Στις… Θερμοπύλες του ΧΑ

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση θα δοθεί η πιο καθοριστική μάχη των «ελληνικών δυνάμεων» έναντι υποτιμητών, βραχυπρόθεσμων και πωλητών του ΧΑ. Με τις 1.053-1.073 μονάδες «κόκκινη γραμμή» για τον FTSE 20.

Κρίσιμα 24ωρα για οικονομία και αγορά (σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου) με το ΧΑ να δίνει μάχες στην «κόκκινη γραμμή» σε μία φάση, που τα ξένα χρηματιστήρια ετοιμάζονται για την τελευταία προ εορταστική ανοδική αντίδραση.

Θα ακολουθήσει το ΧΑ, θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, οι μετοχές του FTSE 20 μετά το νέο άδειασμα της Παρασκευής; Και μετά το γύρισμα του δείκτη από την κορυφή των 1.170 έως τον πυθμένα των 1.087 μονάδων δηλαδή πολύ κοντά στην ζώνη των 1.053.1.073 μονάδων με τις τράπεζες εκ νέου αδύναμες από το μεσημέρι και μετά της 11/12 και την Εθνική στα 16,97 ευρώ.

Σημειωτέον, πως για την Εθνική χαμηλές τιμές έχουν σημειωθεί στα 16,8, 17,10 και 16,97 όλες αυτές οι τιμές στο διάστημα 9-11 Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια «κόκκινη γραμμή» οριοθετείται για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και δευτερευόντως για τις Eurobank, Alpha Bank.

Όμως αυτό που μετράει και κατά την εκτίμηση παραγόντων, θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστήριο είναι η προσπάθεια που κατέβαλλε την Παρασκευή ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο…μαραθώνιος που ξεκινά για το οικονομικό επιτελείο από σήμερα.

Εάν οι ξένες αγορές ήταν «πτωτικές», εάν τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε διόρθωση θα παίρναμε το ρίσκο να θέσουμε χαμηλότερα τον πήχη για τον 20άρη, προς τις 1.053 μονάδες με χαμηλό όριο του ίδιου του κυματισμού έως τις 980 μονάδες.

Ωστόσο το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια παραπέμπει σε προετοιμασία για έναν τελευταίο γύρο και όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές αυτή την εβδομάδα διακυβεύονται αρκετά. Θα θεωρούσαν σαν προσωπικό "άδειασμα" του έλληνα πρωθυπουργού έναν νέο γύρο υποτιμητικών πιέσεων και μαζικών πωλήσεων από κάθε λογής Brevan Howard, χαρτοφυλάκια του περιβόητου G. Soros και άλλων δυνάμεων των αγορών.

Ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται, πως περνά τον πρώτο…σκόπελο των ξένων, κυρίως της γερμανικής πλευράς, πείθει ορισμένους από αυτούς και από σήμερα δίνεται μέρα προς μέρα τόσο ένα προσωπικό στοίχημα του ιδίου όσο εκείνων των δυνάμεων, που δεν επιδιώκουν νέα…απαξίωση της ελληνικής οικονομίας. Τουλάχιστον σε αυτή την φάση των αγορών.

Για αυτό θεωρούμε ως λογικότερη την ισχυροποίηση των περιοχών στήριξης για τον FTSE 20, την ανάληψη εκ νέου προσπαθειών για «γύρισμα» μετοχών του 20άρη, μάχη χαρακωμάτων σε Eurobank, Alpha Bank αλλά και Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, νέες τοποθετήσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και υπό προϋποθέσεις σε ΟΠΑΠ.

Από τεχνικής πλευράς απαιτείται η διασφάλιση των στηρίξεων προκειμένου σταδιακά ο FTSE 20 να επανέλθει προς τις 1.170,8 μονάδες, την κορυφή της 11 Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση θα περιμέναμε περισσότερες βοήθειες από μετοχές των Αγροτικής Τράπεζας, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Μυτιληναίου, Coca Cola 3E αλλά και Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια.

Και συν τω χρόνω από δυνάμεις που την δύσκολη Παρασκευή διατήρησαν την ανοδική φορά τους. Συγκεκριμένα για Τέρνα Ενεργειακή (6,78 ευρώ) Ελλάκτωρ (4,96 ευρώ), Lamda Development (7,60 ευρώ), Μετκα (8,60 ευρώ) κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v