό αποτέλεσμα να υποαποδώσουν εντυπωσιακά έναντι του FTSE (+1,81%).

Σημαντικές ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με τον ΟΠΑΠ (μετά την είδηση για αναβολή του φόρου στα τυχερά παιχνίδια μέχρι τις 30/4/2010) να περνά στην τέταρτη θέση και να “απειλεί” άμεσα την Alpha Bank.

Έτσι η πρώτη εξάδα διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική Τράπεζα (13,78 δισ), Coca-Cola 3Ε (6,13 δισ), Alpha Bank (5,37 δισ), ΟΠΑΠ (5,34 δισ), ΟΤΕ (5,15 δισ), Eurobank (5,05 δισ).

Συντριπτικά λιγότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, με τις μεγαλύτερες απώλειες για Τράπεζα Κύπρου (-1,67%) και Τιτάνα (-1,11%). Με απλά αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Coca-Cola , MIG,

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+4,4%), ΕΛΠΕ (+4,02%) και Motor Oil (+4,08%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος και του 2% οι Εθνική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα και Alpha Bank.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Eurobank και θετική ημερήσια μεταβολή για Τράπεζα Πειραιώς και Ταχ. ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2456,08 μονάδες (10.48). Ξαφνική εμφάνιση πωλητών που αφαίρεσε τα αρχικά κέρδη και το θετικό πρόσημο είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να βυθιστεί μέχρι τις 2374,64 μονάδες (11.17), νέα αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 2457,27 μονάδων (14.18) και τελικό κλείσιμο στις 2448,36 μονάδες με κέρδη 1,78%, ενώ ο τζίρος μάλλον χαμηλός στα 188 εκατ. από τα οποία τα 5,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 114 ανοδικές μετοχές έναντι 82 πτωτικών και 15 τίτλους με κέρδη από 6 έως 10,87%.

Ξεχώρισαν οι Άττικατ, Νεώριο Σύρου, Ελβάλ, Ιντεάλ, Μηχανική, ΚΛΜ, ενώ νέες σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος του Καρδασιλάρη.

Πάντως η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, καθώς διεθνείς οίκοι και διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων συνεχίζουν να εστιάζουν στην επιδεινούμενη οικονομική-δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, και στα αμφίσημα εταιρικά αποτελέσματα εννεαμήνου.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν ούτε να φανταστούν ότι μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης μπορεί να έχει ένα χρηματιστήριο που θα κινείται μόνο ανοδικά, ακόμα και αν σε αυτό συνηγορούν οι διεθνείς Αγορές. Το χρήμα είναι “δυσεύρετο”, οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και η κατανάλωση συνεχώς μειώνεται.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Αν και οι ξένες Αγορές δεν αντέξουν και γυρίσουν προς τα κάτω, τι θα γίνει στο Χ.Α. όπου η ψυχολογία έχει αρχίσει και “ξανακοιτάζει νότια”, διερωτώνται οι οπαδοί της απαισιόδοξης σχολής σκέψης και επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση από τα χειρότερα στο εξωτερικό, γίνεται με σημαντικές αδυναμίες, όπως η ανεργία και η μειωμένη εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών.

Η ανοδική κίνηση, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη μετά την επαφή του Γενικού Δείκτη με το μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 ημερών και τη τρίτη διορθωτική διαβάθμιση των Fibonacci Fan της τελευταίας ανοδικής κίνησης δεν έδωσε τον απαιτούμενο “αέρα” για τη δημιουργία ανακλαστικής ανοδικής ανάτασης προς τις 2.600 μονάδες αναφέρει ο Απ. Μάνθος.

Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι ο δείκτης μετά τα μισά της ανοδικής διαδρομής βρέθηκε “έρμαιο” των οικονομικών ανησυχιών του Αμερικανού προέδρου για πιθανή αρνητική ύφεση τύπου Double-dip, γεγονός, που έδωσε έδαφος στους διάφορους υποτιμητές για να ωθήσουν το Γενικό Δείκτη σε μια εύκολη κατάβαση προς το επίπεδο στήριξης των 2.400 με 2.432 μονάδων (διπλή τοπική κορυφή Ιουνίου/ Αυγούστου), δημιουργώντας όμως έτσι τριγμούς στο δεύτερο ανοδικό κύμα του Ιουλίου.

Το ίδιο γεγονός έδωσε απλώς την ευκαιρία στις μεγάλες κεφαλαιαγορές για μια υγιή καθοδική “εξαέρωση” από τα υψηλά τους. Διαγραμματικά βέβαια το μέγεθος της καθοδικής κίνησης το είχαμε λάβει από το ύψος του διασπασμένου σχηματισμού “Head and Shoulders”, παρόλο που οι περισσότεροι γρήγοροι τεχνικοί δείκτες δε συμφωνούσαν με τη συνέχιση της καθοδικής κίνησης.

