Η επίσπευση των μέτρων "ανέστησε" τo XA

Εντονη άνοδος με ηγέτη τον “καταπιεσμένο” τραπεζικό κλάδο που, μετά από απώλειες 21,6%, έκλεισε με κέρδη 7,3%. Με πωλητές στο κλείσιμο η πλειονότητα του FT20. Τι λένε οι αναλυτές. Τα σενάρια. Η υποδοχή των μέτρων.

Οι Τράπεζες έφεραν τα κάτω – πάνω στο Χ.Α.

Ανοδική αντίδραση με επικεφαλής τον “καταπιεσμένο” Τραπεζικό κλάδο, που αφού συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε με αθροιστικές απώλειες 21,56%, σήμερα ηγήθηκε της αντίδρασης με τον Τραπεζικό δείκτη να κλείνει με ημερήσια κέρδη 7,31%.

Ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση έγινε με μικρότερο τζίρο από τις δύο προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ το τελικό μήνυμα του ταμπλό δείχνει να είναι μάλλον με τους συντηρητικούς, καθώς το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων έκλεισε με πωλητές, ενώ από το υπόλοιπο ταμπλό του FTSE με αγοραστές έκλεισαν μόνο ΔΕΗ, Ελλάκτωρας και Motor Oil.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι φήμες για πιθανή συγχώνευση μεταξύ Τρ. Πειραιώς και MIG (που διαψεύσθηκαν), το 91% του τζίρου σε τίτλους του 20αρη, το 56% σε τρεις τίτλους (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank), το 36% της μικτής αξίας συναλλαγών στην μετοχή της Εθνικής.

Στο ταμπλό του 20αρη μόνη “κόκκινη παραφωνία” ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-0,83%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Τιτάνα (+9,67%) και MPB (+9,72%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 8% οι Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Μυτιληναίος, του 7% οι Βιοχάλκο, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, του 6% οι Eurobank, Coca-Cola και του 5% η ΔΕΗ. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Intralot, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap φθάνοντας μέχρι τις 2157,96 μονάδες (10.41), υποχώρηση με απώλεια των αρχικών κερδών και του θετικού προσήμου μέχρι τις 2100,64 μονάδες (12.01), όμως μετά τις 12.02 κινήθηκε σταθερά με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 2219,98 μονάδες (16.39) και έκλεισε τελικά στις 2214 μονάδες με κέρδη 5,15%, ενώ ο τζίρος σαφώς υποδεέστερος ξεπέρασε τα 341 εκατ. από τα οποία τα 9,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 171 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών και 37 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 15%.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς αποδίδουν την σημερινή κίνηση σαν αναμενόμενη τεχνική αντίδραση που υποβοηθήθηκε από την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και τις κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου όσων διατηρούσαν επιθετικά “short” θέσεις στο Χ.Π.Α.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι θετικά επέδρασε το "μήνυμα" που πέρασε η Κυβέρνηση στις Αγορές, ότι επισπεύδει τη λήψη μέτρων σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Στη μεταστροφή κλίματος συνέβαλαν επίσης οι -φραστικές- παρεμβάσεις διεθνών οικονομικών παραγόντων, που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με πτώχευση.

Πάντως σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό που υποστηρίζει ότι στην Αγορά λειτούργησε το “ένστικτο αυτοσυντήρησης", και η παρατεταμένη πίεση των αποτιμήσεων έφερε την ανοδική αντίδραση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι είχε βίαιο χαρακτήρα, όπως και η πτώση που προηγήθηκε.

Σε αυτά όλα η απαισιόδοξη σχολή σκέψης φαίνεται να έχει επιχειρήματα, καθώς υποστηρίζει ότι πρόκειται μόνον για μία ισχυρή τεχνική αντίδραση, που θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις και θα περιορίσει τις απώλειες στα χαρτοφυλάκια, είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Και σαν παράδειγμα φέρνουν το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι που ενώ στις 25/11 βρισκόταν στις 2093,16 μονάδες, στις 9/12 προσγειώθηκε στις 1533,36 μονάδες με αθροιστικές απώλειες 26,7%, για να δώσει σήμερα ανοδική εκτόνωση με κέρδη 7% (!)
 
