Τραπεζική αντίδραση σχετικά χαμηλού κόστους

Στις τράπεζες ξεκίνησε και τελείωσε η άνοδος του ΓΔ με τον FT 20 να αποσπά το 93% του τζίρου και την ΕΤΕ (5,73%) το 37%. Κέρδη για Κύπρου (7,11%), Alpha (4,11%), MPB (4,02%). Πρώτοι σε δανεισμό Alpha, ΕΤΕ.

Την παροχή στήριξης ύψους 10 δισ. δολαρίων στην Dubai World προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της -συμπεριλαμβανομένων 4,1 δισ. δολαρίων σε ισλαμικά ομόλογα της Nakheel- ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι.

Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από τις διεθνείς Αγορές και αυτό βοήθησε και την “ταλαιπωρημένη” Σοφοκλέους να ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά, όμως η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας συνδυάστηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ανοδική αντίδραση έγινε “υπό το βλέμμα” των εν δυνάμει πωλητών και με τα “αυτιά” της Αγοράς στραμένα στο Ζάππειο όπου στις 19.00 ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα ανοδικά με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει σε ημερήσια κέρδη έως 2,62%, όμως κάπου εκεί οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, όπου και οι “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών και πωλητών ήταν έντονες και ο Δείκτης “είδε” τόσο τα αρχικά υψηλά όσο και τα χαμηλά ημέρας, ο τζίρος “πήγαινε” λίγο περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ το λεπτό, όμως στην συνέχεια οι συναλλακτικοί ρυθμοί έπεσαν αισθητότατα.

Σαφής η επικράτηση του “πράσινου” στο ταμπλό του 20αρη με τα μεγαλύτερα κέρδη για Τράπεζα Κύπρου (+7,11%), ΔΕΗ (+6,24% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Εθνική Τράπεζα (+5,73%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Alpha Bank, Eurobank, MPB, του 3% για την Πειραιώς, του 2% Για Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Coca-Cola, MIG.

Αντίθετα απώλειες για Intralot (-1,62%), Motor Oil (-0,18%) και Μυτιληναίο (-0,59%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και εν μέσω διακυμάνσεων έφθασε μέχρι τις 2217,28 μονάδες (11.09). Από εκεί και πέρα οι πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ο Δείκτη έχασε τα αρχικά κέρδη και το θετικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 2155,8 μονάδες (12.06), νέα πλαγιοανοδική αντίδραση μέχρι τις 2217,33 μονάδες (17.03) και τελικό κλείσιμο στις 2216,94 μονάδες με κέρδη 2,6%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφθασε τα 199 εκατ. από τα οποία τα 13,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Στο τέλος ξεκαθάρισε η αναλογία ανοδικών (108) – πτωτικών (89) μετοχών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 6 έως 13,89%.

Κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής, λόγω επερχόμενου triple witching.

Έτσι η επόμενη πλαγιοανοδική κίνηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 13.40 και έφερε τον Δείκτη οριακά ψηλότερα από το πρωινό ενδοσυνεδριακό υψηλό, μάλλον έγινε λόγω “ανακωχής πωλήσεων” και λιγότερα από τον “ενθουσιασμό” των λίγων αγοραστών.

Ευνόητο είναι ότι η άνοδος ξεκίνησε και τελείωσε στον Τραπεζικό κλάδο και σε ελάχιστους ακόμα τίτλους του FTSE. Έτσι στο +4,85% του Τραπεζικού δείκτη “αντιπαρατίθενται” το +0,75% του FTSES και το -0,26% του FTSEM.

Εντυπωσιακός ο 20αρης απέσπασε το 93% της μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ η “μερίδα του λέοντος” για πολλοστή φορά στον τίτλο της Εθνικής που “απασχόλησε” το 37% του ημερήσιου τζίρου. Για τους υπόλοιπους τίτλους εκτός 20αρη έμειναν να μοιραστούν λίγο περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την “υγεία” της Αγοράς (!)