Πάντως η καθοδική αυτή «αντίρρηση» των τεχνικών εκθετικών ταλαντωτών στατιστικά οδηγεί σε βίαιη αντιθετική (ανοδική) κίνηση προς τις 2600 μονάδες.

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες μιας ανοδικής κίνησης καθώς η Αγορά έχει περιέλθει τεχνικά σε βραχυπρόθεσμη υπερβολή παρουσιάζοντας παράλληλα σημαντική υποαπόδοση έναντι των κυριότερων διεθνών Αγορών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι υψηλές διακυμάνσεις και έντονη θετική μεταβλητότητα θα πρέπει να προβληματίσουν ως προς την βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα της αντίδρασης ενώ πληροφορίες για την συνέχεια θα αντληθούν και από την συναλλακτική δραστηριότητα, ενδεχόμενο κλείσιμο σε υψηλό ημέρας καθώς και το βαθμό συμμετοχής της Αγοράς.

Αν υποτεθεί ότι ξεκινάει μια ανοδική αντίδραση ο άμεσος στόχος είναι η ζώνη των 2570 - 2580 μονάδων επίπεδο στο οποίο οριοθετείται ένα επαρκές επίπεδο διόρθωσης αλλά και μια ισχυρή περιοχή προσφοράς λόγω του πλάγιου καθοδικού καναλιού το οποίο διέρχεται από την εν λόγω ζώνη.

Η εβδομάδα θα επηρεαστεί τόσο από το πλούσιο περιεχόμενο στα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας (ανεργία, κατοικίες ΑΕΠ γ’ τριμήνου, κατανάλωση, βιομηχανικές παραγγελίες) καθώς και από το μεγαλύτερο μέρος των εταιρικών αποτελεσμάτων τα οποία ολοκληρώνονται την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Αγορά δείχνει να αμφιταλαντεύεται, καθώς οι διαθέσεις ανάκαμψης των διεθνών Αγορών επηρεάζουν λέει ο Στρ. Πολυχρονέας. Ο αναλυτής της Solidus Sec επισημαίνει ότι όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρονται σε παράταση των χαμηλών επιτοκίων, ενώ εστιάζει την προσοχή του στις δηλώσεις του Strauss-Cahn (managing director στο ΔΝΤ), σε conference στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οποίες οι μισές ζημιές των Τραπεζών από την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχουν ακόμα “αποκαλυφθεί”.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις οι Τράπεζες μπορεί να έχουν ακόμα στα βιβλία τους 1,5 τρισ δολάρια σε “τοξικά χρέη” κάτι που ενδέχεται να δυσκολέψει την οικονομική ανάκαμψη.

Επίσης όσον αφορά το Χ.Α. τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δύσκολα θα διατηρήσουν το σύνολο της θέσης τους στην Αγορά πριν την ετυμηγορία για το χρονικό περιθώριο μείωσης του ελλείμματος που θα δώσει στην Ελλάδα η Κομισιόν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι πιθανότητες υποβάθμισης από Moody’s και την Standard & Poor’s είναι αυξημένες. Επίσης δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής των επενδυτών ότι το χρέος θα αυξηθεί στο 133.6% του ΑΕΠ ή στα €326.305 εκ, όταν στο 9μηνο του 2009 ανήλθε στο 124.1% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες εκδόσεις χρεογράφων το 2010, όπου μπορεί οι συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία να έχουν βελτιωθεί, αλλά για την ελληνική οικονομία οι συνθήκες φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Κ. Πολυχρονέα, μπορεί να ολοκληρώθηκε ο πρώτος στόχος διόρθωσης, αφού σήμερα ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τις 2370 μονάδες, όμως για να αλλάξει κάτι επί το θετικότερον πρέπει ο Γενικός Δείκτης να “δει” κλείσιμο υψηλότερα των 2530 μονάδων και ο FTSE υψηλότερα των 1343 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (127700 Alpha Bank, 232700 Εθνική, 61800 Πειραιώς, 68600 Eurobank, 118900 Κύπρου, 129400 MPB, 80000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2771), Alpha Bank (3588), ΟΤΕ (2026), Ταχ. Ταμιευτήριο (198), MPB (957), Eurobank (1753), Πειραιώς (1298), ΔΕΗ (971), MIG (359), Κύπρου (722), Αγροτική (340), ΓΕΚ (265), Ιντρακόμ (404), Intralot (537), ΕΧΑΕ (391), ΟΠΑΠ (253), Coca-Cola (303), Μυτιληναίος (141), Motor Oil (139), Τιτάν (159).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v