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η αρνητική ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας και η επιστροφή της έντονης μεταβλητότητας αποτελούν ισχυρά εμπόδια σε ενδεχόμενη προσπάθεια “πειστικής” ανοδικής διόρθωσης, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Μολονότι οι αποτιμήσεις των Δεικτοβαρών τίτλων παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές στα παρόντα επίπεδα, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση αποτελεί ευκαιρία μείωσης κάποιων υπερβολικά εκτεθειμένων θέσεών μας. Στο τεχνικό κομμάτι, στήριξη και πιθανό σημείο εκδήλωσης αγοραστικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι 2050 μονάδες, τα χαμηλά της 13ης Ιουλίου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η παραμονή για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω από τα επίπεδα που ορίζει ο κινητός μέσος των 200 ημερών (2255 μονάδες), υποδηλώνει την είσοδο της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς σε αμιγώς αρνητική τάση (bear market).

Στην λοκομοτίβα της Αγοράς εστιάζει την τεχνική προσοχή του ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι στην συνεδρίαση της Τετάρτης ο τίτλος έκλεισε με νέες ισχυρές απώλειες της τάξεως του 6,59%, στα 17 ευρώ, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της συνολικό όγκο 11,87 εκατ. τεμαχίων. Στατιστικώς, παραπλήσιο όγκο συναλλαγών είχαμε δει στη μετοχή στα τέλη Οκτωβρίου του 2008 (10,58 ευρώ), ημέρα από όπου δόθηκε και το εναρκτήριο λάκτισμα για την πραγματοποίηση ενός βίαιου ανοδικού στροφέα απόδοσης 82% (10,39€ ^ 18,95€) περίπου.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε τη μετοχή να έχει πραγματοποιήσει από τα υψηλά της (28,25€) συνολικές απώλειες της τάξεως του 40% ενώ για την επανάκτησή τους θα χρειαστεί 67% περίπου. Κατά τη καθοδική της κίνηση έχει διασπάσει τα σημεία στήριξης των 21,58€, 20,37€, 19,4€ και 17,56€ ενώ κινήθηκε προς τη πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 16 με 16,5 ευρώ, όπου πιθανή προσέγγισή της θα δώσει “ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία”. Μάλιστα στην εν λόγω περιοχή διέρχεται και το ανώτατο όριο διόρθωσης (61,8%) της μεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησης σύμφωνα με τα Fibonacci Retracement. Οι περισσότεροι τεχνικοί ταλαντωτές βρίσκονται σε “oversold” ζώνες ενώ ορισμένοι αλγοριθμικοί δείκτες εισροής χρήματος σημειώνουν έντονη ανοδική απόκλιση (!!) σε σχέση με τις τιμές της μετοχής της ΕΤΕ, σημάδι πιθανής δημιουργίας βραχυχρόνιας έντονης ανοδικής ανάτασης.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μάνθο η συνεδρίαση της Τετάρτης πιθανότατα έδωσε το τελευταίο “sell off” για τον τίτλο της Εθνικής και σε μία τέτοια περίπτωση τα περιθώρια καταγραφής σημαντικότερων χαμηλών δείχνουν μικρά.

Όσον αφορά τον Γενικός Δείκτη πρέπει να διατηρήσει το “μαξιλάρι” 2094 – 2050 και να αναζητήσει τουλάχιστον τρία κλεισίματα υψηλότερα των 2225 μονάδων προκειμένου να κινηθεί προς τις 2250, 2300 και 2330 μονάδες.

Όσον αφορά τον FTSE σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστρατηγήσει εκ νέου την στήριξη των 1129 μονάδων, διότι σε αυτή την περίπτωση το σενάριο προσέγγισης των 1000 μονάδων θα κερδίσει αποφασιστικούς πόντους. Αντίθετα παράταση της ανοδικής αντίδρασης μπορεί να φέρει τον εν λόγω δείκτη προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1180 και 1270 – 1280 μονάδων.