Επιφυλακτικότητα και έντονη μεταβλητότητα επικράτησαν, εν αναμονή της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, επισημαίνουν και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, εκτιμώντας ότι η υιοθέτηση ενός " ήπιου Ελληνικού μοντέλου" δεν θα ικανοποιήσει τους ξένους οίκους και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, που πιέζουν εμμέσως για πιο σκληρά μέτρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η ισχυρή ανοδική κίνηση που εκδηλώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης εξουδετερώθηκε πλήρως υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, καθώς ισχυρά χαρτοφυλάκια αξιοποίησαν την ευκαιρία για να περιορίσουν θέσεις, γυρίζοντας τον Δείκτη μέχρι και σε αρνητικό πρόσημο.

Tι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

“Απαιτητικοί” οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Αγορές δεν βλέπουν ένα “σοβαρό πρόγραμμα” με βάθος χρόνου, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αφορούν μόνο τον πρώτο χρόνο και θεωρούνται από πολλούς ξένους έως και περιστασιακά.

Όσο χειρότερα είναι τα μέτρα για τους πολίτες τόσο θετικότερα θα αντιδράσει η Αγορά, εκτιμά ο Δημ. Μέξης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ τονίζει ότι οι “επιταγές” από το εξωτερικό απαιτούν επώδυνα μέτρα και στην παρούσα φάση η Αγορά υποφέρει από “ψήφο εμπιστοσύνης” και αυτόν μπορούν να τον δώσουν μόνο τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Γενικότερα οι ξένοι “έχουν βαρεθεί τα ευχολόγια” και τις “δοκιμαστικές ασκήσεις επί χάρτου” και θέλουν επιτέλους να δουν πράξεις. Όσον αφορά την γενικότερη εικόνα του Χ.Α., ο κ. Μέξης εκτιμά ότι το ταμπλό θα συνεχίσει να άγεται και να φέρεται από τον Τραπεζικό κλάδο και ελάχιστες ακόμα μετοχές του 20αρη. Καυστικότατος ο αναλυτής της Περβανάς, τονίζει ότι οι υπόλοιποι εισηγμένοι τίτλοι είναι απλά για να γεμίζουν την ανία μας (!)

Στην πορεία του Γενικού Δείκτη στρέφει, τεχνικά, την προσοχή του ο Απ. Μάνθος.

Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις η αδυναμία ανοδικής διάσπασης της περιοχής των 2432 μονάδων οδήγησε το Γενικό Δείκτη στη τριπλή ζώνη στήριξης των 2094 – 2071 - 2050 μονάδων, περιοχή από όπου αντέδρασε ανοδικά σχηματίζοντας το τοπικό πυθμένα W, στις 2074,92 μονάδες. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση της εν λόγω στήριξης και κυρίως η μη πραγματοποίηση νέου χαμηλού με υψηλότερο τζίρο συναλλαγών από αυτό της 9ης Δεκεμβρίου.

Καθοριστικές στη περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του Δείκτη είναι οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδος, καθώς εάν ο Δείκτης δεν επιστρέψει σε επίπεδο κλεισίματος πάνω από το μέσο σημείο των Quadrant Lines της τελευταίας καθοδικής κίνησης, στις 2277 μονάδες, τότε θα πρέπει να αναμένουμε πλαγιοκαθοδική “ταλαιπωρία”, όπου θα έχει σαν κύριο στόχο τη καθοδική καταστρατήγηση του ψυχολογικού ορίου των 2000 μονάδων.

Παρόλα αυτά οι ενδείξεις, που λαμβάνουμε από τους γρήγορους ταλαντωτές μας προϊδεάζουν για πιθανή “λείανση” της καθοδικής κίνησης με πραγματοποίηση όμως γρήγορων εναλλαγών στο πρόσημο του Δείκτη.

Σε αναμονή των μέτρων της Κυβέρνησης, κινήθηκε η Αγορά σύμφωνα με τον Στρ. Πολυχρονέα. Ο αναλυτής της Solidus Sec. επισημαίνει την “περίεργη” αντιστρόφως ανάλογη πορεία του spread των 10ετών ομολόγων με το Χ.Α., καθώς το πρώτο έφθασε μέχρι τις 235 μονάδες βάσης με την Σοφοκλέους να δείχνει ότι τουλάχιστον πρόσκαιρα το αγνοεί.

