ΧΑ: "Χορεύοντας" με τους ξένους

Αργά ή γρήγορα το ΧΑ θα πρέπει να εξοικειωθεί με τη… νέα κατάσταση και την ασφυκτική πίεση των ξένων. Κρατούν προσώρας τα επίπεδα στήριξης για ΓΔ, FT 20 σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών. Πτώση 1,8% για ΕΤΕ.

Υπό τον φόβο των υποβαθμίσεων το ΧΑ επιχειρείται να βρει αντιστάσεις και ρυθμό με τους βασικούς δείκτες να κρατούν-προσώρας- σχετική απόσταση από τα επίπεδα στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 2.320-2.330, ο Ftse20 στις 1.205-1.210 μονάδες με μάλλον λογικές συναλλαγές και αυτό μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο υπέρ της αγοράς.

Τουλάχιστον για αυτές τις συνεδριάσεις οπότε και αναμένεται αποσαφήνιση της τάσης, με ενδεχόμενη επιβεβαίωση των στηρίξεων να αφήνει ένα περιθώριο για μία τεχνικής μορφής αντίδραση. Στην αντίθετη περίπτωση η μη επιβεβαίωση τεχνικών περιοχών θα άνοιγε την… κατηφόρα για χαμηλότερα επίπεδα τιμών με πρώτο στόχο τα επίπεδα των 2.165 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Να δούμε όμως καθώς σημειώθηκε μία προσπάθεια προεξόφλησης των νέων χειρότερων σε μία ομολογουμένως κακή συνεδρίαση (αλλά με όχι τόσο υψηλές συναλλαγές), ενώ όλο και περισσότεροι θεωρούν, πως θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε αυτό το σκηνικό ιδιότυπης ομηρείας. Και ανάλογα να κινούμεθα.

Θα δείξει γιατί είτε σε αυτή είτε στην επόμενη φάση το "μέτρημα" θα αποκτήσει καθαρά καθοδικό χαρακτήρα.

Μέχρι τώρα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κρατά τα 20,2-20,3 ευρώ, η Alpha Bank επιχειρήθηκε να αντιδράσει στα 8,8 ευρώ, ενώ η Eurobank κυμαίνεται στα 8,7-8,8 ευρώ. Α

Από τον Ftse20 συγκριτικά καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν η ΔΕΗ στα 12,76 (!), η Αγροτική Τράπεζα στα 1,87 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 5,34 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 16,54 ευρώ. Από την αμέσως χαμηλότερη κατηγορία η J&P Αβαξ παρουσιάζει σχετική κινητικότητα στα 3,17 ευρώ, τα Folli-Follie στα 16 ευρώ, η Γενική στα 0,83 ευρώ, η ΣΙΔΕΝΟΡ στα 5,30, η Μηχανική στα 1,32 ευρώ.

Πέραν όμως αυτών των ολίγων ουδέν, καθώς οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν αργά, αλλά σταθερά προς χαμηλότερες τιμές. Χωρίς σημαντικές πωλήσεις, αλλά με λιγότερες αγορές σε τραπεζικές μετοχές και μικρής έκτασης αντίδραση στη μετοχή της Coca Cola Hellenic στα 16,75 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v