Επιφυλακτικό παραμένει το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ απέναντι στο Χ.Α., καθώς όπως τονίζει η πορεία του προεξοφλεί την επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας. Πιστεύουμε, επισημαίνουν, ότι η αρνητική αυτή πορεία θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Αγορών και της Ε.Ε. για συμμόρφωση των δημοσιονομικών της Χώρας και συστήνουμε στενή παρακολούθησή της και αποφυγή τοποθετήσεων προς το παρόν. Σχετικά με το spread των Ελληνικών 10-ετών ομολόγων ενδεικτικά αναφέρουν ότι από το μήνα Μάρτιο μέχρι σήμερα παρατηρούμε μια ιδιαίτερα αρνητική σχέση μεταξύ τούτου και της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με εκτιμώμενο συντελεστή συσχέτισης της τάξεως του -90%. Δηλαδή, η διαμόρφωση του spread σε υψηλά επίπεδα στην Αγορά Ομολόγων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας η οποία ασφαλώς αντανακλάται και στη πτωτική πορεία της Αγοράς το τελευταίο διάστημα.

Σημαντικό ρόλο για την μελλοντική πορεία της, πέραν των προαναφερθέντων, θα παίξουν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες και ιδιαίτερα οι Τράπεζες για τη χρήση του 2009, όπως επίσης και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η κερδοφορία τους από τη στιγμή που θα απολεσθεί η δυνατότητά τους να αντλούν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ χρησιμοποιώντας ομόλογα. Στις κορυφαίες επιλογές της Merit αυτή την περίοδο παραμένουν οι τίτλοι: Τράπεζα Κύπρου, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και ΟΠΑΠ.

Στο τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ, θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η αποφυγή τίτλων εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι επιβεβλημένη. Τέλος, τονίζουν ότι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την περίοδο που ακολουθεί και ειδικότερα την περίοδο των γιορτών (year-end rally) αλλά και τον Ιανουάριο, ο οποίος συνδέεται ιστορικά με πολύ υψηλές αποδόσεις (January effect).

Μικρή ανοδική αντίδραση μέχρι τις 2400 μονάδες, αναμένει ο Κώστας Βέργος, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν νέα δεδομένα να “επιχορηγήσουν” την ανοδική κίνηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ “βλέπει” “ταλαιπωρία” του Δείκτη στο εύρος 2400 – 2050, μέχρι να ανακοινωθούν οι Κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα επί το θετικότερον.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν το αργότερο στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Μπορεί στις αμέσως επόμενες μέρες να διαφανεί μία “ανακούφιση” του spread, όμως η Αγορά Ομολόγων δεν έχει ομαλοποιηθεί και αυτό θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο, τόσο στην κερδοφορία των Τραπεζών, όσο και στην πορεία του Χ.Α.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (20000 MPB, 111200 Eurobank, 22000 Alpha Bank, 40000 Κύπρου, 305500 Εθνική, 8000 Τιτάν, 14900 Intralot, 7000 Lamda Development, 40600 MIG, 43900 Πειραιώς, 14600 Βιοχάλκο, 25000 Μυτιληναίος, 15000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5305), Alpha Bank (2435), ΟΤΕ (918), MPB (1143), Eurobank (2472), Πειραιώς (3360), ΔΕΗ (711), MIG (1632), Κύπρου (786), Ιντρακόμ (250), ΟΠΑΠ (614), Αγροτική (742), Ταχ. Ταμιευτήριο (1220), Coca-Cola (142), Intralot (146), Ελλάκτωρ (384), Μυτιληναίος (200), ΕΧΑΕ (304), ΓΕΚ (1709), Ελ. Πετρέλαια (260), Τιτάν (222), Μέτκα (259).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς 365491 τεμ., Alpha Bank 110514 τεμ., Eurobank 170000 τεμ., Εθνική 85638 τεμ., Αγροτική 15000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 160973 τεμ., MPB 6000 τεμ., Εθνική 76500 τεμ.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,10 ευρώ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (11170174 τεμ.), Εθνική (6001357 τεμ.), Eurobank (9170394 τεμ.), Κύπρου (5587776 τεμ.), Jumbo (6064440 τεμ.), Πειραιώς (6050121 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v