Έτσι κατά την σημερινή συνεδρίαση και με την επιφυλακτικότητα παρούσα, εμφανίστηκε διάθεση “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων στον Τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονέα και σήμερα οι διεθνείς Αγορές έδειξαν να επικροτούν τις “σανίδες σωτηρίας” που δίνονται όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας, ενώ όσον αφορά την Σοφοκλέους παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από την τάση αρνητικής αυτονόμησης που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον φυσιολογική βάσει των δεδομένων, με την Ελλάδα να χρειάζεται να περάσει ακόμα από τις συμπληγάδες της Moody’s και της Standard & Poor’s.

Το γεγονός και μόνο ότι οι δύο μεγαλύτεροι ξένοι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν αποφανθεί ακόμα για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας φοβίζει ακόμη περισσότερο για το τι μπορεί να ακολουθήσει στη συνέχεια.

Μάλιστα σε περίπτωση υποβάθμισης από έναν εκ των δύο, είναι πολύ πιθανό το spread να υπερβεί το υψηλό του έτους.

Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοηθούν σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο διάδοχος του Τρισέ στην ΕΚΤ, ότι η Ελλάδα έχει ένα χρόνο περιθώριο προκειμένου να αποδείξει ότι μπορεί να εξέλθει από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα, καθώς σε περίπτωση που δεν το επιτύχει τα κρατικά χρεόγραφα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για το δανεισμό των Ελληνικών Τραπεζών.

Η χρονική συγκυρία της πιθανής ανακοίνωσης “δύσκολων” μέτρων για τους πολίτες μπορεί να μην είναι η καλύτερη, καθώς θα προηγηθεί της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιόδου των Χριστουγέννων για την εμπορική αγορά, αλλά θεωρείται αναγκαία προκειμένου να προληφθούν νέες υποβαθμίσεις από τους δύο μεγάλους ξένους οίκους.

Το αν θα επιτευχθεί αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, τονίζει ο αναλυτής της Solidus.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με θετικό πρόσημο και σχετική μεταβλητότητα ξεκίνησε η εβδομάδα. Οι συναλλαγές παρέμειναν σε αξιοπρόσεκτο επίπεδο και λόγω μετακύλισης θέσεων.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του FTSE γύρισαν σε σχετικό premium.

Μικτές κινήσεις και ρολαρίσματα “short” θέσεων τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21503, τιμή εκκαθάρισης 1133,7) κινήθηκαν μεταξύ 1090 και 1138 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (5000 Alpha Bank, 5000 Κύπρου, 14600 Εθνική, 23000 ΔΕΗ, 562400 ΟΠΑΠ, 5000 Jumbo, 14200 Eurobank, 5400 ΕΧΑΕ, 96200 Ελ. Πετρέλαια, 51000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4488), Alpha Bank (1592), ΟΤΕ (851), MPB (2096), Eurobank (947), Πειραιώς (985), ΔΕΗ (498), MIG (2717), Κύπρου (537), Ιντρακόμ (1177), ΟΠΑΠ (468), Αγροτική (793), Ταχ. Ταμιευτήριο (665), Coca-Cola (1230), Intralot (1024), Μυτιληναίος (191), ΕΧΑΕ (266), ΓΕΚ (464), Βιοχάλκο (113), Motor Oil (106), Ελ. Πετρέλαια (308), Τιτάν (110), Μέτκα (158).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς 174320 τεμ., Alpha Bank 251031 τεμ., Eurobank 121972 τεμ., Εθνική 5000 τεμ., Coca-Cola 9376 τεμ., Jumbo 5000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 369913 τεμ., Εθνική 86447 τεμ.

Ας σημειωθεί ότι 21733 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (9217580 τεμ.), Εθνική (6649662 τεμ.), Eurobank (9310722 τεμ.), Κύπρου (5627776 τεμ.), Jumbo (6064440 τεμ.), Πειραιώς (6125766 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v